ONLINE CHAT
Kdy se zvednou platy kuchařkám a uklizečkám ve školství? Jak dlouho přežijete s osmi tisíci což je výplata kuchařky ve škole?(Lenka)
Foto
Máte naprostou pravdu, je to jeden z mých hlavních cílů, kdy chci navýšit platy nepedagogickým pracovníkům a na toto navýšení navrhuji v rozpočtu na příští rok půl miliardy. Děkuji Vám za Vaše dotazy, sportu zdar a těším se na viděnou na bezpečných fotbalových stadionech.
Jak je podle vás možné, že v zahraničí tvrdé tresty fungují a na stadionech mají plno a klid. A tady se o tom všichni jen dohadují? Co je tak strašně těžkého na tom prosadit tresty, vyhoštění Poláků rváčů, kontrolu na stadionech? díky(Petr L., Liberec)
Foto
Nejtěžší bude se k tomu odhodlat, protože podobné případy zažívali již ve zmiňované Anglii a začali opravdu tvrdými opatřeními, např. doživotními zákazy, registracemi fanoušků apod. Jsem přesvědčen, že bez těchto tvrdých kroků to nepůjde ani u nás.
Zdravím, jaký trest by podle vás měl dostat bezmozek, který hází na tribuně sedačkou a mlátí se s pořadateli, resp. policií?(Radek)
Foto
V oblasti sportu doživotní zákaz vstupu na stadion a předpokládam, že takovéto chování je již v rovině trestněprávní a dovedu si představit, že takový člověk skončí ve vězení.
Fotbal byl za starých časů zábavou všech chlapů a návštěva stadiónu byla společenská událost hlavně v neděli odpoledne a brali si sebou i své ratolesti a zasvěcovali je do tajů fotbalu a zároveň i sebeovládání a chování ve společnosti davu lidí .Bude to tak ještě někdy?Možná ,ale už tomu nevěřím ,každý to slibuje a nikdo s tím nic nedělá. Viktor(Viktor)
Foto
Věřte tomu, budeme minimálně dva, fotbal je krásná hra, která stojí za to, aby ji mohli navštěvovat právě slušní fanoušci. Nenecháme se přece odradit několika chuligány, kteří se jdou na stadion pouze poprat a možná ani netuší, že jsou právě na fotbale.
Proč se resort MŠ chce věnovat záležitostem, spadajícím do gesce resortu MV?(Josef Pavlík)
Foto
Nemyslím si, že se resort ministerstva školství chce věnovat oblasti, která spadá pod ministerstvo vnitra, protože oblast sportu spadá do gesce MŠMT.
Vážený pane ministře. Dovolte mi dotaz směřující ke školství: Má cenu dodělávat si pedagogické minimum - učitelství druhý stupeň ZŠ a SŠ, když se v současné době řeší kvalifikovanost pedagogů? Mám vystudovanou Andragogiku, chtěla bych však učit "mladší ročníky" a mám pochybnosti, zda vzhledem k současné legislativě, mi toto studium vůbec umožní jít učit. Přeji hodně štěstí ve Vaší práci. (Mgr. Michálková)
Foto
Děkuji za přání, k Vašemu vzdělání je opravdu nutné dodělat si pedagogické minimum pro konkrétní typ školy. Jsem domluven s pedagogickými fakultami, že rozšíří svou nabídku tak, aby každý, kdo chce působit v českém školství si mohl dodělat odpovídající kvalifikaci.
Dobrý deň, pán minister veľmi Vám fandím a prajem veľa síl, aby sa Vám Váš zámer s neprispôsobivými žiakmi podaril. S takým istým problémom sa stretávame aj na Slovensku ale kompetentní na to kašlu. Nám dokonca denne nadávajú aj rodičia žiakov nie len žiaci samotní.(Ivduša)
Foto
Děkuji za podporu, u nás je obdobný problém, zvyšuje se agresivita nejen na fotbalových stadionech, ale i na školách a dalších zařízeních. Tomu nezabrání dnes již pouhá prevence, ale je nutné přistoupit i k tvrdým postihům.
