ONLINE CHAT
Vážený pane doktore, dlouhodobě jsem užívala Olynth HA a po jeho vysazení cca po 5 týdnech (tam jsem asi udělala chybu) mám strašně suchou nosní sliznici - hlavně v noci.Jinak mám chronickou rýmu (klasika, stále kapka u nosu). Prosím, poraďte mi, co s tím? Vitamín C nepomáhá. Děkuji a přeji hodně zdravých pacientů.(Irena R.)
Foto
zkuste úpravu mikroklimatu v ložnici -chladnější a vlhčí vzduch, aplikace VIncentka spraje do nosu 4x d několik týdnů
Dobry den, kamaradka je obezni a hodne chrape, prijde mi, ze obcas obtizne i prodychava. Mam o ni strach a bojim se, aby nemela apnoe. Jak lze toto zjistit? Popr.co lze udelat za testy, a jakou lecbu muze doma vyzkouset ke zmirneni chrapani? Za noc se nekolikrat vzbudi, mj.je silna diabeticka.dekuji(barbora)
Foto
vyš.ve spánkové laboratoři.
Dobrý den,byla mě diagnostikována lehká spánková apnoe je to nebezpečné?(Tomáš)
Foto
Je to relativní, ale určitě si dávejte pozor na progresi nálezu, ještě záleží jestli jde o obstrukční či centrální nebo smíšenou apnoi.U obstrukční a smíšene lze většinou docílit zlepšení operací.
Dobrý den. Manžel byl ve spánkové laboratoři v Olomouci, čeká na masku kvůli spánkové apnoe-těžká forma...Chrápe strašně. Působí ta maska i na chrápání?Děkuji, Eva.(Eva krušinová)
Foto
ano, chrápání by mělo přestat,
Dobrý den, pane doktore manželka je zničená mým chrápáním. Koupil jsem si magnet do nosu za 1000,-kč přes Internet,že to pomůže, ale bohužel. Užívám i nosní olej, ale málo platné. Od dětství nemám nosní mandle. Už nevím, co bych měl ještě učinit pro dobro . Prosím o Vaši radu. Moc děkuji Václav (Václav Hájek, Plzeň)
Foto
Určitě se nechte vyšetřeit na ORL ambulanci , kde by Vás měli nasměrovat k léčbě Vašich potíží.
Dobrý den,prosím poradte mne jak se zbavit chrápání.Je na to nějaká léčba nebo nějaké léky,čím vlastně vzniká že člověk chrápe.Jsemz toho špatná že chrápu,děkuji za odpověd.(Marcela)
Foto
možností,proč člověk chrápe je víc a dobře poradit Vám můžu ,nebo jiný doktora až po Vašem vyšetření.Mě najdete Laser centrum Asklepion,Londýnská Pha Vinohrady
Dobrý den pane doktore,mám 6 letou vnučku,3 měsíce je po zákroku odstranění nosních polypů a stále v noci chrápe. Je to normální? děkuji za odpověď!(babička)
Foto
Nemluvíte o nosní mandli? oboustranná nosní polyposa 6 letého dítěte , je velice raritní záležitost. Je potřeba zkontrolovat stav horních cest dýchacích Vaší vnučky.
Dobrý den, od 18-ti jsem kouřil. Nyní jsem po 19 letech přestal a začal jsem chrápat. Je to normální? Jde s tím něco dělat?(Artos)
Foto
nepřibral jste? souvislost s tím , že jste přestal kouřit a začal chrápat nevidím.
