ONLINE CHAT
Rodině fandím. Vím jak to musí mít těžké. V rodině mám neteř, která má 2 x dvojčata. Musela zvládnout dvě batolata a dvě minima najednou. A pomoc státu a úřadů nikde. bdivuji rodinu paterčat.(Růžena)
Foto
Ano, děkujem za pochopení. Opravdu nejde o romy, ale o rodiny s více dětmi. Děkuji za všechny dotazy stále chodí další, na které již nestihnu odpovědět. Musím se rozloučit, vymezený čas pro naše otázky právě končí. Děkuji
Chcete natočit dokument o bílých čtyřčatech ?V jakých podmínkách a chudobě žijí ? Alespoň pro sebe,když Vás tak zaujala paterčata,která jsou opečovávaná a od narození, dle jejich matky nepijí obyčejné mléko,co ostatní kojenci ale jen to"drahé"jak se vyjádřila. Měla byste se zamyslet nad svými odpověďmi na dnešním chatu. Plně souhlasím s paní Markétou Novotnou.Která maminka od více dětí si může dovolit luxus,který je dopřáván i prostřednictvím "Vás ,neobjektivní paní režisérko",mamince paterčat..Prodáváte svou práci ,a to nedůstojným způsobem.Nestydíte se ?(Anita)
Foto
Ano, ráda natočím o bílých čtyřčatech nebo o rodině s jedním dítětem. Všechny rodiny s dětmi to u nás mají těžké, možná i vy. A proto takovéto dokumenty točíme.
Dobrý den, Myslím si, že rodina s paterčaty se jistě o své děti stará, ale český národ je tohoto už plný. Média nás neustále přesvědčují o tom, jak jsou romové námi bílými utlačováni a diskriminováni. Když se v médiích objeví tato problematika, tak to lidi zvedá ze židlí. Myslím tím lidi, kteří chodí do práce, platí daně a nepobírají žádné dávky. Já mám jedno dítě, a na porodné jsem neměla nárok, protože stát upravil legislativu tak, aby pracující lidi na to neměli nárok. Proč já mam být trestaná za to, že živím ROMY??? nedivte se, že to lidi rozčiluje(Kateřina P.)
Foto
Ano, máte pravdu. Ale náš seriál není o romech, ale o rodině s 6ti dětmi. Právě proto, že to mají těžké i rodiny s jedním dítětem....
Paní režisérko,vaše odpověď paní Hatlapatkové,proč jste to točila,je arogantní a svědčí o Vaší sebestřednosti.Chtěla jste to natočit,ale proč to prezentujete národu,máte to mít tedy pro sebe a ohánět se hudbou,kterou taky neposloucháte je ubohé.Navíc odpovídáte pouze na dotazy,které jsou pro Vás líbivé ,kritické necháváte stranou.Vaše prognóza,že to budete točit za rok za pět let,taky o něčem svědčí.Co když již nebudete ?(Anita)
Foto
Ano, i to se může stát.
Proc sem nedate i jine dotazy nez tady tyhle co se o ne zajimaji??To se vam moc nehodi vidte??A vim ze z meho okoli jich bylo odeslano 5 ale zadny se tu neukazal(Karel)
Foto
Nevím co myslíte, odpovídáme na všechny postupně, tak jak přicházejí.
Co máte pořád se státem, Pokud já vím, tak stát slečnu Kiňovou do jiného stavu nepřivedl. Já jsem od státu na první dítě nedostala porodné a nemám nárok ani na přídavky na dítě, a nikdo za mě takhle neoroduje. (Martina, Milovice)
Foto
Však právě. Stát se nestará o své rodiny s dětmi. O to jde především.
Je nespravedlivé , že se takto stát chová ke slušné rodině , kde otec pracuje. Je paradox , že kdyby nepracoval , tak by dostali dost peněz ze sociálních dávek, určitě by byli na tom lépe než ted. Jsou velice sympatičtí a krásní , držím jim palce a doufám, že nebudou moc smutní z některých hnusných komentářů. Je moc dobře , že jste seriál o nich natočila. Mně to zajímá a ráda se budu dívat.(J. Muchová)
Foto
Takto se stát bohužel chová ke každé rodině s dětmi.
