ONLINE CHAT
Dobrý den paní Baudyšová,mám problém se šikanou mé dcery.Minulý rok (v šesté třídě základní školy) se jí spolužačky posmívaly,ztrapňovaly ji,jedna jí dokonce fyzicky napadala už od 5. třídy.Dcera si to poprvé v životě nenechala líbit,řekla jim,ať jí přestanou nadávat,ale od té chvíle to začalo.Tyto spolužačky proti ní poštvaly celou třídu.Všichni se jí začaly stranit, nikdo se s ní nebavil.Šla jsem to tedy řešit do školy,kde mi bylo sděleno,že se jedná o šikanu,že se to musí řešit.Učitelka nejprve domluvila spolužačkám,které se před ní kály,že už to neudělají,naoko se rozbrečely,ovšem nic se nezměnilo,pokračovalo to skrytě dál.Když jsem na to znovu upozornila,tak učitelka řekla, že to bude řešit s rodiči a pokud to nepřestane,že budou postupovat dál i s tresty.Samozřejmě,že se to ještě horšilo,nakonec škola nic nevyřešila,mé dceři bylo doporučeno,ať udělá první krok ona.Udělala ho,ale nic se nezměnilo.Tyto šikanistky odešly na konci roku s třídní pochvalou!!! a šikana pokračuje i teď.Škola to kryje,nepomohla.(Ivana)
Foto
Paní Ivano, bylo by dobré popovídat s třídní učitelkou proč si spolužáci dovolují právě a pouze na vaší dceru? Ve vaší situaci bych navštívila s dcerou psychologickou poradnu, aby s vaší dcerou probraly, jak se může útokům dětí bránit...
Dobry den, trochu mimo téma - mame doma po dceri obleceni, hracky. Radi bychom je venovali nekteremu ze zarizeni pro deti, ale většinou mame zkušenost, ze chteji peníze, ne vecne darky. Je sance nekomu takto vypomoci? Dekuji.(Michaela)
Foto
nabidněte oblečení po dceři do nejbližšího KLokánku, Dětského domova či charitě.
Dobrý den, mám živé, poměrně dominantní dítě, takže na ně učitelé neberou ohledy, mají pocit, že ochranu zasluhují jen introverti. Jak vysvětlit pedagogům, že i dítě, které si navenek z ostřejšího chování nic nedělá, vnitřně trpí a taky potřebuje podporu?(Hanka, Plzeň)
Foto
Milá paní Hanko, nevím jak se vaše poměrně dominantní dítě projevuje ve škole. Doporučuji si pohovořit s paní učitelkou. Dítěti bych zopakovala pravidla slušného chování ve škole, s tím, že jeho chování musí mít limity, které je nutno respektovat.Pokud vaše dítě trpí, obratťe se na poradu k dětskému psychologovi.
Moje sousedka má tři malé děti. Teď má nového partnera a já mám podezření, že její přítel ty děti bije. Z bytu se často ozývá křik a pláč. Nevím přesně, co se tam děje. Když jsem se sousedky ptala, řekla, že je vše ok. Jak bych měla reagovat?(V. Vašíčková)
Foto
Pokud paní Vašíčková budete pozorovat, že chování dětí je jiné než dříve, pokuste se sousedku rozmluvit, proč jsou děti plačtivé a zda jí můžete nějak pomoci ?
Dobrý den,syn chodí druhým rokem do školky. Ve třídách jsou děti věkově namíchané.Občas se zmíní, že ho někdo bouchne, bil či na,něj sypal opakovaně písek. Ale bavit se o to tom nechce... Jak rozeznat, co je klučičí postuchovani a co šikana? (Evina)
Foto
Evino, popovídejte si v klidu s paní učitelkou, co se děje vašemu synovi a jak vidí situaci ve třídě ona. Zkuste hledat společné řešení. Jinak to asi nejde.
Ve třídě dcery je jedna hodně dominantní holka, která neustále dceři ubližuje a posmívá se jí. Už loni s ní byl problém, ale třídní učitelka říkala, že je to normální puberťácké pošťuchování. Letos to začalo už druhý školní den. Dcera přišla s pláčem, že ta holka jí zase nadávala a říkala ostatním spolužačkám, ať s ní nekamarádí. Máme jí dát na jinou školu? Obávám se, že vedení této školy to řešit nebude.(Nechvátalová)
Foto
Paní Nechvátalová je dobré pohovořit s dalšími rodiči dětí ze třídy vašídcery, zda mají stejné zkušenosti a otevřít komunikaci o obtížné dívce na třídní schůzce s paní učitelkou. Tím, že nebudete svým názorem sama, získá vaše situace mnohem větší podporu.
S manželkou jsme se rozvedli, ona se odstěhovala a devítiletý syn změnil školu. Včera mi volal, že se mu v nové třídě nelíbí, sedí sám. Brečel. Bylo mi ho líto. Co mi poradíte? (Stanislav)
Foto
Doporučuji zjistit důvod proč váš synek sedí sám, např.dotazem u paní učitelky. Synka podpořte,tím že začátky v novém kolektivu jsou někdy těžší a poradťe, jak otevřít komunikaci s dětmi...
Myslíte, že uniformy na školách něco řeší? Jsem dost proti tomu a v naší škole se o zavedení uniforem mluví.(Veronika)
Foto
Vím, že v ČR již někde uniformy jsou například na OpenGate v Říčanech.. Pravda je to velmi výběrová škola. Uniformy mají velký význam v tom, že jsou si školní děti oblečením rovny a nikdo se nevytahuje značkovým oblečením, nad dětmi rodičů sociálně slabých...
Moje dcera 13 let je silnější postavy a dost tím trpí.Ve škole se jí smějou, nemá moc kamarádek. Teď jsem si všimla, že skoro nejí. Jak jí mohu pomoci? Mám s ní zajít k nějakému odborníkovi?(Hanka)
Foto
Doporučuji vám hanko vyhledat odborníka, poradit se s dětskou lékařkou. Obavy s poruch příjmu potravin jsou pravděpodobně na místě a navíc trápí to Vás i vaší dceru.
Dobrý den.Dcera je ve 4.třídě,druhé je 5let.Nyní se budeme stěhovat do zahraničí.Jazyk umí minimálně starší dcera,mladší vůbec.Může se stát,že tuto situaci neunesou?Mluvíme o situacích,které nás čekají,deti se moc teší ,taky je im ale líto,že nebudou s kamarády.děkuji(katika)
Foto
milá paní Katiko, rozhodla jste se proto žít mimo ČR. Je dobré setřásat vaše obavy a věřit, že to vy i vaše dcery zvládnou.Je dobré s nimi hovořit otevřeně co je čeká, nový kolektiv ve škole a možná i matřské škole a ujistit je, že budete za nimi stát a pomáhat jim, abyste všechno dobře zvkádly. je dobré i o nové zemi hovořit, prohlížet obrázky,povídat si o jazyku, kterým se v zemi hovoří a který se budou postupně učit ajaké výhody jim to do života přinese.Snažtese vše brát optimisticky a věřut, že to vy i dcery zvládnete ! Držím Vám palce !