Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

METEODNY: Odborník radí, jak chránit psy před bouřkou?

Na vaše dotazy odpovídá RNDr. Evžen Kůs
Na vaše dotazy odpovídá RNDr. Evžen Kůs  (Autor: Archiv )
Autor: red - 
14. července 2014
13:00

Zvířata vycítí změnu počasí přesněji než meteorologické modely. Přesně vědí, že se blíží bouřka. Zejména psi jsou na hromy obzvláště citliví. Co dělat se zvířaty, aby se při bouřkách nebála? A jak se o ně starat v letních vedrech? O tom, jak zvířata ovlivňuje počasí, se čtenáři Blesk.cz chatoval RNDr. Evžen Kůs z pražské ZOO.

online chat
Dobrý den, máme výmara, 5 let... Když jdeme na delší procházku, dáváme mu ohlávku, protože na klasickém vodítku má pocit, že musí být pořád v tahu. S ohlávkou "šlape" jako hodinky. Není pro něj ohlávka nebezpečná? A jak se díváte na variantu, že k pětiletému časem plánujeme pořídit malého výmara nebo maďara? nebude trpět a bát se, že ho chceme "nahradit"? Děkuji  ( Radka )
Foto
Dobrý den, nevím co máte na mysli pod pojmem ohlávka, předpokládám, že obojek. Ohaři jsou lovečtí psi, kteří mají všechny předpoklady k tomu, aby bylo možno je vycvičit a to i k chůzi u nohy. To, že pes na vodítku "táhne" je časté a je to zlozvyk, který se musí trpělivě odnaučovat, v minulosti se to dělalo i za pomoci tzv. ostnáku. Pokud si pořídíte dalšího ohaře nemusí to být problém, spíše se mohou skamarádit a zejména na procházkách se budou prohánět spolu. Samozřejmě, že určitá žárlivost tady může vzniknout, zvláště budou-li obě feny, proto si musíte dát pozor na to, abyste nově příchozímu členu rodiny příliš nestranili.
je maďarský ohař vhodný do bytu?  ( Věra )
Foto
Já sám osobně jsme toho názoru, že lovecká plemena kam patří ohaři do nepatří do městského bytu. Jsou to velmi temperamentní psi, kteří potřebují dostatek podnětů a hlavně pohyb, nejméně 2 x denně. Pokud je to byt někde na venkově, kde jsou okolo pole a lesy, pak to lze akceptovat, ohař se stane obyvatelem bytu stejně jako třeba doga nebo retrívr. Těžko ale dokážete i sebelépe vycvičeného ohaře venčit podél komunikací plných aut a jezdit s ním za město se prodraží a omrzí. Přesto znám několik lidí, kteří maďarského ohaře v městském bytě mají.
Dobrý den, máme maďarskou ohařku a labradořici, jsou zvyklé v bytě, ale pořídili jsme dům a necháváme je teď i na zahradě, pokud jsme práci, fenky jsou venku. Bohužel v těchto dnech se stane , že několikrát zmokly. Nemůže jim to nějak ublížit, přístřešek se jim teprve bude dělat. Já tvrdím, že je zlé když zmoknou, přítel tvrdí opak. Dále bych se chtěla zeptat, zda je nechávat v horku raději v domě na chodbě, kde je nějakých 24 stupňů a nebo je nechávat venku. V tom se opět neshoduji s přítelem. děkuji  ( Lucka )
Foto
Dobrý den, pokud máte možnost, udělejte psům na zahradě jednoduchý přístřešek co nejrychleji, bude užitečný i tím, že vytvoří stín. U hladkosrstých plemen, kam patří i ohaři můžete zmoknutí následované chladnějším větrem (ochlazení po bouřce) vést k lehkému nastydnutí. Pobyt v chodbě při nejistém počasí je dobré řešení.
Dobry den,podedila jsem morcata a jedno z nich ma prerostle zuby,ze mu vycnivaji ven z tlamicky.mam to jit resit na veterinu a nebo mu davat neco,cim si ty zuby obrousi samo?dekuji za odpoved  ( Gabina )
Foto
Pokud jsou řezáky přerostlé, že vyčnívají z tlamy, je lépe jít na veterinu, možná Vám pan doktor ukáže jak se zuby štípají, kdyby se to opakovalo (což se stává). Jinak dbejte na to, aby morče mělo stále co ohlodávat (dobré jsou větvičky nebo hodně tvrdé pečivo).
