ONLINE CHAT
dobrý den mohu žádat o příspěvek na péči syn je po operaci páteře brali jsme příspěvek od 4 let v roce 2013 nám ho vzali že nesplnuje už podmínku uznali jen péče o zdravý a osobní aktivity má více kombinovaných vad nyní po operaci páteře krajina hrudní a bederní děkuji za odpověd(annapr)
Foto
Dobrý den, jestli se od doby, kdy došlo k odejmutí příspěvku na péči, změnil zdravotní stav Vašeho syna, máte možnost podat si znovu žádost o příspěvek na péči. Při posuzování nároku na příspěvek proběhne posouzení zdravotního stavu a v souladu s ním bude rozhodnuto o přiznání nebo nepřiznání příspěvku na péči.
starám se o matku která je ve starobním duchodu,je nepohyblivá,diabetička,není schopna samostatného života. již dva roky nemohu chodit do práce a pobírám príspěvek na péči ve víši 800kč. mám nárok na vyšší příspěvek(machánová)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám, aby si maminka podala návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči. Ve správním řízení bude posouzen její zdravotní stav a podle toho bude rozhodnuto o přiznání či nepřiznání vyššího stupně závislosti, od kterého se odvíjí i výše příspěvku na péči.
Dotaz. Má nárok osoba zdravotně postižená na příspěvek na péči i v případě,že je umístěná v zařízení sociální péče.(josef)
Foto
Dobrý den, ano, osoba umístěná v zařízení sociální péče si může požádat o příspěvek na péči. Zákon o sociálních službách říká, že příspěvek na péči může být přiznán tomu, o koho pečuje buď osoba blízká nebo asistent sociální péče nebo registrovaný poskytovatel sociálních služeb.
Dobrý den, započítává se doba péče o nemohoucího jako náhradní doba důchodového pojištění automaticky nebo je třeba podávat zvláštní žádost. Děkuji za odpověď.(Martina)
Foto
Dobrý den, doba poskytování péče se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění podle podmínek stanovených zákonem o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (z. č. 582/1991 Sb.) Tento zápočet proběhne na základě doložení doby poskytování péče o osobu, která má přiznán stupeň závislosti. Potvrzení o době poskytování péče vydává na žádost kontaktní pracoviště úřadu práce.
Dobrý den, moje maminka 65 let se stará o našeho dědu 84let. Děda chodí o berli. Mamka mu vaří, pere,uklízí, umývá ho,atd.Mamka k dědovi dojíždí 2x denně. Má na příspěvek vliv i rozdílné trvalé bydliště maminky než má děda? Má nárok na 800 Kč příspěvek? Děkuji((Aleš))
Foto
Dobrý den, dědeček si může podat žádost o příspěvek na péči s tím, že o něj pečuje osoba blízká. Odlišné trvalé bydliště není na překážku, společná domácnost tedy není podmínkou. Pokud by dědeček již nebyl schopen sám si žádost podat, může udělit plnou moc k zastupování v řízení o příspěvku na péči. Plnou moc není nutno notářsky ověřovat. V takovém případě by úřad práce v průběhu řízení komunikoval s tímto zmocněncem (což by mohla být Vaše maminka, pokud by se na tom domluvili). Výše příspěvku se odvíjí od stupně závislosti, který stanoví lékařská posudková služba.
Dobrý den chci se zeptat, jsem už v duchodu a maminka je po zlomenine nohy. Byla 3 mesice v rehabilitacnim centru a za mesic ji pouští z nemocnic bude o choditku,ale stale potrebuje pomoc druhe osoby, tak se chci zeptat, zda mame narok na davku? (Kristyna)
Foto
Doborý den, pro přiznání příspěvku na péči je rozhodující posouzení zdravotního stavu lékařskou posudkovou službou. Lékař je při posouzení povinen zohlednit skutečnost, zda se jedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než jeden rok a který omezuje funkční schopnosti nutné pro zvládání základních životních potřeb. Posouzení zdravotního stavu však nelze nijak předjímat, Vaše maminka si samozřejmě může podat žádost o příspěvek na péči a uvede Vás jako pečující osobu. Žádost se podává na kontaktním pracovišti úřadu práce podle místa bydliště.