Paní režisérko, píšete, že koho to nezajímá, ať se nedívá. Já ale povinně musím platit měsíční poplatek za televizi , ve které není nic zajímavého /aspoň pro mě/. Proč si tedy nemohu taky vybrat, zda platit nebo neplatit. Děkuji(Marcela)
Foto
Chápu vás, ale vyberte si to, co zajímá vás. Je tam pořadů hodně. Já taky platím poplatek a všechno se mi nelíbí. Existuje možnost výběru. Za mých cca 15o Kč nepožaduji po televizi, aby natáčela jen to, co zajímá mne osobně, i když jsem také často nespokojená.
Dobrý den, jsem sama mámou dvojčat a i přesto si nedovedu představit ten fičák okolo 5ti miminek. Pomáhali jste po vypnutí kamer? Bylo to pro Vás těžké ve vypjatých situacích neříct stop a jít Saše pomoct?(Katka)
Foto
Ano, bylo to těžké. Každý z nás občas musel držet jedno z dětí, pochovat či nakrmit.
Přeji hezký den, včera jsem sledovala Váš dokument, a chci se Vás zeptat zda je zřízeno nějaké konto, kam lze rodině posílat finanční pomoc. Ráda bych přispěla, ale nevím kam. Děkuji(Žofie Formánková)
Foto
Ano, existuje transparentní účet, obraťte se na Klub dvojčat a vícerčat na webu.
Dobrý den,když bych chtěla dětem poslat nějaké hračky.Kam se mohu obrátit,abych zjistila adresu místa,kam je poslat?(Petruše)
Foto
Klub dvojčat a vícerčat - webové stránky.....
Vzpomínala někdy matka paterčat také na pocity, které se jí honily hlavou, když se dozvěděla, že čeká pět dětí? Musel to být hrozný šok, zvlášť v tak mladém věku matky.(Sabina)
Foto
Ano, mluvila o tom v jednom z dílů.
Když mám jiný názor než vy, jsem špatný člověk??? Proč neustále lžete??? Bydlím v sousedství paterčat a tak, jak Vy to prezentujete v TV, to skutečně není...Paní režisérko, máte vůbec nějaké svědomí?? Děkuji za odpověď(Marek)
Foto
Nevím, na co mám odpovídat. Neříkám, že jste špatný člověk. Vy máte názor, já mám názor. Jde o to, kdo z nás má víc informací a jak je vnímá.
DObrý den, mohla byc vědět kterého data šla paterčata z UPMD domů? Byla jsem tam v tu dobu taky dlouho s dítětem, ale vůbec jsem si paterčat ani natáčení nevšimla.(Alena)
Foto
V srpnu 2013
Kdo pečoval o děti v době kdy se tento dokument natáčel? Jelikož jsem si všimla,že maminka je vždy dokonale nalíčená, učesaná a má dokonalou manikůru. Což podle mě nekoresponduje s péčí o osmi člennou rodinu, jak zde bylo prezentováno. Sama jsem matkou pouze dvou dětí, ve věku 2 a 4 roky, a rozhodně nemám čas, ani peníze na to, abych si mohla dovolit mít dokonalé gelové nehty a perfektní účes, jako maminka paterčat. Zajímalo by mě, kde na to bere, k´dyž ji stát nezabezpečil.(Markéta Novotná)
Foto
Viděla jste jen jeden díl, z porodnice.
Dobrý den, když bysme chtěli rodině něco poslat nebo nějak pomoct, kam se můžeme obrátit?(K1234)
Foto
Na Klub dvojčat a vícerčat - webové stránky, nebo webové stránky našeho pořadu.
