ONLINE CHAT
Dobry den pane profesore, Rada bych se zeptala jake jsou postupy a sance s lecbou rakoviny slinivky??kdyz ji nekdo ma a lekari mu ji nechteli vyoperovat a po nasazeni chemoterapie,musel akutne podstoupit operaci nepruchodnosti strev...atd a td....co byste nam poradil???moc moc dekuji Alex(Alexandra)
Foto
Vážená paní, operační řešení je prvním předpokladem úspěchu, ale musí mu předcházet vyhodnocení odborným týmem, který zhodnotí prospěch operačního řešení zejména v hraničně opearbilních situacích, řešení neprůchodnosti střev je nutné při komplikacích a může umožnit pokračování v chemoterapii. Další postup záleží na vyhodnocení všech klinických faktorů, které neznám.
Dobrý den, jsem po onkologické operaci v roce 2007. Dočetla jsem se, že v Praze je vyšetření PET /snad píši správně/. ráda bych si ho zaplatila, mohu se zeptat cca na cenu. V současné době mám zvýšeny márkery. Děkuji(p. Irena)
Foto
Vyšetřeni PET/CT je k dispozici ve vetšině onkologických center samozřejmě i ve VFN, pokud je indikováno onkologem správně je plně hrazeno plátci péče a nevidím proto zasadní problém
Dobrý den, co říkáte na dokument ČT o rakovině? Myslíte, že je dobře, aby lidé viděli, co rakovina dokáže s člověkem udělat? Nevezeme to těm, kteří jsou také nemocní, i poslední naději? Děkuji za odpověď(Tomáš)
Foto
Dokument je velmi dobrý a obdivuji ty, kteří přijali úcast v natáčení. Myslim ale, že průběh choroby ve všech stadií je intimní záležitostí každého a dokument tohoto typu by kromě jiného měl být výrazným upozorněním, že péče ve všech stadiích choroby je stejně důležitá a nejedná se pouze o zavádění úspešných nových léků.
Dobrý den pane profesore. Chci se zeptat na hormonální léčbu po operaci nádoru v prsu. Mám indikován lék Tamofixen, ale způsobuje mi obrovské návaly a pocení. Je možné ho nahradit jiným, méně drastickým lékem? Děkuji. Mail: janas9@atlas.cz(Jana Svobodová)
Foto
Vážená paní, tamoxifen je nejstarším a velmi účinným preparátem používaným v hormonální léčbě karcinomu prsu, když poslední studie v jeho adjuvantním zajišťovacím podávání doporucují dobu až desetiletou. Nežádoucí účinky jsou problémem, který postihuje určité procento nemocných, otázkou je zda-li jste stále menoaktivní, nebo se jedná o podávání v menopause. Alternativním řešenín je např. podávání selektivních inhiborů aromatáz, ale vše je v rukou ošetřujícího onkologa.
Od roku 2008 jsem v onkologické léčbě - maligní, metastatický karcinoid.5 let jsem absolvovala biologickou léčbu, nyní je aplikována palaitivní chemoterapie. Doslechla jsem se o možnosti léčby v zahraničí a snaze zakoupení přístroje k léčbě i v ČR. O jakou léčbu se jedná a jaký je výhled k léčbě v ČR? Děkuji za odpověď(Hana S.)
Foto
Problematikou neuroendokrinních nádorů se zabýva velmi aktivní odborná skupina ve Všeobecné fakultní nemocnici 1.LF a je možný přimý kontakt. Patrně se jedná o aplikaci speciálních radioisotopů a zavedení této metody je i v našem výhledu.
Proč se stále nedaří zlepšit perspektivu nemocných u karcinomu slinivky? Kde je problém? a Kdy se to zlepší? Neznám nikoho kdo by se z toho tkzv. dostal, všichni zemřeli do roka.(Roman)
Foto
Problém karcinomů slinivky břišní spočívá v pozdním záchytu, v biologické agresivitě chorobě s časným metastazovaním do orgánů nebo dutiny břušní,relativně nízkou účinností dosud úžívané chemoterapie, zatím neprokázanou účinností cílených biololgických léku (na rozdil např. od nádorů tlustého střeva), nízkou citlivostí k ozařování. Cesta je v časném záchytu a účinné následné léčbě, ale zatím se výsledky jen velmi pomalu zlepšují. Časně zachycená stadia by měla být soutředěna do specializovaných center s dostatečnným diagnostickým zázemím včetně molekulárně biololgických vyšetření, chirugicých erudovaných týmu a dostupnosti komplexní léčby. U pokročilých onemocnění je nutná akcelerace klinického výzkumu a včasný vstup nových léků. Některé z nich se po dlouhých letech objevily, ale tempo zlepšení je zatím šnečí.
