Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

METEODNY: Jak počasí škodí našemu srdci? Co znamená hodnota BIO? Ptejte se kardiologa!

Prof. MUDr. Petr Neužil
Prof. MUDr. Petr Neužil  (Autor: archiv)
11. července 2014
17:01

Každý den slýcháme v předpovědi počasí hodnotu takzvané biopředpovědi. Co její stupně od 1 do 3 znamenají a jak počasí ovlivňuje zdraví zdravého či nemocného člověka? Jak se vyrovnávat se změnami tlaku vzduchu? Jak se chránit v horku a co vedro a sport? Na tyto a mnohé další otázky se můžete už nyní ptát kardiologa profesora MUDr. Petra Neužila, primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Odpovídat bude v pátek 18. července od 14 hodin.

online chat
Moc díky pane doktore. Teď už nikam nestihnu dojít, nevěděl jsem,že to může i něco být. Otec umřel po 3. infarktu po 45. roce věku. Nechci strašit rodinu. Takže si mám opravdu někam zajít? Nechci působit jako blbeček co nic nevydrží.  ( Pavel Mrázek )
Foto
Určitě ano, pokud máte i v rodině takhle brzké úmrtí a otce k tomu!!! Skutečně to neberte na lehkou váhu a někam dojděte!! Doporučuji!!
Můj manžel je pivař - deně dát tak 8 kousků. Má velké břicho, nadváhu a do kopce funí. Teď když je horko ještě s pivem přitvrdí, že prej se musí hodně pít (vodu nepije, ta je podle něj pro žáby). Takže vypije 5 litrů piva a je ú)plně k ničemu. Furt mu říkám, že mu hrozí infarkt. Mám pravdu? Podpořte mě, třeba když si přečte odpověď, dá na vás a trochu s tím chlastem ubere. Moc děkuju. Renata  ( R.J. )
Foto
Určitě zatěžuje krevní oběh velkým příjmem tekutin (ne pouze alkoholu!!!)
Dobrý den.Při horkých dnech mě občas pálí pod hrudní kostí a občas zabolí u srdce.Někdy i při prudkých změnách tlaku.Máte nějakou radu ?Děkuji  ( libor )
Foto
Určitě konzultuje svého lékaře, může se jednat o příznaky tzv. anginy pectoris, paradoxně ale nejčastěji se tyto obtíže typicky objevují v době mrazivého počasí!
Komu tahle vedra škodí nejvíc, pane primáři? A jak sev tomto počasí cítíte vy :-)???  ( radmila )
Foto
Máte pravdu, že nejenom tzv kardiaci ale i běžná populace má v době veder obtíže s kompenzací krevního oběhu. Myslím, že je to také dáno etnickou skupinou, lidé ze severních částí polokoule nejsou tak dokonale uzpůsobeni vedrům jako lidé z ižních částí. Nejvíce však skutečně škodí lidem se sníženou výkonností srdečního svalu.
Dobrý den pane doktore, beru na snížení KT, Apo perindo 4mg/den, a Apo-amlo 5mg/den. Občas, zejména při fyzické námaze a letním počasí(např.sekání trávy u domu) se mi sníží tlak až na cca100/70 (a dělají se mi mžitky před očima :) Dotaz mám při těchto změnách snížit užívání tablet? Předem děkuji za odpověď, Petr  ( Petr )
Foto
Ano, Váš internista nebo kardiolog by měl reagovat úpravou dávkování - jasně to popisujete!!!
je správný úsudek čím nižší tlak tím vyšší tep?  ( zdena svobodová )
Foto
Může to tak být, ale nemusí!!!
Dobrý den , moje diagnoza zní městnavé selhání srdce , chtěl bych se zeptat na co ohledně počasí a jeho výkyvů bych si měl dávat největší pozor . Děkuji  ( Jan Krejčí , Praha )
Foto
Městnání - je pojem, který popisuje selhávání srdečního svalu, t.j. srdce nemá normální přečerpávací schopnost, je nutné upravit režim a zvláště právě v době veder je nutné omezit zvýšenou námahu, pobyt na slunci, omezit těžká jídla atd.