Nelze zajistit, aby na hřišti koho uvidí pořadatel v masce na obličeji byl okamžitě zajištěn a dostal doživotní zákaz chodit na fotbal.(Řihošek Jan)
Foto
Je to věc pořadatelské služby, že dovolí běhat fanouškům se zahaleným obličejem po stadionu. Souhlasím s návrhem. Zahalíš si obličej na stadionu, uděláš výtržnost, doživotní zákaz.
Už máte ponětí ,kdy budu moci s vnuky na fotbal přímo na stadión,nebo to opět usne tak ,jako vždy .Děkuji Romanno(Romanno)
Foto
Tento pátek již máme první schůzku k ustanovení meziresortní komise, která bude řešit problematiku bezpečnosti na stadionech. A aby to právě neusnulo, tak v této komisi budou zástupci ministerstva vnitra i školství, zástupci policie, fotbalového svazu, ale i odborníků na bezpečnost na stadionech. Chceme dokonce přizvat odborníky z Anglie, kteří mají s výtržníky bohaté zkušenosti.
Dobrý den,bezprostředně po událostech v Ostravě jste prosazoval zavedení registračních karet.Je to opravdu nutné?To neumíte jinak odlišit padesátku idiotů od tisíců slušných fanoušků, které byste tím jen otravoval? Děkuji(Sosna)
Foto
Bohužel se obávám, že těch idiotů na fotbal nám chodí více jak 50. Na druhou stranu, podobný systém je zaveden v Británii i Nizozemí a podívejte se, jaké množství fanoušků tam chodí. Chápu, že ze začátku to může slušné fanoušky otravovat, ale berme to jako daň za naše bezpečí na stadionech. To, co jsem viděl v Ostravě, kdy lítá vytržená plastová sedačka kolem hlavy dítěte, se již nesmí opakovat.
Vážený pane, myslíte, že zásah policie pro ti fanouškům Slavie na Čechově mostě před derby Sparta - Slavia byl adekvátní? Domníváte se, že je normální, aby policisté rozbíjeli hlavy fanoušků teleskopickými obušky kvůli použití neškodné pyrotechniky?(Honza Krýcha)
Foto
Vzhledem k tomu, že jsem záběry viděl pouze v televizi, tak nemohu posoudit adekvátnost tohoto zásahu.
Dobrý den, pana ministře. Vyhnání chuligánů ze stadionů slibovali už mnozí vaši předchodci, politici a fotbaloví bafuňáři. Proč právě vám a vašim kolegům by se to mělo povést? Děkuji(Karel z Prahy)
Foto
Já si nemyslím, že je to otázka pouze pro politiky, ale je to věcí nás všech. Nebo chceme čekat, až to dopadne u nás jako v minulosti v Anglii, kdy měli na stadionech mrtvé fanoušky?
Proč na fotbal chodí agresivnější fanoušci než na hokej? Hází dělbuchy, ohrožují své okolí, fotbal je snadd ani mnohdy nezajímá.. Pro koho je ještě návštěva fotbalových utkání zábava? Asi jen pro výtržníky. A lidi na menší vesnicích, kde nechodí zákeřní fanoušci..(Miloš, Brno)
Foto
Myslím si, že je to spojené i s kulturou prostředí, mnohdy se bojíte na fotbale sednout, abyste si neušpinili kalhoty, na párek se stojí téměř jeden poločas frontu a to samé na toaletu. V hokeji se mi zdá, že se výrazně zaměřili právě na kulturu prostředí a komfortu pro fanoušky. Pokud sedíte v hledišti, kde to vypadá jako v divadle, tak se i výtržníkům velmi těžko kope do sedaček, a nebo je vytrhávají a házejí po ostatních. Horší kultura prostředí na fotbalových stadionech odrazuje mnoho fanoušků od návštěvy těchto utkání.
Pane ministře, tak se přiznejte - jakému fotbalovému týmu fandíte? Spartě? Plzni? Rakovníku? :-) (ACS Supporter)
Foto
Jako správný Rakovničan fandím SK Rakovník, bohužel tento klub se postupně propadl až do 1.A třídy. V první lize fandím Dukle Praha.