pane profesore,onemocněla jsem před 2 lety rakovinou prsu, nález by o velikosti 2 cm.Chtěla bych vědět kdy se rozhoduje zda zvolit či nezvolit léčbu chemoterapií.Ja byla jen na operaci a na 30 ozařování.Ještě bych chtěla znát procento recidivy tohoto druhu rakoviny.(Jarmila stránská Liberec)
Foto
Vazena paní, rozhodnutí o léčbě závisí na mhoha faktorech jako je velikost nádoru, postižení spádových uzlin, přitomnosti hormonalních receptorů, HER-2 onkoproteinu, stupně proliferační aktivity a samozřejmě na stavu menoaktivity. V současnosti u nejednoznačně zodpověditelných stavů existuje možnost vyšetření sady nádorových genů, které nám pomohou vyhodnotit rizika znovuvzplanutí nemoci a jsou k dispoci v Komplexních onkologických centrech včetně VFN a rozhodnutí o indikaci tohoto vyšetření je v rukou erudovaného onkologa.
Dobrý den, objevila se mi krev při testu na okultní krvácení. Znamená to automaticky, že je ve střevech nádor? Trpím vnitřními hemeroidy, které mám odoperované, ale mám je tam znovu. Při kolonoskopii v roce 2006 jsem měla naprosto negativní nález. Moc děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den.(Dana U.)
Foto
Test na okultní krvácení je při pozitivitě upozorněním na možnost zhoubného nádoru a musí následovat další vyšetření podle doporučení erudovaného gastroenterologa, Opakovaní kolonoskopie vhodné.
Dobrý den, pane přednosto. Rakoviny přibývá, medicína jde dopředu, přežije stále více lidí. Přesto je mi divné, proč není Protonové centrum v Praze moc využíváno, pokud je léba nemocných šetrnější a bez vedlejších účinků ? Neměli by se brát v úvahu i názory odborníků, jako jste Vy, při rozhodování, zda léčbu pojišťovna zaplatí, či ne ? Vždyť vyléčený člověk to státu vrátí tím, že bude pracovat a odvádět státu daně ! Není to podle Vás vše jen o tom, aby farmaceutické firmy měly větší tržby, bez ohledu na zdraví pacientů ?!? Přeji Vám hodně pracovních i osobních úspěchů. Děkuji. Iva Karlová, Č.Budějovice(Iva Karlová)
Foto
Medicinskou problematiku protonového centra řeší příslušné odborné společnosti, definitivní rozhodnutí je na plátcích zdravotní péče. Předpokládám brzké řešení.
Můj otec zemřel docela mladý na rakovinu plic. Bylo mu 40 a nikdy nekouřil. Nedávno jsem četl, že rakovinu plic odhalí i nějaký test dechu. Je to tak? A ještě jedna otázka - je mi 25 let a chtěl bych vědět, jak se hlídat, abych také neměl nádor na plicích jako táta. Děkuji (Jáchym Váňa)
Foto
Vážený pane, včasné odhalení rakoviny z dechu je předmetem výzkumu, ale zatim nebyla doložena účinnost této metody, což neznamená, ze se v budoucnosti neuplatní, timto problémem se mimo jiné zabýváme v rámci výzkumného zaměření plicního centra při 1.LF UK VFN. Co se týká skrininku plicních nádorů, zatím neni v Evropě prováděn, i když výsledky americké studie provaděné s nízkozátěžovym CT plic u rizikových skupin byly pozitivni.Zákledem zůstavá prevence a včasná návštěva při klinických problémech. Lze očekávat v budoucnosti změnu, otázkou bude spravná definice osob v riziku.
Dobrý den. Dcera mi onemocněla v 31letech na rakovinu prsu, které jí bylo odebráno. Nechala jsem si udělat genetické vyšetření a byla mi zjištěna BRC1. Následně mě bylo na onkologii "doporučeno",abych si nechala odebrat vaječníky i prsa. Nenašla jsem zatím odvahu. Opravdu je to nutné? Všechna vyšetření mám v pořádku. Je mi 59let.Děkuji za odpověď. Šulcová(Šulcová)
Foto
Vazená paní riziko onemocnění u zdravých nosiček BRCA mutovaného genu je vysoké, ve vasem případě je onemocnění již prokázáno a návrh dalšího postupu musí být individuálně vyhodnocen v kontextu dalších klinických informací.