Zajímáte se také o osudy rodin,kde jsou čtyřčata,bydlí v jednopokojovém bytě,nemají pečovatelky,sponzory atd.?(Anita)
Foto
Ano, určitě, jak jsem psala. Rodiny s dětmi to u nás mají těžké. Ozvěte se.
Zmeškala jsem v pondělí první díl, je možnost ho najít někde na inrenetu? Nebo bude se opakovat děkuji (Blanka)
Foto
Určitě, na internetu na stránkách ČT najdete všechny díly postupně, kromě toho jsou webové stránky pořadu, kde se dozvíte víc informací o vícerčatech jako takových.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že musím v souladu s platnou legislativou ČR platit každý měsíc veřejnoprávní televizi, na níž je dokument vysílán, 135 Kč,uvítal bych, aby zde byly vysílány smysluplné pořady, a nikoliv propaganda diskriminace naruby..Co znamená Vaše odpověď, že dokument se natočil z toho důvodu, aby se zamezilo NEPRAVDIVÝM informacím o tom, jak se rodina má - jaké nepravdivé informace máte na mysli? Děkuji(Lojza)
Foto
Tohle určitě nebyl důvod natočení dokumentu a ani jsem to takhle nepsala. Vysílá se víc pořadů, můžete si vybrat podle svého vkusu.
Dobrý den, dá se říci, že nyní jste s rodinou přátele? Jaký spolu máte vztah?(Milena, Brno)
Foto
Ano, po tom roce už jsme určitě přátelé.
Dobrý den, po Milovicích a nejen tam kolují drby, že Tonda chodí do heren a kouří. Co je na tom pravdy?(Martina, Milovice)
Foto
Tonda vůbec nekouří a nepije!!!! V herně byl párkrát a hned to způsobilo tyhle drby. Byl tam pro cigarety pro tchána, za kamarádem, aj.. Zcela určitě není hráč a utráceč peněz pro děti, jak se někteří snaží rozšiřovat. Vždyť je pořád s dětmi...!!!!!
Dobrý den, paterčata si hýčká každý národ a rád se jimi chlubí. Platí to i u nás, když se jedná o romskou rodinu?(Václav Antonín)
Foto
Absolutně ne!!!!
Proc jste tohle natocila??Pokud jste chtela nasrat lidi tak se vam to povedlo.Diky vam prestavam platit poplatek za Tv.(Tonda Vyskoc)
Foto
Přepněte si na jiný kanál nebo si pusťte dvd.
Dobrý den, můj dotaz: Supertáta jestli pracuje, v jakémm oboru a jak to zvládá uživit celku rodinu. (David Volný)
Foto
Je zaměstnaný v jednom z našich hypermarketů jako zástupce vedoucího lahůdek. Plat není velký, obzvlášť, když musí občas být na ošetřovačce či na nemocenské aj. Práci zvládá výborně, mají ho tam rádi, nemá problém jezdit denně v 5 ráno vlakem z Milovic do Prahy. Ted sice je matka nemocná takže nastoupil jako "mámatáta", ale do práce pokud vím se už těší. Jinak je původně vyučený kuchař a je moc šikovný. Na všechno.
Dobrý den, celou věc příliš detailně nesleduji, tak doufám, že nejde o nesmyslnou otázku - ale jak vidí rodiče budoucnost svých dětí - ať už je to ta blízká jako například školka nebo základní škola, tak i tu vzdálenější - přeci jenom paterčata jsou opravdový úkaz přírody:) Děkuji(Miluše)
Foto
Tak jako my všichni. školka, škola, střední škola nebo učnovský obor, a když se ukáže, že na to mají, tak případně i další studium .Chtějí se jim opravdu věnovat maximálně. Záleží na nadání a dispozicích dětí. Ale lehké to nebude.....
co jsi mislite o Rodine patercat a jejich okoli jsou nepřispusobivi děkuji a co jsi ted o mislite o Romske menšině a diskriminaci teto menšiny (viktor sandor)
Foto
S tou diskriminací to nevnímám tak jak je to prezentováno v médiích. Diskriminace existuje na obě strany. Ba dokonce bych řekla, že na straně úřadů jsou v současné době diskriminováni "bílí" špatným výkladem zákonů a zbabělostí úřeníků.