Dobrý den. Manžel tvrdí, že při mém spánku zaznamenává, že v určitých cvílích přestanu dýchat a pak se rychle nadechnu jak když jste pod vodou a zadržíte dech. Proto jsem se svěřila obvodní lékařce, která mi řekla, že jsem tlusta a dokud nezhubnu, že mi nemůže nikam poslat, žese semnou nikdo zaobírat nebude. Proto se ptám, je možné , že je to u silných lidí neléčeno?Předem děkuji za odpověď(Marcela Jašková)
Foto
to není správně,léčí se i lidé s nadváhou, nehte se vyšetřitvyš na ORL a je potřeba stanovit míru Vašich potíží ve spánkové laboratoři
Dobrý den, je mi 68 let, jsem žena a hrozně chrápu. Je nějaká možnost toto změnit bez operačního zákroku. vyzkoušela jsem různé "babské možnosti", ale nic nefunguje. Děkuji. D.(dadal)
Foto
Je potřeba zjistit příčinu chrápání a podle toho uzpůsobit léčbu.
Dobry den, manzel behem spanku prestava dychat reba i na pul minuty, pak se nadechne tak hlasite, ze to zni jako rana, pote chvilku zrychlene dycha, a kdyz se dostane do normalniho dychani, tak se to cele zase opakuje. K tomu i silne chrape. A je prakticky jedno, v jake poloze spi. Existuje nejaka metoda, jak se toho zbavit? Jsem kvuli tomu taky nevyspala:( Dekuji za odpoved.(Jitka)
Foto
velmi pravděpodobně jde o spánkovou apnoi, je poteřba absolvovat vyš na ORL ambulanci, spánkové labpratoři kde se rozhonde , jakým způsobem se bude Váš manžel léčit.
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat - v noci chrápu, uz jsme z toho celkem dost nešťastná, protože nejen že se za to stydím, ale budím tím manžela, který taky chrápe a obvinujeme se navzájem. Když na mě mlaská, tak slyším chrápání, takže se stěhuji do jiného pokoje, ale tam spím v pohodě - chrápání neslyším. Je možné chrápat se zavřenou pusou, protože já se budím a mám pevně zavřenou pusu, takže předpokládám, že tak i spím a je možné, že na jiné posteli může člověk chrápat a na druhé ne? Může člověk slyšet sám sebe, jak chrápe - manžel mi říká, že on nechrápe a přitom já ho slyším a když jsem nahrávala v noci na telefon, tak v pokoji nic slyšet nebylo, kde jsem spala já.... Děkuji.(Magda)
Foto
může záležet na na posteli ,kde spíte resp.polštář,matrace,mikroklima v místnosti mohou ovlivňovat chrápání.Můžete chrápat se zavřenou pusou.
Dobrý den, je mi 48 let a v posledním půl roce mám problémy s chrápáním. Budí mě můj vlastní hlasitý zvuk, od manžela vím, že bývám i chvíli bez dechu. Budím se velmi unavená a velmi často mě bolí hlava. Čím více unavená a vyčerpaná jdu spát o to více chrápu. Poraďte mi, prosím, na koho se obrátit. Praktický lékař mi s problémem nepomohl,měla jsem spíše pocit bagatelizace(Ilona)
Foto
Vyšetření na ORL ambulanci, kde by Vám měli poradit .
Nemám apnoe, jen obyčejně chrápu. Hlavně když se napiju. Ale vadí to mojí dívce. Dá se s tím něco dělat? Je mi 22 let.(Patrik)
Foto
Alkohol, kouření a nadváha zhoršují chrápání.Vyšetření na ORL by Vám mělo říci, zda je možno nějak zasáhnout.
Pane doktore, můj manžel má několikrát za noc zástavu dechu. Nadechne se a nic. Až po dlouhé době vydechne. Nechce to řešit, že mu to nevadí. Ale já se bojím, že to není v pořádku. Co s tím? (Emílie)
Foto
Přesvědčte ho, aby si došel k lékaři. My můžeme pomoci jen tomu, kdo chce pomoci.