Jak se chovat při stupni 3.Mám implantováno ICD dva měsíce.Děkuji Fiala  ( František Fiala )
Foto
Sám nemám jasný názor na ty uvádě né stupně bio - meteo - zátěže - chovejte se normálně!!!!
Dobrý den pane primáři, jsem z malého města na Vysočině a už pár let mám potíže se srdcem. Ale mám pocit, že mě můj kardiolog zrovna dobře neléčí. Když se na něco zeptám, říká, že to je normální v mém věku atd. Je nějaká šance se nechat vyšetřit třeba u vás na Homolce, i když tam regionálně nespadám? Nebo mohu svůj stav konzultovat s jiným lékařem než jen s tím, kam chodím?  ( Ladislav H. )
Foto
Určitě ano - ozvěte se prosím na E mail: petr.neuzil gmail.com
Dobrý den, jaký vliv může mít předoperační vyšetření srdce (aortální stenózy) na pacienta při vysokých teplotách. Pacient je poté prouštěn po cca 3 dnech domů, má o sebe více dbát či se šetřit ? Je to v "létě" pro pacienta bezepečné vyšetření ?  ( JOSEF )
Foto
Jde o to, jaké předoperační vyšetření máte na mysli - ale rozhodně pokud jde o katetrizační zákrok, měl byste být alespoň nějakou dobu v klidu (cca tři dny).
Dobrý den,pane profesore. Je mi 47 let. V roce 2000 mi vyoperovali karcinom s celou štítnou žlázou.Měla jsem 30 ozáření a radiojod.Užívám euthyrox. Od té doby je pro mne každé léto doslova utrpení. Při vyšších teplotách nemohu dýchat a na hrudi jako by mi něco sedělo. Endokrinolog mne ubezpečil,že mám srdce v pořádku a tohle je důsledek mé nemoci. Poraďte prosím,jak zvládat tohle počasí .Může mít opravdu štítná žláza takový vliv na srdce? Děkuji a přeji krásné léto.  ( Pája )
Foto
Moc děkuji za tento příklad: ano - máte pravdu, štítná žláza velmi významně ovlivňuje srdeční aktivitu a srdeční činnost obecně. Zvláště významný je pak také sklon k rychlejší srdenčí aktivitě, zvýšená tepová frekvence může pak sasma o sobě Vaše obtíže vyvolávat! Srdce ale přesto jako takové skutečně může být v pořádku! Jde o funkční stav.
S přítelem rádi jezdíme na kole, teď i s naším miminkem, které ukládáme do vozíku, připevněného ke kolu. Nemůže dítěti nějak ublížit, pokud s ním v parnu jedeme třeba 40 km denně? Na víkend máme naplánovaný cyklovýlet s partou,ale bojím se, aby se nám syn vzadu nepřehřál..Vím, že to nijak nesouvisí s cévami,ale přesto prosím o Váš názor jako doktora.  ( Blahoslava V. )
Foto
To samozřejmě horzí, zvláště pokud je to miminko do půl roku.
Pořád slyším, že v horku musí být opatrní kardiaci. Ale co to znamená? Kdo je vlastně kardiak? Každý, kdo má jakoukoli nemoc srdce?  ( Denisa )
Foto
Za kardiaka lze považovat osoby, které prodělaly infarkt myokardu nebo trpí tzv. anginou pectoris, samořejmě, ti jsou v populaci nejčastěji zastoupení. Dále je ale poměrně široká skupina nemocných se získanými srdečními vadami a nemocní se srdečními arytmiemi. U těch platí určitá omezení a úprava režimu v době veder. Ale máte pravdu, nelze paučaslizovat tento název a je potřeba "kardiaka" lépe specifikovat
Je mi 52 let a nikdy jsem neměl žádné potíže. Jenže teď v tomhle vedru sotva vyjdu do schodů, buší mi srdce a mám i pocit, že mi bije nějak divně. Měl bych se nechat vyšetřit? Nebo je to jen tím teplem?  ( Zedníček Ivan )
Foto
Jak popisujete Vaše obtíže, zdá se , že by se skutečně mohlo jednat o srdeční arytmii (fibrilace síní, extrasystoly), souhlas: vhodné je vyšetření včetěně tzv. dlouhodobé srdeční monitorace - Holter EKG
Dobrý den, měl by se člověk po transplantaci srdce vyvarovat slunci? Je pro něj lepší stín, i když se po transplantaci cítí dobře? Děkuji  ( Kassandra )
Foto
To si nemyslím, záleží to ale samozřejmě na dalších okolnostech a přidružených chorobách.
