ONLINE CHAT
Dobrý den, prosím, jak je možné, že se stále říká, že věk (55 let)není na překážku.!!! Mám USO s maturitou a nemohu sehnat žádné zaměstnání. Chci pracovat(manuálně, administrativa,cokoliv) zkrátka, chci pracovat! Celý život jsem poctivě pracovala.Není možné,(pokud nemáte známé),zaměstnání sehnat, ať se snažíte jakkoli. Zaměstnání intenzivně sháním již 8 měsíců.!!!! Prosím, poraďte, co dělat?Už jsem zoufalá(Evalota)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám objednat se na pohovor s profesním poradcem. Proberete možnosti rekvalifikací, dotací, příp. Vaše zařazení do poradenského programu /zde Vám např. mohou pomoci se sepsáním životopisu, s motivačním dopisem pro zaměstnavatele, ap./. Existuje také spousta projektů pro naše klienty ve Vaší věkové kategorii. Určitě nezůstávejte se svým problémem sama.
Dobrý den. Před cc.10 lety jsem se odhlásil z Úp od té doby pracuji brigádně.Mám nyní možnost opět se přihlásit třeba i bez nároku na podporu.Zápočtový list mám jen ten z posledního přihlášení cc.10 let.Děkuji(Karel)
Foto
Dobrý den Karle, evidence na Úřadě práce je dobrovolná. Uchazečem o zaměstnání se můžete stát, pokud osobně požádáte na pracovišti Úřadu práce ČR o zprostředkování zaměstnání a splníte zákonem stanovené podmínky.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zdali člověk který má odpracované trhavě za poslední dva roky 12 měsíců má nárok na podporu, nebo musí v posledním zaměstnaní setrvat 6 měsíců. Protože mám odpracovaných asi 15 měsíců, ale teď v posledním zaměstnaní mě chtějí propustit po 4 měsících, mohu žádat o podporu v nezaměstnanosti? Děkuji s pozdravem Lednická Marta(Lednická)
Foto
Dobrý den Marto, nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká uchazeči ozaměstnání, který v posledních dvou letech získal zaměstnáním dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Doby zaměstnání se tedy sčítají. Z dotazu nevyplývá jestli jste podporu v nezaměstnanosti již pobírala. V tomto případě by bylo vhodné požádat o konzultaci příslušné pracovště.
Dobrý den, mám nárok na podporu, pokud podám sama výpověď?(Kateřina Bocková)
Foto
Dobrý den Kateřino, nárok na podporu v nezaměstnanosti při ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnance činí 45% z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední kalendářní uzavřené čtvrtletí (a při splnění zákonem stanovených podmínek).
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Po ukončení podpory v nezaměstnanosti můžu dál zůstat v evidenci, jak dlouho a jestli mi nadále bude placeno zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď (Zuzana Papíková )
Foto
Vážená paní Papíková, uchazečem o zaměstnání může být fyzická osoba při splnění zákonem stanovených podmínek bez časového omezení. Po celou dobu bude hrazeno povinné pojištění.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mám postupovat ohledně přihlášení na ÚP. Budu se stěhovat do jiného kraje k příteli. Pracovní poměr končím dohodou z důvodu změny bydliště. Trvalé bydliště zatím měnit nechci. Kde se mám přihlásit na ÚP a jestli mám nárok na vyplácení dávek v nezaměstnanosti? Děkuji(Šárka)
Foto
Dobrý den Šárko, žádost o zprostředkování zaměstnání je nezbytné osobně podat na pracovišti Úřadu práce ČR v místě Vašeho trvalého bydliště. Následně je možně požádat o převedení na pracoviště Úřadu práce ČR do místa Vašeho skutečného pobytu.
Nový šéf nám všem matkám s malými nastavil (myslím si, že aby se nás zbavil) takovou pracovní dobu, že nestíháme vyzvedávat děti ze školky. Nějaká domluva s ním není možná. Asi nejen já budu muset dát výpověď. Budu mít nárok na "plnou" podporu, když odcházím kvůli péči o dítě?(Karolina)
Foto
Dobrý den Karolíno, péče o dítě je vážným důvodem pro rozvázání pracovního poměru. V případě ukončení pracovního poměru z vážných důvodů činí podpora v nezaměstnanosti první 2 měsíce 65% další 2 měsíce 50% a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku.
Skončil jsem minulý rok o zaměstnání z důvodů reorganizace, pak jsme byl rok jako osvč, pokud bych požádal o podporu v nezaměstnanosti, na co mám nárok?(Vojtěch, Pardubice)
Foto
Dobrý den Vojtěchu, nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká z posledního ukončeného zaměstnání - ve Vašem případě z OSVČ (při splnění zákonem stanovených podmínek).
Je mi 61 let, mám vysokoškolské vzdělání technického směru, praxi jako mistr, kontrolní pracovník a přesto nemohu najít práci. Když se někam hlásím, vždy už je místo obsazeno, když si to zjistím obklikou, tak zjistím, že je i nadále volné. Co mám dělat? (Plavec)
Foto
Dobrý den, pokud máte dojem, že se jedná o skrytou formu diskriminace /např. kvůli věku/, doporučujeme Vám nahlásit tuto skutečnost na Státním úřadu inspekce práce. Dobré je však mít v rukou nějaké důkazy, např. doklad o tom, že Vám napsali, že místo je obsazeno a následně inzerát, že místo je stále volné.