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak často koupat labradorského retrívtra jen tak ve vodě a jak často se šamponem.  ( jitka )
Foto
Koupání ve vodě v letním období může být každý den, jinak jen v případě znečištění srsti. Při použití šamponu sice pes nám krásně voní, ale všechny tyto látky odmašťují srst a snadno pak dochází k tvorbě lupů.
Dcera má Jorkšírku, která jako velmi malá zažila dělobuch v bezprostřední blízkosti (nebyl Silvestr). Od té doby se bojí bouřky, následně přibyl déšť, pak letadla a nakonec i fandění páníčka u televize. Nevíme, co bude následovat. Pokud tato situace nastane, schovává se do tmy koupelny. Jinak bojácná není, svědomitě hlídá. Lze jí toho stresu nějak zbavit? Dnes jí je pět let. Děkuji. Sýkorová  ( Marie )
Foto
Stresu jí zbavíte jen těžko, pokud se nějaké podobná událost čeká (třeba silvestrovská noc), můžete preventivně podat nějaké zklidňující prostředky (předepíše veterinář).Jinak nezbývá než se obrnit trpělivostí a zvíře stále uklidňovat. Znám to z osobní zkušenosti s ohařem, který se nebál výstřelu, ale krátké zahřmění jej totálně vyvádělo z rovnováhy.
Dobrý den, dočetla jsem se, že je dobré v horkých dnech pejskům dávat např. kuřecí maso zamražené do kostek ledu na ochlazení a ráda bych se zeptala jaký názor na to máte Vy.  ( Šárka, Brno )
Foto
Podávat psům mražené, to je ten nejlepší způsob jak jim způsobit střevní katar a jiné komplikace. Stačí obyčejná voda a možnost vyhledat stín.
Dobry den, můj dotaz se netyka primo pocasi. Chtela bych se zeptat na vas nazor ohledne zabijeni zdravych zvirat v zoologickych zahradach. v poslednich mesicich bylo nekolik takovych pripadu. Zoologicka zahrada by preci mela vedet, kolik mladat si můze dovolit a rozmnozovani nejak regulovat, kdyz uz ma stejne v rukach zivoty svych zvirat. Co si techto pripadech myslite? dekuji  ( Marcela )
Foto
Je to složitá věc. Nic nelze stoprocentně naplánovat, tedy ani počet přírůstků, regulace jsou obvyklé ve všech chovech, jde však o to, že je třeba využít všech možností jak přebytečné zvíře umístit jinde. Snaha některých západních zoo vydávat utrácení přebytečných jedinců za napodobování přírodních poměrů a navíc to prezentovat veřejně není, zrovna nejšťastnější způsob. V očích veřejnosti se zoologické zahrady mohou za přispění mediálních kampaní snadno stát nedůvěryhodnými institucemi, které místo aby zvířata zachraňovala je veřejně popravují. Tak tomu ovšem není. Další problém je v tom, že takovéto případy odvádějí pozornost od jiné skutečnosti a tou je vybíjení zvířat ve volné přírodě - gorily, sloni, kytovci a další.
Dobrý den, je dobré v parných dnech vyvíjet nějakou aktivitu, anebo je lepší se někde zavřít a nehýbat se?  ( Eva, Brno )
Foto
Na to jsem už před chvílí odpověděl.
Máme křžence jezevčíka a pražského krysaříka. Je zvyklý být s námi v domě. Má však veliký strach z bouřky a také rachejtlí a podobných atrakcí. Ukidňujeme ho, hladíme, přikrýváme dekou, ale celý se třese a není možné ho uklidnit. Je tak rozrušený, že nemůže ani pořádně dýchat a lapá po dechu. Je nám ho hrozně líto a nevíme co s ním. Jinak velmi milé a mazlivé zvířátko. Bude mít čtyři roky a ze začátku se bouřky ani nebál, ale zlom přišel až po silvestrovské noci před dvěma lety kdy nám pod okny začaly vybuchovat rachejtle.  ( Zdenka )
Foto
To je problém, který lze jen těžko vyřešit. Před Silvestrem je možné obstarat si u veterináře nějaký zklidňující prostředek, jinak se pokuste najít nejklidnější kout, být se zvířetem a stále ho uklidňovat. Nikdy ho netahejte z úkrytu, pokud se nechá, je dobré držet jej v náručí.