Dobrý den Mám 2 dcery s nejvyšším stupněm postižení ZTP/P- Těžká mentální retardace, ve střídavé péči. Dcerám je 13 let Příspěvek na péči si dělíme mám tedy na obě dcery 12000kč Péče je velmi náročná .Pokud z tohoto hlediska budu muset upřednostnit domácí péči mám ještě nějaký nárok na příspěvek o péči o osobu blízkou?.(Miroslav hamřík)
Foto
Dobrý den, podle toho,co uvádíte, mají obě Vaše dcery přiznán IV. stupeň závislosti a příspěvek na péči ve výši 12 000 Kč, tedy v té nejvyšší možné míře. Můžete si ale podat žádost o zvýšení příspěvku na péči, jehož přiznání závisí na výši čtvrtletních příjmů všech společně posuzovaných osob. Na zvýšení ve výši 2000 Kč měsíčně je nárok, pokud rozhodný příjem oprávněné osoby (dcery) a osob s ní společně posuzovaných je nižší než dvojnásobek životního minima těchto osob. V případě přiznání zvýšení je pak povinnost každé čtvrtletí dokládat příjmy.
Dobrý den . Jsem matka samoživitelka. Mám syna 6 let . Je těžký alergik, astmatik, ekzematik a k tomu ADHD se známkami agrese, vyvojovou disfazi , nedokážeme cestovat autobusem, dítě řve háže se na zem, ve školce jsme nezvládli pobyt vůbec, pokakával se, máme odklad ... v noci dýcháme, chodím s ním po venku, nenají se bez toho abych ho nekrmila jinak má hysterii, sám se neokoupe, utíráme zadek, záchvaty paniky, vztek, sprosté slova bití sourozenců, neposlechne... Jsem s ním 24 hodin denně, zkoušíme školku kdy jsem ve třídě přítomná i já ... ale kvůli běhaní, řvaní, bití dětí narušuje chod školky, takže se s ním raději učím básničky těžko ale sama, nerozezná barvy... jsem 24 hodin plně jemu k dispozici . Mám nárok na příspěvek na péči ? děkuji (Kateřina )
Foto
Dobrý den, podle Vašeho dotazu soudíme, že už Vás měl o příspěvku na péči informovat například lékař Vašeho syna. V každém případě si podejte žádost o příspěvek na péči, veškeré formuláře najdete na portáte MPSV: http://formulare.mpsv.cz O nároku na příspěvek na péči rozhodne úrřad práce na základě zdravotního posudku. Podklady pro posudek Lékařské posudkové službě zpracovává a poskytuje registrující (praktický) lékař. Proto je vhodné, aby měl lékař k dispozici veškeré lékařské zprávy i od odborných lékařů. Co se týká příspěvku na péči u dětí, zákon o sociálních službách umožňuje jeho zvýšení o 2000 Kč měsíčně, a to v případech, kdy má rodina nedostatečné příjmy (nárok posuzuje úřad práce podle doložených čtvrtletních příjmů rodiny) nebo v případech, kdy má dítě ve věku od 4 do 7 let přiznán III. nebo IV. stupeň závislosti.
Dobrý den. Dotazuji se, zda mám nárok na příspěvek na péči. Od 17.12.2014 se starám o otce mé dcery, který je po operaci kyčelního kloubu. S tímto člověkem nežiji ani já, ani moje dcera, nemáme společnou domácnost. Já s dcerou žiji v Praze, on cca 35 km za Prahou. Pán je svobodný, žije sám ve starém domku, je nucen topit uhlím a dřevem, sám není schopen nosit jakoukoliv zátěž, neboť pohybovat se může pouze pomocí dvou francouzských holí. Ve vesnici není žádný obchod, pán si nemůže sám nakoupit, je odkázán na donášku jídla a jiných potřeb včetně léků. Jedná se o invalidního důchodce, invalidita 2. stupně, pobírá starobní důchod a současně je předlužen. Já sama jsem již důchodkyně a výdaje spojené s jeho přežitím sotva stačím financovat. Současně se dotazuji, zda může pán požádat o příspěvek na uhlí a dříví. Děkuji za odpověď. (Anna L.)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči si může požádat pán, o kterého se staráte a současně Vás uvede jako osobu pečující. Pokud mu bude příspěvek přiznán, bude Vám z něj hradit poskytovanou pomoc. Podle Vašeho popisu situace by bylo vhodné, aby si pán požádal také o dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení (dávka příspěvek na uhlí a dříví neexistuje). Podrobné informace o všech těchto dávkách mu podají pracovníci kontaktního pracoviště úřadu práce. Můžeme Vám také dodporučit obrátit se na sociální pracovníky nejbližšího obecního či městského úřadu ohledně dalších možností, jak pánovi pomoci. Doplňujeme, že příspěvek na péči nelze exekuovat.