Dobrý den pane profesore .Můj táta a strýc oba silní kuřáci zemřeli na rakovinu plic. Bylo jim 58,63 let .Chci se zeptat jestli je rakovina plic dědičná a zda jsme tím pádem jeho synové ohroženi více než ostatní.. Sami nekouříme a pasivními kuřáky jsme také nikdy nebyli. Jiný druh rakoviny se v naší rodině nikdy neobjevil .Děkuji za odpověď s pozdravem Jaroslav(Jaroslav)
Foto
Vážený pane, rakovina plic patří mezi nádorová onemocnění, kde dosud nebyla jednoznačně prokázaná genetická predispozice. Riziko u vas není prokazatelně zvýšené.
dobrý den pane profesore, jaké vidíte možnosti včasné diagnostiky karcinomu pankretu s ohledem na vysoký počet pacientů a vysokou úmrtnost.(Jana Mádlová)
Foto
Včasná diagnostika karcinomu pankreatu je velkým problémem a v současnosti tvoří podíl časných stadií pouze 10-15%, což platí bohužel pro všechny státy s vyspělým zdravotnictvim. Neexistuje možnost účinného sceeningu. Cesta je v identifikaci rizikových skupin, u kterých pak aplikovat režim zvýšeného dohledu. Na 1.LF probíhá výzkumný program zaměřující se na tuto problematiku, zejmena ve vztahu k časně vzniklému diabetu a uplatnění molekulárních biomarkerů. Výzkum si rozhodně zaslouži podporu a cesta je v mezinárodním propojení těchto programů.
Dobrý den pane profesore, u nás v rodině se u žen velmi vyskytuje rakovina ženských orgánů (prsů a vaječníků). Já sama jsem zatím zdravá, ale mám dvě dcery (19 a 26 let). Měly bychom podstoupit nějaké genetické vyšetření?(Milena Z.)
Foto
Důležitý je věk při vzniku onemocnění, každopádně bych doporučoval konsultaci v genetické poradně, které jsou součástí Komplexních onkologickych center.
Dobry den ,pane profesore chtela bych se zeptat zda existuji nejake rady ,jak rakovine predchazet mimo oblibenych (nepit alhohol,nekourit ,jist zdrave).Mam na mysli nejaky treba vitamin ,ktery v pravidelnych davkach by mohl byt ucinny? Nebo neco podobneho . Dekuji, hezky den s pozravem Lenka (Lenka)
Foto
K zdravému životnímu stylu kromě vámi správně uvedených patří ještě dostatek fyzické aktivity (ve smyslu pohybových aktivit při sportování, co se týká vitamínů, musí být samozřejmou součástí zdravé stravy, nejlépe v konsumaci zeleniny a ovoce. Jednoznačné doporučení pro nějaký vitamín neexistuje. Proběhla celá řada analýz např. vitamin D u žen, ale nelze učinit jednoznačné závěry.
Dobrý den pane profesore, chci ze zeptat co si myslíte o poslední "šokující" studii, kdy běžné potraviny, které jíme všichni jsou mnohem nebezpečnější, než se na první pohled můžou zdát. Jsou to např. veškeré pečivo ,rýže, káva, cereálie. Tyto jídla jsou prý z 80% zodpovědná za ukládání akrylamidu , který je prý rakovinotvorný a neurotoxický. Děkuji za odpověď. Zdraví Marie(Marie)
Foto
Studii do podrobnosti neznam, ale myslim si, že podobné studie by měly probíhat ve větši míře a zaslouží si podporu a rizika aditiv v bězných potravinach jsou podceňována.
Dobrý den pane profesore. Chtěla bych se zeptat na svůj problém. Jsem 15 měsíců po operaci nádoru v prsu a na dotek je prso v místě kde byl nádor, stále bolestivé. Moje lékařka na onkologii říká, že by to už dávno bolet nemělo, ale opak je pravdou. Měl by jste prosím,. pro mě nějakou radu? Děkuji. Můj mail: janas9@atlas.cz(Jana Svobodová)
Foto
Vážená paní, nevím o jaký typ operace se jednalo, ale předpokládám, že prs byl zachován a podstoupila jste poopereační ozařování. Nelze vyloučit počínající fibrotické změny po ozáření, které mohou souviset s nepřijemnými pocity ale bez klinického vyšetření a znalosti dalších medicinskych informaci se nemohu zodpovedne vyjadřit.