Dobrý den proč ty darebne fanoušky nepochytaji a nedate jim to k náhradě veškerou škodu a bude pokoj.(Jan 60)
Foto
Samozřejmě, že by to mělo fungovat tak, že viník musí být chycen a zaplatit náhradu škody, ale mám pocit, že k těmto výtržníkům jsme byli dlouhodobě benevolentní a kluby si musí uvědomit, že jim řada těchto výtržníků odradí spoustu slušných fanoušků. A ještě bych k tomu dodal, že v rámci trestu bych je nechal poté celý stadion opravit a uklidit. A navíc mohou posekat trávník.
Dobrý den, pane ministře. Sledujete Ligu mistrů? Jaké týmy postoupily do semifinále? :-))(hadanka)
Foto
Ligu mistrů moc nesleduji, musím se přiznat, že mě moc nebaví sledovat fotbal, kde nehrají naše kluby. Raději sleduji českou reprezentaci a naše týmy v evropských soutěžích, takže si toho fotbalu vlastně moc ani neužiji. Předpokládám, že v semifinále jsou: Čechova Chelsea, Atlético Madrid, Real Madrid a Bayern Mnichov?
Podle mě by pomohlo prostě nařídit klubům kamerový systém. Všechno u vchodů i na stadionech pod kontrolou a rváči budou odpadat jak je budou poznávat... Co vy na to?(Zdeněk Kříž - Plzeň)
Foto
Ano, je to jedna z možných cest, jak vytlačit rváče ze stadionů. Dále můžeme použít zkušenost např. z Nizozemí a Anglie, kdy jsou fanoušci registrováni u jednotlivých klubů, např. v Británii je systém registrace podle pasu a policie má seznam fanoušků, kteří mají díky svému předešlému nevhodnému chování zákaz vstupu na stadiony a tito fanoušci se musí v den a hodinu zápasu hlásit na policejní stanici. Toto řešení si také dokážu představit u nás, protože tím máme jasně pod kontrolou, že ten který má doživotní zákaz vstupu na stadion tuto dobu prosedí na policejní služebně.
Zdravim, na fotbal chodim od roku 1994 jak dlouho vy? A za druhe, koho se nejvic na tribunach bojim je sekurity a absolutne neprofesialni policie, jak budete resit tohle?Ovsem muzu vas uklidnit ,pokud zavedete registraci na fotbal uz nepachnu nejsu krava aby me nekdo znackoval. Zdravi slusny fanda(Zbrojovka1913)
Foto
Co se týká chození na fotbal, navštěvuji jej od roku 1974. Máte pravdu, že mnohdy jsme svědky ne zcela profesionálního zákroku pořadatelské služby (např. najmuté agentury), ale jsem přesvědčen, že ve vypjatých situacích je kvalitní práce pořadatelské služby, event. policie zapotřebí. Musím se přiznat, že já se klidně zaregistruji, pokud budu mít jistotu, že tímto krokem zabráníme přístupu chuligánů na stadiony a zároveň budu mít jistotu, že se já a mé děti vrátí z fotbalového utkání živé a zdravé.
Dobrý den, pane ministře. Co vlastně vy a sport? Sportujete aktivně? Nebo jste se nějakému sportu věnoval v mládí?(Luckaa)
Foto
V minulosti kromě již zmiňovaného fotbalu jsem se také aktivně věnoval atletice, konkrétně vytrvalostnímu běhu. V roce 1996 jsem byl dokonce osmý na evropském poháru v běhu do vrchu.
Pane ministře, byl jste vůbec někdy na fotbale?(Renata Ř.)
Foto
Dobrý den všem čtenářům. Nejen, že jsem byl na fotbale, ale sám jsem fotbal hrával, od dětství až do dospělého věku, také jsem fotbal pískal. Jako hlavní rozhodčí jsem to dotáhl do ČFL, jako asistent do 2. ligy. A také jsem držitelem trenérské licence.