Dobrý den. Měla by "bílá" rodina s paterčaty život snazší, co se týká medializace a finanční podpory?(Hana Salonová)
Foto
Určitě by to měla jednodušší se sponzory. U romských rodičů se sponzoři nehrnou a hodně lidí se od nich odvrací. O to je cennější ta pomoc, která přichází. Co se týká závisti a různých útoků zloby, ta existuje i u "bílých". Mluvila jsem s maminkou našich čtyřčat, Lornou Vančurovou, a co vím, tam závist lidí také způsobila své. Snadné to není nikdy a pomoc těch kteří mohou pomáhat je vždycky potřebná a vítaná.
Dobrý den, první díl dokumentu se mi moc líbil. Děti jsou krásné a je na nich vidět, kolik péče dostávají. Zajímá mě váš názor - myslíte si, že podobnou zátěž by zvládla většina rodičů, myslím i tu emocionální, nejen fyzickou? Paní Saša je obdivuhodná, ale matky jsou takové většinou, ovšem otec mě překvapil. A ještě - pomáhá rodině i širší romská komunita? Mají přátele i mezi tzv. bílými? Neuzavírají se do sebe? Děkuji za odpověď(Nosková)
Foto
Vždycky jsou rodiče, kteří to zvládají a ti, kteří ne. Těžko se to dá zobecnit nebo dokonce rozlišit podle "rasy". Jejich přátelé jsou především mezi "bílými. A co se týká pomoci, myslím, že na začátku jim pomohlo Romské sdružení v Lysé nad Labem při koupi sedačky, ale víc nevím. Když lidé posílají peníze nebo oblečení, nepřikládají údaje o "rase" a to je dobře.
Dobrý den, jak vysoké jsou náklady na "provoz" takovéto neobvykle početné rodiny měsíčně? Dá se to zvládnout bez chův, jen za pomoci rodičů?(Jan Dvořák)
Foto
No, bez pomoci chův to museli také zvládnout - o víkendech nebo když nastal problém mezi rodinou a pečovatelskou službou. Musí to jít a v tom případě je tam matka, otec, babička, dědeček a hodně pomáhá Klára Vítková - Rulíková z klubu dvojčat, která buď pomůže sama nebo pomoc sežene. Ale dlouhodobě by to byl asi velký nápor, ale jít by to muselo. A finančně? V prvním roce třeba jen za mléko dala rodina 13-15 tisíc měsíčně. K tomu připočtěte plíny, drogerie, atd.atd. Tady pomáhá trochu oberc Milovice, kde je hodně dvojčat a dávají všem těmto rodinám 1000 Kč na jedno dítě na měsíc na drogistické potřeby. Sice kapka v moři, ale aspoň něco. Bez pomoci lidí by to asi bylo hodně těžké. A bude pořád.
Dobrý den. Jak je na tom momentálně rodina - po finanční stránce? Zvládají to?(Josef)
Foto
Zvládají ale nemohou si vyskakovat. To už ted bude problém pořád větší a větší.....Děti porostou.Budou se muset otáčet. Naštěstí vždycky se najdou lidé, kteří pomohou. Stát ne.
Dobrý den, měl by se v případě narození paterčat podílet významnou měrou stát na nákladech rodiny, nebo by si měli rodiče sponzory hledat sami i za cenu toho, že své děti budou muset "prodávat" do médií? Jaký je Váš názor? Je v současné době "sociální síť" v takovýchto případech dostatečná? (Jan Dvořák)
Foto
Máte zcela pravdu. Postoj státu je naprosto nevídaný a pro mne nepochopitelný. Nejde jen o paterčata, ale o jakiékoliv rodiny s dětmi. At je jedno nebo více. A pokud mají dětí více naráz jako dvojčata - paterčata, je to několikanásobně pro ty rodiny horší. Sociální síť pro rodiny s dětmi je tragicky děravá. Slovo "sociální" se u nás skloňuje pouze před volbami. A jakmile zmizí hesla z plakátů, opět zvítězí stavba hypermarketu před mateřskými školkami!!!!!!"Menšina" rodin s vícerčaty má u nás dnes 4%. A rodiny si musí pomáhat sami. Ještě, že existuje Klub dvojčat a vícerčat, který státní pomoc nahrazuje vlastním elánem. Nebýt jednotlivců s dobrým srdcem, rodina by měla jen obecní byt za 15tisíc měsíčně a "jednu paní na úklid".