Dobrý den, máme rok a půl starou kříženku Jack Russela a Papillona (nebo Maltézáka, nikdo neví :) ). Stačí první zahřmění nebo petarda, začne se strašně třást, rychle dýchá, zaleze pod nábytek do nejzazšího kouta a odmítá vylézt. Poraďte nám , prosím, co s ní, jak jí pomoct. za radu děkuji  ( Jindra Maťková )
Foto
Pomoc není snadná, pokud se čeká bouřka nebo příchod silvestrovské noci, je možné zvíře zklidnit nějakým přípravkem, který předepíše veterinář, ale jinak nezbyde než trpělivost a stálé uklidňování. Pokud máte možnost vezměte zvíře do nejklidnější místnosti a buďte tam s ním.
Jak chránit spíše před chuligány,kteří házejí rachejtle na silvestra?  ( Karel.Fodor )
Foto
Vzhledem k tomu, že příchod silvestrovské noci je jasný, doporučuje se podat obzvláště nervním psům nějaké uklidňovací prostředky. Jinak se musíte obrnit trpělivostí a psa stále uklidňovat.
Hezký den, máme dvouměsíční štěně, zatím spí v bytě. Kdy je nejlepší začít ho zvykat na boudu na zahradě a jak? Děkuji.  ( jana )
Foto
Co nejdříve, protože naprostá většina psů záhy pochopí, že byt je lepší než bouda a těžko jej pak přesvědčíte, že bude spát jinde. Měli jsme ohaře, který se k nám dostal a byl zvyklý na boudu, stačilo však pouhých 14 dní pobytu v bytě, aby nově dostavená bouda zůstala stát prázdná až do konce jeho života.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda psovi pomuze, kdyz se ve 30ti stupnovych vedrech vykoupe napriklad v potoce, a pak je delsi dobu na primem slunci? Nedochazi k vetsimu prehrati nez u psa sucheho? Dekuji za Vasi odpoved Eva S.  ( Eva S. )
Foto
Pokud se namočený pes nezačne rovnou pařit na slunci a leží někde ve stínu, nic se nemůže stát. Pozor ale na ledovou vodu v potocích.
Mohl byste mi prosím odpovědět na otázku z jiného okruhu ot.?Poraďte mi prosím , co na klíšťata,nic nepomáhá,pouze některé pipety.Jsou opravdu tak hodně škodlivé na játra,jak se v poslední době píše.Moc děuji za odpověď.Hana  ( Hana )
Foto
KLíšťata přenášejí nebezpečné choroby, ani ne tak jaterní jako nemoci zasahující nervový a pohybový aparát. Dostupné repelenty, které se použijí před vstupem do lesa nebo na louky jsou poměrně účinné, ale je třeba se pak pořádně umýt.
Naše želva se ráda na balkoně vyhřívá na sluníčku. Jak dlouho ji tam můžeme nechat, aby jí to neublížilo? Máme ji namáčet?  ( Petr )
Foto
Želva by měla mít možnost zalézt si někam do stínu, i když je teplomilná, můžete ji způsobit smrtelný úpal. A na balkoně pozor na průvan, ten želvám nesvědčí, ani když je teplo. Ideální je ohrádka na zahradě se stanovištěm a bazénkem s vodou.
Na zahrádce se nám v této době často objevují ježci. Vadí jim déšť nebo bouřka. Můžeme pro ně udělat nějaký vhodný úkryt?  ( Karolína )
Foto
Nemusíte, správný ježek se o sebe postará sám.
Moje babička, vždycky říká, že když létají vlaštovky nízko, bude pršet nebo bouřka. Obvykle má pravdu. Proč to vlaštovky dělají?  ( Lucie )
Foto
Protože s příchodem nízkého tlaku se hmyz pohybuje při zemi a nad hladinou.
Dobrý den. Vždy, když se blíží déšť, poznám to podle toho, že můj kokršpaněl začne být cítit "psinkou", typickým psím zápachem. Čím to je, když se psi nepotí?  ( Jiřina )
Foto
Ono to není až tak úplně pravda, psi mají v kůži žlázy, které se mohou při změnách tlaku a teploty více aktivovat.
V příběhu o Panu Tau rosnička Julinka předpovídala počasí tak, že když bylo hezky lezla po žebříku nahoru a když ošklivě, šla dolů. Vychází to z reálného chování těchto tvorů? A pokud ano, proč tomu tak je? Děkuji  ( Pavel )
Foto
Je to taková hezká pohádka, podle toho se nedá moc poznat. Lepší je pozorovat hmyz, pokud začne létat nízko nad zemí a nad hladinou, přijde změna.