Dobrý den, jak dlouhou dobu trvá vyřízení příspěvku na péči. Máme zažádáno od listopadu 2014. (Luboš)
Foto
Dobrý den, lhůty pro správní řízení u příspěvku na péči jsou stanoveny zákony. Řízení o příspěvku na péči je zahájeno podáním žádosti, následně proběhne sociální šetření. Poté úřad práce vyžádá zdravotní posudek od lékařské posudkové služby a řízení o příspěvku se musí přerušit. O přerušení řízení informuje žadatele usnesením. Řízení je přerušeno do doby, než lékařská posudková služba vypracuje a zašle posudek. Poté řízení opět pokračuje a úřad práce písemně informuje žadatele, že má možnost seznámit se s posudkem. Až poté úřad práce vydá rozhodnutí. V případě, že je příspěvek přiznán, vyplatí jej od měsíce podání žádosti. Konkrétní informaci o stavu Vašeho řízení Vám může podat kontaktní pracoviště úřadu práce, kde jste žádost podali.
Dobrý den, maminka dostává příspěvek 8000 korun, já jsem její pečovatelka, nicméně můž přišel o práci a žijeme vlastně jen z těchto 8000 , není možné tuto sumu nějak navýšit? Děkuji Jana(Janina)
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči je určen člověku, který je do nějaké míry závislý na pomoci druhých a z tohoto příspěvku si potřebou péči hradí, to je podstata této dávky. Její výše závisí na zdravotním stavu a jeho posouzení, nemá žádnou souvislost s finanční situací a příjmy rodiny. Pokud se nacházíte v tíživé materiální situaci, máte možnost požádost o dávky pomoci v hmotné nouzi na kontaktním pracovišti úřadu práce podle Vašeho bydliště, které posoudí Váš případný nárok na tyto dávky.
Pečuji o nemocnou maminku s kterou bydlím .Maminka pobírá příspěvek na péči 4000 kč.Musela jsem si k vůli ní zkrátit pracovní úvazek na 20 hodin týdně.Bude brán na to ohled při výpočtu mého důchodu? Je mi 56 let.(Evina)
Foto
Dobrý den, doba péče o osobu blízkou se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění, ale doporučujeme Vám obrátit se s tímto dotazem na důchodové oddělení příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, kde by Vám měli podat přesné informace.
V roce 2007 mi byly amputovány obě dolní končetiny pro ICHDK. Byl mi přiznán III. stupen postižení a opatrovnické 8.000 Kč. Asi po roce mně navštívila sociální pracovnice s dotazníkem, který se snad ani netýkal mého zdrav. poškození, byly tam otázky jako: zda se sama obléknu, zda se sama najím, přichystím jídlo, zda si zavážu tkaničky u bot, zda vylezu po schodech sama nebo s pomocí jiné osoby a jiné nesmysly. Po měsíci mi přišel dopis s tím, že se mi opatrovnické snižuje na částku 4.000 Kč, že už nejsem tak závislá na pomoci jiné osoby. Navíc mně zařadili do II. stupně postižení.Podle mne to je nespravedlivé. Můj zdravotní stav se v žádném pčípadě nezlepšil a ani nezlepší. Navíc mi v roce 2012 zjistili roztroušenou sklerozu. Mívám časté velké bolesti hlavy i rukou. Chtěla bych vědět, zda bylo správné zařadit mně do II. stupně závislosti a tím mi snížit opatrovnické. Jsem držitelkou průkazu ZTP|P. Děkuji za odpověd.(Jana Martinková)
Foto
Dobrý den, původně Vám byl přiznán příspěvek na péči ve III. stupni závislosti, ovšem zdravotní posudek platil do určitého data. Po tomto datu je úřad práce povinnen provést tzv. nové posouzení. Jeho součástí je provedení sociálního šetření sociálním pracovníkem. Ten na místě zjišťuje schopnost samostatného života v přirozeném prostředí, proto Vám dával otázky, které jste uvedla. Sociální pracovník nezkoumá zdravotní stav, to je v kompetenci lékařské posudkové služby. Ta Vám stanovila II. stupeň závislosti a úřad práce musel rozhodnut v souladu s posudkem. Pokud s rozhodnutím úřadu práce nesouhlasíte, máte možnost podat odvolání. Pokud jste se neodvolala, máte nyní možnost podat návrh na změnu výše přiznaného příspěvku.
Dobrý den. Mohu dát příspěvek na péči své dceři a synovi, kteří se o mě starají? Se synem bydlím v rodinném domku.(Jiřina )
Foto
Dobrý den, pokud jste uvedl Vaše děti jako poskytovatele pomoci, pak je příspěvek na péči určen právě k tomu, abyste jim mohl hradit pomoc a péči, kterou Vám poskytují. Poskytovatel pomoci se povinně uvádí již při podání žádosti o příspěvek na péči. Zákon o sociálních službách ukládá povinnost oprávněné osobě (tj. komu byl příspěvek na péči přiznán) ohlásit úřadu práce, pokud dojde ke změně poskytovatele péče.