Dobrý den, kolik má dokument dílů? Budete pokračovat v časosběrném natáčení života paterčat dále?(George Novotný)
Foto
V současné době má 13 dílů. Ráda bych pokračovala. Zajímalo by mne, co se uděje za rok, za 5 let, jaké to bude, až dětem bude 18. Doufám, že se to podaří. Já u toho budu zcela jistě.
Paní režisérko, řekněte, kolik vás ten dokument stál peněz? Stačí jenom v řádech. Pomohli jste honorářem rodině?(Lenka, Čelákovice)
Foto
Rozpočet byl zcela standartní, jako u podobných dokumentů. Honorář nebyl honorář v pravém smyslu slova, ale běžná taxa, která se dává za publicistické vystoupení na den v televizi. A je vždy podložena smlouvou. Ubezpečuji vás, že to nebyla žádná nedozírná částka.
Zdravím! Hrozilo někdy to, že by se natáčení stoplo? Že už rodina nechtěla pokračovat? Nebo jste to měli nějak ošetřené ve smlouvě?(Patricie)
Foto
Ano, hrozilo. Z obou stran. Ale bylo to většinou chvilkové a emotivní. Mezi námi byla především dohoda a přátelská domluva. Kdyby nechtěli natáčet, nijak bychom je nenutili. Jsme především přátelé a tam ty věci fungují jinak než v "obchodě".
Dobrý den. Říká se, že bydlet se svojí rodinou společně s rodiči je velmi těžké. Dvě generace spolu můžou být problémy. Jak vychází otec dětí s rodiči matky. Prý tam jsou prakticky pořád.(Petr L., Praha)
Foto
No sice nebydlí pohromadě, ale bydlí blízko. A to byla nakonec výhoda, protože museli pomáhat, když vypadla pečovatelka, nebo o víkendech aj. Zpočátku jsme pozorovali napětí mezi Tondou a maminkou, ale i to mělo vývoj. Dívejte se na seriál.
Pěkný den přeji. Prozradíte, jestli byla při natáčení nějaká vypjatá chvilka? Dočkáme se nějakých velkých emocí?(Radka Filounová)
Foto
Samozřejmě. Bez toho to nejde. O tom je život. Jednou je líp, jednou hůř.
Dobrý den, co podle vás nejvíce rodina potřebuje?(Karolína K.)
Foto
Aby byl klid v okolí a neobjevovaly se nenávistné a rasistické reakce okolí. Aby měli klid na výchovu, aby byli zdraví. A upřímně, podle mne by nejvíc potřebovali malý domeček se zahrádkou, což bude asi největší problém v budoucnu. Bydlení a finance. Maminka těžko bude moci jít do práce, tatínek pracuje, je zástupce vedoucího lahůdek, ale při každé nemoci dítěte, nebo Saši-maminky, musí být doma na ošetřovačce, takže je jasné, že velké příjmy nebudou. A náklady si umíte představit - Jen 10 jogurů denně pro děti, plínky, oblečení, všechno 5x. Nevím, jestli budou mít jedno kolo a koloběžku dohromady, ale 6 kol bych nechtěla kupovat. A stát jim opravdu nic nedá.
Proč jste to točila???Nikoho to z bílých nezajímááááá!!!!!(Hatlapatková Zuza)
Foto
Mě to zajímalo, tak jsem to točila. Koho to nezajímá ať se nedívá a nevyhledává to. Já taky nechodím na elektronickou hudbu, ale nepíšu jejím autorům, proč to skládají a proč to hrají.!!!