Dobrý den, skutečně si myslíte, že máme našeho vlčáka dávat při bouřce do domu? Celý život je zvyklý venku. Opravdu mu to může ublížit?  ( P. Vacke, Praha )
Foto
To záleží jak je v domě zvyklý, pokud se tam nebude cítit doma, bude ještě víc nervózní. Pokud se nebojí bouřky, v solidní ubikaci venku mu nic nehrozí.
Hezký den, je možné, že má moje kočička nálady podle počasí?  ( Robert )
Foto
To záleží na tom jak je kdo (a to se týká i zvířat) nastavený. Jsou lidé, kteří při třiceti stupních ožívají a libují si, jiní se uchylují do klimatizovaných místností nebo do stínu. Každopádně během poledne je rozumné nic zásadního nepodnikat, ostatně i lidé v teplých krajinách mívají přes polední hodiny klid, tzv. siestu.
Dobrý den, chovám v teráriu hady a mám je takřka za oknem? Mohl by to být pro ně problém, když se venku blýská?  ( Osvald Šustr, Koloděje )
Foto
Pro plazy nepředstavuje blýskání nic co by jim uškodilo.
Jak je to s předpovědí počasí podle létání vlaštovek a rorýsů? Je to opravdu pravda?  ( Chatující Baráček )
Foto
Ano, to funguje, protože hmyz reaguje na pokles tlaku a létá nízko nad, čehož vlaštovky využívají.
Proč hmyz létá před bouřkou nízko nad zemí?  ( Brňáček V. )
Foto
Reagují tím na pokles tlaku a to často v předstihu-
Když padají teplotní rekordy, trpí více pejskové, či kočičky? Nebo třeba morčata? Myslím tím domácí mazlíčci... Děkuji mockrát za Vaši odpoved.  ( Jan Kajchl )
Foto
Rozhodně psi kočky jsou daleko více "staveny na teplo", morče toho také moc nevydrží. Pes se potí tlamou a je to pro něj dechově namáhavé.
Dobrý den. Když potřebuji jen v rychlosti vyskočit z auta na nákup a nechám v něm psa, jak dlouho cca vydrží bez újmy v takovém vedru, jaké teď bývá? Mám nechat otevřená okénka? Díky  ( Petr Makovička )
Foto
Otevřené okno je určitě dobré, ale pozor, aby se pes nesnažil dostat ven, jinak co se doby týče, maximálně 15 minut a to ještě ve stínu. Starší pes může podlehnout šoku.
Dobrý den, mám bordeaux dogu a francouzského buldočka tedy krátkonosá plemena, která špatně zvládají horko, prosím Váš názor na chladící vesty či podložky ?děkuji za odpověď  ( ivana hamršmídová )
Foto
Tahle plemena se chovají už poměrně dlouho a vždy si chovatelé poradili. U chladicí vest pozor, aby zvíře naopak nenastydlo v oblasti ledvin. Stačí stín a dostatek vody hlavně minium fyzické námahy, procházky ráno nebo navečer.
Dobrý den,máme prosím 9 měsíčního pejska,kříženec labradora,jak se máme o něho správně postarat,ve velkých vedrech?Ať už v kotci či na zahradě?Samozřejmě dostatek vody, ale jinak?Děkuji.  ( Laďka )
Foto
Voda samozřejmě, je třeba aby venku měl stinný kout, kde je teplota nižší.
Dobrý den, pane doktore, radil byste prirozene dlouhosrsteho psa na leto ostrihat? Bude pak vedra snášet lépe? Dekuji za odpoved. Laďka  ( Ladislava )
Foto
Není to nutné, protože srst působí jako izolace (viz třeba velbloud nebo beduíni, kteříhodí v plavkách,ale vlněnýh hábitech.
Dobrý den, můžete mi říci, jaké zvíře u vás v zoo nejvíce trpí tropickými teplotami? A naopak, které je ve svém živlu?  ( Vláďa Bourák )
Foto
Obecně jsou to zvířata z chladnějších krajin, pro zvířata z tropů je teplo a slunce přirozené.
Dobrý den, bydlím hned pod střechou obytného domu.Klimatizaci nemám, ale kočku a fenku ano. Jak jim usnadnit horké dny v bytě,když jsem v práci? Mám puštěný větrák a pod ním namočenou osušku, ale stejně se o své miláčky bojím. Děkuji za odpověď  ( Renáta )
Foto
Větrák by měl postačit, dobré je mít možnost otevřít ono na ventilačku, aby trochu proudil vzduch.