Snacha má čerstvé miminko (6 týdnů) a i ve vedrech těchto dnů s ním courá přes poledne venku. Tvrdí, že dítěti to nevadí, já mám opačný názor. Co si myslíte vy?  ( Bára )
Foto
Nejsem sice pediatr, nicméně miminko právě v 6 týdnech nemá ještě dobře vyvinutou termoregulaci a dlouhý pobyt v horku není pro miminko nejšťastnější!! Určitě ven chdoit může ale rozhodně omezit přímý sluneční svit a zkátit pobyty venku - může častěji na kratší dobu.
Dobrý den pane doktore, moje maminka (65) má dost vysoký tlak a nadváhu. Přesto si libuje v těhle vedrech a je pořád na slunci. Pracuje na zahrádce, seká trávu. Nedá si říct, že by aspoň přes poledne měla být doma. Jo a ještě docela málo pije. Nemůžou jí hrozit nějaké zdravotní potíže?  ( Sabina )
Foto
Jak popisujete, maminka je možná docela dobře adaptovaná a trénovaná, nicméně bych doporučil alespoň zvýšit příjem tekutin a omezil přímý sluneční svit, alespoň by byla vhodná pokrývka hlavy. Nicméně mám obdobné problémy s vlastním otcem (který má ale spíše nízký krevní tlak) a miluje pobyt na slunci a horko. Měl pak samoyřejmě až stavy závratí a kolaboval, pitný režim to vše dobře upravil. Důležité je v době horka také u maminky častěji kontrolovat krevní tlak a snížit dávky jídla.
Dobrý den, je mi padesát let a mám voperovaný kardiostimulátor. Když jsou horka, jako dnes, špatně se mi dýchá. Jaký bych měl dodržovat denní režim?  ( Bohuslav )
Foto
Bude to záležet na tom, jaký byl důvod té původní indikace k implantaci kardiostimulátoru a také to, o jaký typ kardiostimulátoru se jedná. Lze usuzovat, že v době skutečného horka se snižuje distribuce krevního oběhu v neprospěch srdečního svalu, proto můžete mít potom pocit dušnosti. Také lze uvažovat, že dochází k nepřiměřenému urychlení srdeční aktivity - zrychluje se tep. V době horka byste měl zásadně omezit nepřiměřenou fyzickou aktivitu, dodržovat dostatečný příjem tekutin a nevystavovat se přímému slunečnímu svitu. Lze také doporučit omezení velkých porcí jídel, spíše snížit dávky a jíst častěji lehkou stravu.
Dobrý den, na internetu jsem se dočetl, že normální hodnota krevního tlakuje ještě do 140/90. Je to pravda nebo je touž hodně? Případně kolik je ideál? Liší se to i podle věku? Díky  ( Michal )
Foto
Ano, máte zcela přesné informace. Současné znalosti nás opravňují považovat - pozor - důležité je opakovaně naměřený krevní tlak 140/90 mmHg již za projev mírné hypertenze. U člověka, který má cukrovku (diabetes mellitus) bz tato hodnota měla být ještě nižší cca 135/85 mmHg. S věkem klesá pružnost cévní stěny a většinou dochází ke zvýšení té první části - tzv. systolické složky krevního tlaku, u staršího člověka tedy nad 75 let věku bychom mohli tolerovat i vyšší hodoty.