Dobrý den, jak dlouhé časové období dokument mapuje a v jakých intervalech se natáčelo?(George Novotný)
Foto
Od května 2013 do července 2014, natáčelo se cca 5-8 dnů měsíčně, zpočátku každý týden.
Dobrý den paní režisérko, určitě jste měla možnost vidět, jak funguje otec dětí. Jaký podle vás je? Jak se umí postarat?(Jiný otec František K.)
Foto
Naprosto senzačně. Zvládne uplně všechno. Přebali, nakrmit, udělat jídlo, pochovat, pohrát, je pořád klidný, milý, chápavý. Je prostě neuvěřitelný. Přesto, že působí jako kluk, který si pořád rád hraje, je to úžasný otec a partner.To byl můj největší objev. Že takoví muši jsou!!!!
Zdravím, nebojíte se nenávistných reakcí, až lidé uvidí seriál?(Carlos)
Foto
Jistě. Špatné reakce od špatných lidí jsou a budou vždycky. Dokonce bez ohledu na to, jestli seriál vznikne nebo ne.
Dobrý den, chci se zeptat, jak často jste byla u paterčat doma? Musela jste být u každého natáčení? Díky za odpověď.(Michal)
Foto
Jezdili jsme k paterčatů každý několikrát za měsíc od lonského května do letošního července. začátkem letošního roku jsem u natáčení někdy nebyla, protože jsem už stříhala první díly, které šly do vysílání. Ale jezdila scenáristka, redaktorka a moje kolegyně Libuška Marková. A s rodinou jsme byli už natolik spřáteleni, že i kdyby přijel sám kameraman, nebyl problém. I to se stalo, když jsme se dozvěděli, že přijela záchranka pro Sašu. Muselo se reagovat rychle.
Dokázala byste si představit mít sama paterčata? (Zvědavec)
Foto
Asi ano.
Dobrý den, myslíte si, že stát dostatečně rodinu zabezpečil?(Radmila)
Foto
Ne!!! Stát vůbec nijak rodinu nezabezpečil. A nezaberzpečí žádnou rodinu s více dětmi. Však víme, že macešsky se chová k rodinám s dětmi obecně. Je to podle mne nejvíc diskriminovaná "menšina" u nás. Byt dostali přidělený obecní, platí nájem vč. poplatků 15tisíc. Porodné nedostali, jako nikdo u nás, kdo už jedno dítě má. Rodičovský příspěvek je pouze jeden, ale všechno musí kupovat 5x....Od státu má pouze zákonný nárok na jednu pečovatelku do 4 let věku dětí. Což v současnosti znamená, že tam chodí jedna na 4 hodiny denně uklidit, vyžehlit aj. V zákoně není ošetřena péče o děti, takže o ty se starat nemohou. Stát na rodiny s více dětmi vůbec nemyslí. Můje zkušenost z roku natáčení je, že podporujeme individualisty, bezdětné singles a sebevědomé manažerské individuality. Nevím, kdo bude našim poslancům platit jejich dpchody a kdo na ně bude vydělávat, když porodnost není vůbec podpořena státem.
Co váš při natáčení dokumentu potěšilo nejvíce?(Karel)
Foto
To už jsem někde říkala:" Že Tonda-tatínek se stará tak, jak se stará , a že je takový, jaký je. Že ho v jeho zaměstnání podpořili a vycházejí mu vstříc, protože bez toho by to nešlo. Taky to, že děti se narodily zdravé a celou dobu se krásně a bez problémů vyvíjely.