Zdravím vás, pořídila jsem své čivavě klapky na uši. Když je bouřka, tak jí je dávám. Jenže ona hodně štěká a kňučí. Neměla bych ji třeba zavřít do sklepa? Nerada bych, aby měla poškozený sluch.  ( Božena Hodálová, Sokolov )
Foto
Poškození sluchu určitě nehrozí, to by muselo dojít k nějaké silné detonaci. Jde o tom, že psi vnímají hluboké zvuky, které bouřky provázejí, stejně ale mohou reagovat na hluk letadla, odpalování náleží v lomech a podobně. Klapky na uši tak úplně nepomohou, navíc psi většinou cokoliv cizího na hlavě neradi snáší.
Dobrý den, je nutné, když dlouhosrstý pes zmokne, ho fénovat? Můj pes se totiž fenu bojí. Mám ale strach, když si mokrý lehne, aby nedostal zápal plic.  ( Alena )
Foto
Fén je pro sluch psa velmi nepříjemný, to se mu ani nedivím. Pokud pes nebude ležet někde na studené podlaze, určitě mu nic nehrozí.
Dobrý den, na chatu i na dovolenou s sebou vozíme také našeho papouška (žako). Hrozí mu stejně jako psům přehřátí, když zastavíme a potřebujeme jít něco nakoupit?  ( Jana )
Foto
Určitě, žádné zvíře nemůžeme nechat delší dobu v rozpáleném a uzavřeném autě, byť by to bylo zvíře původem z teplých krajin. Teploty a autě snadno převýší i poměry v tropech (i tam se zvířata ukrývají), navíc prostor je nevětraný. Jediná možnost je parkovat ve stínu nebo v případě nákupu někde v podzemních garážích.
Jak se chová pes, když se blíží bouřka a jak mu mohu pomoci, aby se nebál? Mockrát děkuji za odpověď.  ( Miroslav Lízner )
Foto
Dobrý den, to je individuální záležitost, jsou psi, kterým bouřka nevadí, ovšem v poslední době přibývá jedinců, které hluboké zvuky hromu děsí. Pes sám o sobě je stvoření velmi nervní a pokud se začne bouřky bát, nezbývá než jej uklidňovat nebo mu dát nějaké prostředky na zklidnění, které předepíše veterinář.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Je dobré psa koupat, když jsou velká vedra?  ( leflerová Žofie )
Foto
Dobrý den, záleží na psovi, pokud mu to dělá dobře, proč ne, jen pozor na to, aby voda nebyla příliš studená, přílišný rozdíl teplot nesvědčí zvířatům stejně jako nám.
DObrý den, lze nejak odnaucit psa, aby se nebal bourky? Mame psa z utulku a kazdá bouřka je pro nej utrpením. Kdyz není nikdo doma, utíká pryc, místo aby se schoval v boude. Jak to, ze se psi nedokazou naucit, ze jim pri bource nic nehrozi? Co byste doporucoval? CO treba nejaké tlumící prostredky (léky)_ Predem dekuji za odpoved.  ( Roman )
Foto
Dobrý den, tady je každá rada drahá, měl jsem kdysi loveckého ohaře, který se nebál střelby, ale při prvním zahřmění se mohl zbláznit. Jediná možnost je vyhledat co nejklidnější kout a trpělivě psa uklidňovat, běžně se dnes dávají zklidňující prostředky, veterinář Vámn jistě poradí.
Dobrý den, poraďte mi prosím, jak nejlépe cestovat s naším čtyřletým kocourem na chalupu. Máme v autě puštěnou klimatizaci, pravidelně zastavujeme a kocourka namáčíme, ale v poslední době strašně slintá a naříká. Děkuji za odpověď. Eva  ( Eva )
Foto
Dobrý den, kocour zřejmě špatně snáší jízdu autem, pokud máte klimatizaci není to reakce na horko. Problém může být i ve zmiňovaném "namáčení". Většina koček nemá vodu v srsti ráda a pokud ho někde postříkáváte nebo otíráte mokrým hadrem, může to být pro něj stresující.

fantom88 ( 14. července 2014 15:52 )

To je teda expert - když ani neví, co je to OHLÁVKA na psa - mimochodem, ta je zcela NEVHODNÁ!!! Pes nemůže otevřít tlamu - tj. dýchat a chladit se, ani komunikovat s ostatními psy!

ooo.4 ( 14. července 2014 15:40 )

Na co všechno už nemáme odborníky.... Jak to ti psi dělali, když nebyli odborníci na psy v bouřkách?

Zobrazit celou diskusi