ONLINE CHAT
dobrý den. Máme chalupu na Tachovsku. V poslední době se po vsi potuluje lišká, skáče lidem do zahrad a nemá ani nijak velký respekt ze psů. Jak poznáme, jestli nemá vzteklinu? Vyskytuje se tato nemoc v sousedním Německu? Děkuji(Petra Plešníková)
Foto
V Německu se vzteklina vyskytuje sporadicky. Pokud tam liška chodí trvale a ještě nepošla, tak asi vzteklinu nemá.
Za jako dobu po pokousání musí následovat očkováním, aby to zabránilo nákaze?(vojta)
Foto
Co nejdříve, nejlépe v den pokousání. Důležité je ale ránu ihned vymýt roztokem mýdla (nebo jakéhokoliv detergentu) a poté znovu ránu vypláchnout vodou. Ve třetím kroku pak použít dezinfekci s obsahem alkoholu
Vnučka se stará o malého ježka, kterého našla na zahradě. Chce mu pomoci přezimovat. Nemůže od něj chytit vzteklinu? A jak by se poznalo, že má ježek vzteklinu?(Drahuše)
Foto
Nepamatuji si žádný případ, že by byla vzteklina prokázána u ježka a tak neznám ani příznaky. Myslím si, že v našich podmínkách je nepravděpodobné, že by Vaše vnučka byla infikována od ježka
Je možné chytit vzteklinu od volně žijících ptáků?(Bronislav)
Foto
Nemělo by to být možné.
Dobrý den, můžu dostat vzteklinu, i když si budu třeba v zahraničí hrát se zatoulaným psem? A nekousne mně, jen mi třeba bude olizovat ruce? V zimě často podnikáme výlety do Asie,a tam jsou vlastně jenom psi na ulici...Já jsem velká milovnice zvířátek. Děkuji, Jonášová(Jonášová)
Foto
Pokud jezdíte pravidelně do Asie, je lepší být očkován. Riziko, že některý z psů se kterými si hrajete je má vzteklinu existuje. I sliny obsahují virus a pokud se dostanou do kontaktu s porušenou kůží, pak je přenos možný.
Dobrý den, babička straší mé děti, že v lese nesmí jíst borůvky. Prý mohou být pomočené od lišek, které mají vzteklinu. Když se pak neumyté borůvky sní, je prý možné takhle chytit vzteklinu. Je to pravda? (Bohunka)
Foto
Přenos vztekliny tímto způsobem je teoretický a téměř nepravděpodobný. Může se ale přenést nějaké parazitární onemocnění.
Je riziko nákazy vzteklinou reálné? Známí cestují po celém světě, očkováni proti vzteklině nejsou, pohybují se v komunitě cestovatelů a nikdo z nich ani neslyšel o někom, kdo by se nakazil. Není to spíš trik vakcinačních loby?(Radek)
Foto
Myslím si, že riziko je reálné. Je to jediné 100 % smrtelné onemocnění. Já jsem za posledních 8 let žil kumulativně 4 roky v JV Asii a bez očkování bych tam asi nejraději nebyl. Nemyslím si, že je to farmaceutická lobby, protože vakcíny je na našem trhu v posledních letech nedostatek.
Máme kocoura, který normálně chodí ven a toulá se i po lese. Může se nakazit vzteklinou od lišek, i když je očkovaný? (Václav)
Foto
Neměl by se nakazit.
Soused podle mě nenechává své psy očkovat. Hrozí mu za to nějaký postih? Bojíme se jich.(kaca k)
Foto
Pokud sousedovi psi nikomu nic neudělají, pak jen velmi těžko se najde někdo, kdo by ho postihl. V případě napadení psem se pak zkoumá, zda byl pes očkován a postih hrozí.
Dobrý den, u nás ve vsi se pohybuje několik toulavých psů, nejspíš je někdo vyhodil, nebo utekli, nejspíš nejsou očkovaní. Je riziko, že se nakazí vzteklinou a ohrozí nás? Děkuju(marta)
Foto
To riziko je teoretické, ale existuje. ČR je prostá vztekliny a vzteklina se sporadicky objevuje u netopýrů a lišek, které se k nám zatoulaly z jiných regionů.
Může vzteklinu přenášet i klíště?(Vlado)
Foto
Nemělo by. Studie ukazují, že pokud se virus vztekliny dostane do klíštěte je zahuben působky klíštěte.
Budu muset být přečkována proti vzteklině, i když mě pokouše neočkovaný pes v ČR? Nebo když nedohledám jeho majitele?(Bukovská)
Foto
S největší pravděpodobností budete. Vždy to záleží na konkrétní situaci a na rozhodnutí lékaře na infekci. Ve Vašem konkrétním případě bych očkoval.
Odjíždím do Indie, ale pořád váhám, jestli se nechat očkovat proti vzteklině. Je to opravdu nutné? Mám obavy i kvůli bolestivosti, očkuje se ještě do břicha.(Ivana)
Foto
Očkovat bych se nechal. Před cestou se aplikují tři dávky v den 0, 7 a 21-28 do oblasti ramene. Aplikace je téměř nebolestivá a reakce po očkování minimální.
Můžu se nakazit vzteklinou i bez toho, že by mě zvíře pokousalo? (Vojta)
Foto
Ano, je to teoreticky možné. Virus se objevuje ve slinách a pokud máte na rukách ranku, k přenosu může dojít. Další možnou cestou je transplantace.
Kam je nutné očkovat se na vzteklinu? Jedu do Turecka, do rezortu, má smysl nechávat očkovat sebe a děti?(Blanka)
Foto
V tomto případě není očkování proti vzteklině nutné. Vzteklina se vyskytuje hlavně v Asii, Africe a Latinské americe