Co si myslíte o mamince, Alexandře Kiňové? Zvládat tolik dětí, vždyť je to šílené!! Musí toho mít nad hlavui... S pozdravem.(Zvědavý Láďa)
Foto
Víte, tady je důležité, že maminka Saša si uvědomuje, že ted jsou tady všichni především pro děti a musí udělat maximum. A to chápe. A to ostatní není jen na ní. Má štěstí, že má perfektního partnera, který zvládá všechno možná líp než leckterá matka. Má maminku, ktderá jí denně pomáhá. Pomáhá jí kamarádka, pečovatelská služba, klub Dvojčat a vícerčat, pomáhají jí lidé, kteří občas pošlou buď peníze nebo oblečení aj. Sama by to nezvládla nebo velmi těžko....Ale myslím, že těžké chvíle budou stále a problémy také.
Dobrý den, setkala jste se při natáčení dokumentu s nějakými rasistickými útoky na rodinu paterčat?(Milunka)
Foto
samozřejmě. Nejprve, když ještě maminka byla v porodnici a lidé psali nenávistné dopisy. Počínaje vzkazy typu"chcípněte s těmi potkany, množíte se jako krysy" a konče žádostmi o koupi jednoho dítěte, protože "vy jich máte ještě dost a my nemůžeme". Nedivila jsem se, že se rozhodli na čas děti neukazovat. Další útoky, byť menší se objevily, když se objevila na fcb fotografie ze křtu dětí, byť ne tak velká. A pak ve chvílích, kdy se veřejnost dozvěděla, že rodina něco od někoho dostala. Závist je mocná!!!
Dobrý den, které z paterčat vám přirostl ok srdci nejvíc? Jestli se to tak dá říct. Nebo alespoň které má nejvýraznější charakter.(Radek)
Foto
Nejvýraznější charakter podle mne má Terezka a Martínek. Ale každý zcela odlišný. Myslím, že každé dítě je naprosto jiné a své. Velmi zajímavé je sledovat propojení dvou - Alexe a Míši- tedy jednovaječných dvojčat. Když má problém jeden, má ho i druhý, když se vzbudí jeden, vzbudí se i druhý. Dokonce se doplňují a drží při sobě i při hraní.....
Copak přimělo matku Kiňovou ke zviditelnění sebe a svých dětí? Když furt mluvila o tom, že paterčata nebude ukazovat ze strachu z diskriminace?(buban)
Foto
To se budete muset zeptat jí, vím, že částečně v tom roli sehrálo i to, že lidé, kteří je podporovali a pomáhali jim, tak se zajímali o to, jak děti vypadají, jak se vyvíjejí atp. A také aby zamezili nepravdivým informacím o tom, jak se rodina má.
Proboha,koho zajímají??!!!!Tolik pomoci se jim dostalo a ml.paní si jen neustále na něco stěžuje,,od začátku dělají humbuk,že se bojí o děti,atd.Ještě se o nich točí dokument,ptám se,proč????Neznám nikoho,koho by tato rodina zajímala!!!!!To,že se jim narodilo pět dětí už bylo dostatečně publikováno,ať žijí ve zdraví,ale stačilo už o nich!!!!!(prasulka)
Foto
Když vás nezajímají, tak se prostě nedívejte a nezajímejte se o to. Nejde o rodinu, ale o to, jaké jsou u nás podmínky při narození více dětí najednou, o to, jak taková skutečnost ovlivní vztahy v rodině, v okolí, v obci. A že ty podmínky pro rodiny, a to jakékoliv, ze strany státu jsou nedostatečné, je zcela patrné.
Dobrý den, proč jste se uvolila točit "dokument" o paterčatech, když jejich rodiče halasně hlásali, že NIKDY nesvolí k medializaci svých dětí? Byly za tím finance pro rodinu? (Ava23)
Foto
Tom že spolu budeme točit dokument jsme se domluvili již, když matka byla v porodnici, tedy před porodem. Zajímal nás opravdu vývoj paterčat a vztahů, které svým naroizením ovlivnili. To, že nechtějí děti ukazovat vzniklo až později, po rasistických reakcích a tlaku médií. Takže finance žádnou roli nehrály. Děti poprvé ukázaly po 10 měsících, když se domnívalim že se situace zklidnila.