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé matky,má 1. stupeň invalidity. Pobírá invalidní důchod a chodí do zaměstnání. Má i přesto nárok na 800 Kč příspěvek? Nebo jak se to posuzuje? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Mladá(Jana )
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči nijak nesouvisí s přiznáním invalidity a invalidního důchodu, ani s výdělečnou činností. Pro účely příspěvku na péči se posuzuje zdravotní stav lékařskou posudkovou službou podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách,
Dobrý den,mám dotaz,jak se přepočítává péče o o sobu blízkou do důchodu.Konkrétně 5 let při příspěvku 4000 Kč,5 let při příspěvku 8000 Kč Druhá otázka:Od kdy má být příspěvek na péči vázán na plat poslanců,aby se vždy podle jejich platů zvyšoval.(xetij)
Foto
Dobrý den, péče o osobu blízkou se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění, a to pokud je pečováno o dospělého, který má určen II., III. nebo IV. stupeň závislosti. Potvrzení o době poskytování péče vydává na žádost příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce. Informace k Vašemu druhému dotazu nám nejsou známy.
Může žádat o příspěvek na péči manžel starající se o manželku která je po amputaci nohy?Oba jsou důchodci.O jakou částku by se jednalo? Děkuji.(Kochová)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči musí žádat osoba, o kterou někdo pečuje, z příspěvku si pak hradí poskytovanou péči. Součástí žádosti o příspěvek na péči je Oznámení o poskytovateli pomoci, kterým bude v tomto případě manžel. Při posuzování nároku na příspěvek na péči není rozhodující, zda je dotyčný v důchodu nebo výdělečně činný nebo výše jeho příjmů. U dospělých je výše příspěvku na péči v I. stupni závislosti 800 Kč, ve II. stupni závislosti 4000 Kč, ve III. stupni závislosti 8000 Kč a ve IV. stupni závislosti 12 000 Kč.
Dobrý den , starám se o maminku je ji 84 let má rakovinu a chodí o dvou berlích ( a to pouze max 10m) bere příspěvek na péči 800,- kč, Mám já nějaký nárok na péči o ní?(Vladimír)
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči je určen osobě, o kterou je pečováno, z příspěvku si tato osoba hradí poskytovanou péči, a to buď osobě blízké, asistentovi sociální péče nebo poskytovateli sociálních služeb. Vaše maminka mám přiznánI.stupeň závislosti. Doporučujeme, aby si podala návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči, a to na kontaktním pracovišti úřadu práce podle místa jejího bydliště. Po podání žádosti ji kontaktuje sociální pracovník úřadu práce a navštíví ji k provedení sociálního šetření. A dále požádá úřad práce o posouzení zdravotního stavu, podle jeho výsledku pak rozhodne o případné změně výše stupně závislosti. Uvažte také podání žádosti o průkaz osoby se zdravotním postižením a příspěvek na mobilitu.
Mam postizenou dceru mozkovou obrnou sedi ve vozicku uz 15 let o ni pecuji. Je tady nejaka sance na pripevek? (jinda)
Foto
Dobrý den, určitě si podejte žádost o příspěvek na péči, za nezletilé dítě tuto žádost podává zákonný zástupce, tedy rodič. Současně si můžete podat žádost o průkaz osoby se zdravotním postižením a příspěvek na mobilitu, také na příspěvek na zvláštní pomůcku. Přiznání všech uvedených dávek závisí na zdravotním posouzení lékařské posudkové služby. Formuláře všech žádostí jsou k dispozici přímo na kontaktních pracovištích úřadu práce nebo jsou ke stažení na portále MPSV.
Dobrý den, je možné požádat o příspěvek na 3leté dítě, které má těžký atop.ekzém po celém těle?Doktoři školku nedoporučují a mě končí mateřská. Jaká je výše?Děkuji za odpověď(Dáša Maceč)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči mohou žádat osoby od jednoho roku věku. Přiznání příspěvku na péči nezávisí na konkrétní diagnóze, ale na počtu základních životních potřeb, které Vaše dítě nezvládá samo a potřebuje při jejich zvládání Vaši pomoc. Počet těchto nezvládaných základních životních potřeb posuzuje lékař lékařské posudkové služby a zároveň s tím stanoví i stupeň závislosti. Ze zákona jsou 4 stupně závislosti. U dětí je výše příspěvku v I. stupni závislosti 3000 Kč, ve II. stupni závislosti 6000 Kč, ve III. stupni závislosti 9000 Kč a ve IV. stupni závislosti 12 000 Kč. Žádost o příspěvek na péči si můžete podat na kontaktním pracovišti úřadu práce v místě Vašeho bydliště.