Dobrý den,mám problém s chrápánìm slyší mě i soused navíc mám problém i s usínanìm než usnu tak asi 5x vyletím z lůžka s tím že nemůžu dýchat většinou se to stává když jsem hodně unavená prostě chce se mi strašně spát ale ty pocity že nedýchám jsou hrozné.Trápì mě to už několik let když jsem se svěřila svému lékaři napsal mi léky na uklidnění konkrétně guanacuran nebo tak nějak je už to dávno a když jsem si přečetla přìbalový leták tak mi přišlo že jsem blázen(Hana 48 let Ostrava)
Foto
Navštivte svoji ORL ordinaci, tam Vám řeknou, co máte dělat.
Pane doktore mohl by jste blíže popsat operaci ohledně chrápání,a jestli to nemůže mít nějaké vedlejší následky.(Vaclav )
Foto
pokud mluvíme o laserovém zákroku,tak ambulantní výkon, v lok. anestesii, redukce vibrující tkáně měkkého patra,pokud se vše provede tak jak má tak trvalé vedlejší následky nebývají.
Dobrý den, mám osmiletou dceru, která dost chrápe. Má dost velké krční mandle, na nosních jsme byli ve 4 letech a moc to nepomohlo. Jak se to dá řešit? Děkuji za odpověď L.(Lucie)
Foto
Je potřeba vyšetřit na ORL ambulanci, někdy se stává ,že nosní mandle opět doroste, ale zvětšení krčních mandlí může potíže způsobovat -může se to řešit zmenšením někdy i odstraněním krčních mandlí.
Dobrý den, můj manžel chrápe tak, že mě to každou noc budí ze spaní. Nepomůže nic až, když ho vyženu z ložnice. Jenže druhý den je zase v ložnici a chrápe. Jakmile lehne na záda už to slyším chrrr,chrrrrr. Ale on může ležet v jakékoliv pozici. Co se s tím dá dělat? Je to k zbláznění. (Radka)
Foto
Vyšetřit na ORL ambulanci,kde podle anamnesy a nálezu doporučí další postup.Pokud chcete navštívit mě tak Lasercentrum Asklepion,Londýnská ul, Pha Vinohrady.
Chrápání jsem se snažil zamezit, resp. omezit různými prostředky - eterické oleje, sprey Psst, klapky na nos, bohužel s malým úspěchem. Existuje nějaký nový prostředek? Pomůže také snížení váhy? Na operaci nechci jít. Doma jsme to vyřešili odděleným spaním, problém je dovolená. Děkuji za odpověď. Jaroslav(Jaroslav)
Foto
důležité je zjistit příčinu chrápání.Snížení váhy může pomoci,další možnost je použití speciálních dýchacích ventilátorů .Je nutné vyš ve spánkové laboratoři a podle nálezu se takový ventilátor doporučí.
Dobrý den, od mládí chrápu /jsem 60ti letá žena/. A je to nepříjemné, hlavně pro mé okolí. Na ORL mi řekli, že mám jen vyšší sliznici, jinak nic. Nemohu ležet na zádech, okamžitě se dusím a nemohu dýchat nosem. na spaní musím mít hodně podloženou hlavu, nesnesu ležet v rovině, vše se pak se mnou točí. Velice dobře se mi usíná v křesle, ale jsem pak jak rozlámaná. Dá se s tím něco dělat? Manžel velice chrápal, byl dokonce v Praze na vyšetření /spal tam na přístrojích/, po infarktu teď chrápe málo, čím to je.(Vendula Mělník)
Foto
Proč konkrétně se zlepšilo chrápání u Vašeho manžela nevím,někdy pomůže zhubnutí,co se týče Vás-bez toho abych Vás vyšetřil neumím odpovědět.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak je učinná laserová lečba chrápání ,případně kolik stojí a kde se dá konzultovat s odborníkem.Jiří K.(Jiří K.)
Foto
Účinnost léčby závisí na mnoha faktorech ,pokud uvedeme spokojenost pacienta s výsledkem léčby -tak kolem 80 %
Dobrý den, myslíte,že za moje chrápání může zvětšená Hashimotova struma? Nadváhu nemám.(Marie)
Foto
Bez vyšetření poměrů ve vašich dýchacích cest nelze odpovědět.