Dobrý den pomůže mi úřad práce sehnat práci, když mám výdělek 3,5tis.Kč čištého... Před dvěma lety mě ani nezaregistroval. Starám se o 5 dětí, z nich se dvěma jezdím 3x měsíčně k dr..., takže hledám zaměstnání v místě bydliště... Zatím nic... Děkuji Laurová(Laurová Viktorie )
Foto
Dobrý den, možná je čas zvažovat možnost zvýšení nebo rozšíření své kvalifikace prostřednictvím rekvalifikace. Doporučuji Vám domluvit si na úřadu práce profesně poradenský pohovor, kde Vám pomohou s výběrem vhodného kurzu.
Dobrý den chtěla bych se zeptat na jakou podporu mám nárok, když jsem dala výpověd a chci se rekvalifikovat.Mám vůbec nějakou šanci na rekvalifikaci co mě čeká na uřadu práce.Rekvalifikovat bych se chtěla do oboro pečovatelka.Děkuji za odpověd (Romana)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám projednat dopředu svůj zájem o rekvalifikaci s profesním poradcem úřadu práce. Na takovém profesně poradenském zjišťujeme zejména , zda máte pro kurz odpovídající vstupní kvalifikační předpoklady, zda jste zdravotně způsobilá po ukončení kurzu v daném oboru pracovat. Také zjistíte, zda vybraný kurz zabezpečuje úřad práce - pak máte nárok na podporu při rekvalifikci /6O procent z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední kalendářní uzavřené čtvrtletí/, nebo zda si musíte kurz zabezpečit sama jako tzv. zvolenou rekvalifikaci - v tomto případě úřad práce uhradí kurzovné, ale na podporu při rekvalifikaci nemáte nárok.
Dobrý den, nedávno jsem dostudovala a od té doby nemohu najít práci. Rekvalifikační kurzy si hradí zájemce sám nebo úřad práce přispívá, popřípadě jakou měrou? Děkuji moc.(Bětka)
Foto
Pokud Vám úřad práce schválí rekvalifikační kurz, pak to znamená, že bude hradit náklady na rekvalifikaci /tj. kurzovné/. Zamýšlený nástup do kurzu je potřeba projednat s úřadem práce dopředu. U rekvalifikace zabezpečované úřadem práce Vám dále může úřad poskytnout příspěvek na úhradu prokázaných nutných nákladů spojených s rekvalifikací, např. jízdné, pojištění pro případ škody způsobené rekvalifikačnímu zařízení, apod. U zvolené rekvalifikace úřad práce uhradí pouze kurzovné.
Dobrý den, jsem bez práce a ráda bych se rekvalifikovala. Můžu si ale sama vybrat na co se budu rekvalifikovat? Nebo o tom rozhodne nějaká úřednice? Děkuji.(Hanka)
Foto
Dobrý den, úřad práce posuzuje především to, jak rekvalifice přispěje k vašemu umístění na trhu práce. Výběru rekvalifikace předchází profesně poradenský pohovor. Při něm úřad práce mimo jiné zjišťuje, zda máte odpovídající vstupní předpoklady pro příslušný kurz, zda jste zdravotně způsobilá pro absolvování rekvalifikačního kurzu a pro výkon nové prosefe, příp. další informace. Budete seznámena s nabídkou kurzů zabezpečovaných úředem práce, ale také máte možnost ucházet se o absolvování tzv. zvolené rekvalifikace - tj. vyberete si kurz a rekvalifikační zařízení sama. Vždy ale platí informace o tom, že kurz musí přispět k Vašemu umístění na trhu práce.
Jsem nezaměstnaná, beru podporu a teď se mi naskytla možnost krátkodobé brigády. Můžu si přivydělat a přitom o podporu nepřijít? A není tam nějaké omezení. Nechci pracovat načerno, ale na druhou stranu nechci kvůli pár týdnům brigády přijít o podporu. (Hedvika)
Foto
Dobrý den Hedviko, v případě evidence na Úřadě práce ČR si můžete přivydělat až do výše 4600,- Kč hrubého. Po dobu trvání brigády Vám bude pozastavena výplata podpory v nezaměstnanosti, která se po ukončení brigády opět obnoví. Brigádu se nutné nahlásit na Úřadě práce ČR nejpozději v den nástupu.
Dobrý den paní Šachová.Jsem na úřadu práce přes 2 roky.Dávky žádné nedostávám.Paní mi naposledy řekla,že budu muset vzít věřejně prospěšné práce. Je to povinné?Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Dobrý den, pokud doporučené zaměstnání veřejně prospěšných prací odpovídá Vašemu zdravotnímu stavu - ano. V opačném případě hrozí sankční vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání.
Dobrý den, je nárok na podporu v nezaměstnanosti v případě, kdy bylo vyplaceno od předchozího zaměstnavatele odstupné? A co když vyplaceno nebylo a bude nutné je vymáhat? Děkuji. Průšová(Marta Medvecká)
Foto
Vážená paní Průšová, podpora v nezaměstnanosti se vyplácí následně po uplynutí doby, za kterou bylo vyplaceno odstupné. Uchazeč o zaměstnání, kterému vznikl nárok na odstupné, může požádat Úřad Práce ČR o kompenzaci.