Když je vedro, nemohu dýchat. Čím to je ? Děkuji  ( Hana )
Foto
Nejspíše to může být způsobeno zátěží krevního oběhu, který při tzv. redistribuci krevního zásobení - v případě horka se rozšiřují kožní cévy - může to pak také způsobit potíže ve smyslu dušnosti, protože nedochází k dostatečnému prokrvení svaloviny srdce. Nejspíše se ale nejedná o specifické postižení plic.
Dobrý den, dozvěděla jsem se, že v organismu přemnožená kvasinka candida albicans je příčinou většiny srdečních potíží protože se usazuje na věnčitých tepnách je to pravda?  ( Daniela )
Foto
O tom není žádná evidence, nicméně změny ve smyslu zužování věnčitých tepen a tvorba nástěnných plátů (usazenin cholesterolu) provázejí známky zánětu a je hypoteza o vlivu zánětu na těchto změnách cévní stěny, nebyl ale doposud prokázán jednoznačně určitý mikrob, zodpovědný za ischemickou chorobu srdce.
Pane primáři, Traduje se o Vás, že na Homolce Vy osobně děláte na lidech pokusy, které nebyli schváleny etickou komisí v USA. Z etického hlediska jste přinejmenším bezohledný...Mezi lékaři to víme, ale co laik??? Toho před Vaší bezohledností nic neochrání!!! M.H.  ( MUDr.Milan Hudi )
Foto
Klinické studie jsou zásadní proto, aby bylomožné v medicíně někam pokročit! Studie, které probíhají po celém světě jsou vždy schválené Etickou komisí a nadto je schvaluje samozřejmě SÚKL jako zastřešující a nezávislá organizace a ta dozoruje, že nejde o žádné pokusy! Pokud se o mně traduje, že dělám pokusy, ano, ale pouze v prostředí experimentální laboratoře na Fyziologickém ústavu 1.lékařské fakulty UK v Praze. Pokud provádíme program klinického vývoje, pak je vždy bezpečně odzkoušen na zvířecím modelu. Bezohlední bychom byli pouze v případě, pokud bychom tuto zkušenost z experimentální laboratoře neměli. Buďte ubezpečen, že tento program neprovádí pouze naše pracoviště, ale prakticky všechny významné klinické instituce po celé Evropě a samozřejmě i v Čechách. Pokud jste zmínil Etickou komisi v USA, tak ta přinálží každé jednotlivé instituci, nejde o centrální instituci. Velmi mě mrzí, že máte takový názor, ale diskuse o tom přesahuje patrně rámec tohoto formátu.
Dobrý deň pán profesor,mám 9rokov 3x bypass a občas si doprajem aj ťažšiu prácu resp.pobyt na kole v lese v horku.Samozrejme pauzy a pitný režim k tomu.Môžem si nejak ublížiť? Ďakujem pekne za odpoveď a prajem pekný deň.  ( Pavel )
Foto
Pokud nemáte žádné obtíže je to v pořádku, rozumná míra zátěže Vám naopak prospívá, snižuje se tím míra tzv. ischemie (nedokrevnosti) myokardu, také míra práce a samotné zátěže je velmi relativní pojem
Dobrý den. Asi tak měsíc mě pálí za hrudní kostí a jde to až do krku. Tak do 15minut to přejde, musím se "vydýchat". Jsem dost aktivní člověk, ale teď nevyjdu ani 1 patro. Kromě vys. tlaku se s ničím neléčím, ten je teď v pořádku, 168/109. V pondělí odlétám na dovolenou, měl byste pro mě nějakou radu? Děkuji. Pavel Mrázek, 40 let  ( Pavel Mrázek )
Foto
Popisujete prakticky velmi přesně možný stav, který odpovídá angině pectoris, t.j. stavu, kdy srdce má nedostatek krevního zásobení, což může být způsobeno zúžením průsvitu cév vyživujících srdeční sval. Obávám se, že by bylo jistější provést katetrizační vyšetření, které prokáže, že Vaše cévy jsou v pořádku. Pokud tato situace nastala před pouhým měsícem, je to o to nutnější. Rozhodnutí je na Vás, ale měl by Vás před dodvolenou vidět kardiolog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi