ONLINE CHAT
Dobrý den, pane primáři, jak dlouho vydrží pohlavní buňky zmražené? Pár let či desítky?(Petra Baumová)
Foto
Je opakovaně prokázáno, že doba zamrazeni vajíček a spermií nemá vliv na jejich kvalitu. Při zamrazování se počítá s uskladněním na 3 roky. Po uplynutí této doby je možné dobu uložení na žádost opakovaně po roce prodlužovat.
Dobrý den, pokud se rozhodnu pro zmražení vajíček, co tomu bude předcházet? Popřípadě kolik jich odeberete a kolik taková záležitost stojí?(janička)
Foto
U žen probíhá celý proces social freezing zhruba měsíc. Po první konzultaci, gynekologickém vyšetření a odběru krve v Klinickém centru ISCARE, určí lékař dávkování podkožních injekcí, které si žena sama aplikuje obvykle po dobu jednoho týdne. Tyto injekce umožní dozrání většího počtu vajíček ve vaječnících. Následně lékař po ultrazvukové kontrole určí termín odběru vajíček. Samotný odběr probíhá 10. - 12. den cyklu v krátkodobé celkové narkóze (cca 10 min). Obvykle jsou po dvou hodinách od výkonu ženy propuštěny domů s informací o průběhu výkonu a počtu získaných vajíček. Následující den již mohou být ve škole či v zaměstnání a pouze si zavolají do laboratoře pro informaci o počtu zamražených vajíček. Ceny se dozvíte v našem ceníku: http://www.iscare.cz/cenik_ivf.html, pro podrobnější informace bych doporučoval navštívit naše centrum. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, v jakém věkovém rozmezí je vhodné u ženy odebrat vajíčka ke zmražení. Děkuji za odpověď. (Zdeňka Letlová)
Foto
Ideálně do 30 let.
Dobrý den s manželem se snažíme o další miminko již 4roky a pořád nic. Už máme 6letou dcerku a rádi bychom ještě jedno dítě. Mě to hodně trápí a tak Vás moc prosím o radu. Děkuji.(Majka)
Foto
Pokud se takto dlouho snažíte neúspěšně otěhotnět, doporučuji následné kroky: nechat si vyšetřit hormonální profil, podstoupit ultrazvukové vyšetření a nechat partnera vyšetřit spermiogram. To vše byste měla provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem popř. navštívit některé z center asistované reprodukce. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
pane doktore, Chtěla bych si nechat zmrazit vajíčka, ale mám obavy... jak to probíhá??, na co se mám připravit... a kdy je nejvhodnější věk na zamražení?? Díky za odpověď.(Anna Hájek)
Foto
Odběr vajíček probíhá po předchozí hormonální stimulaci vaječníků, tak, že se jehličkou přes pochvu odsávají vajíčka z vaječníků. Optimální věk je pro zamražení je do 30 let. Nicméně, zamražení vajíček lze provést i v pozdějším věku (do cca 38 let). Pro podrobnější informace bych doporučoval navštívit naše centrum. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
Dobrý den, zajímalo by mně jak probíhá vyšetření spermatu a pak to zamražení?(Tomáš)
Foto
yšetření je hrazeno pojišťovnou a lze ho provést v centrech zabývajících se asistovanou reprodukcí po 3-4 denní pohlavní abstinenci. Žádanka od obvodního lékaře by byla výhodou, ale v případě, že nebude k dispozici, vyšetření můžeme i tak provést. Spermie můžete dát přímo na místě nebo je může přinést za určitých podmínek z domova (do 13:00 hod ve sterilní nádobce, kterou obdrží od sester IVF u nás v centru). K předání spermatu je nutná identifikace (s sebou kupř. občanský průkaz nebo pas). Vyšetření (spermiogram) je hrazeno pojišťovnou, ale samotné mražení je dle oficiálního ceníku za 3500 Kč (na 3 roky) a je spojeno s odběrem STD (pohlavně přenosné choroby). Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo laboratoř 420 234 770 283, kde Vám i poradí v případě dotazů.
Poznám nějak pouhým okem, že mám problém se spermiemi, nebo musím zajít na vyšetření? Kam a kolik to stojí, co vše potřebuju? Díky.(Petr K.)
Foto
epoznáte. Spermie je nutno vyšetřit odborníkem pod mikroskopem. Vyšetření je hrazeno pojišťovnou a lze ho provést v centrech zabývajících se asistovanou reprodukcí po 3-4 denní pohlavní abstinenci. Žádanka od obvodního lékaře by byla výhodou, ale v případě, že nebude k dispozici, vyšetření můžeme i tak provést. Spermie můžete dát přímo na místě nebo je může přinést za určitých podmínek z domova (do 13:00 hod ve sterilní nádobce, kterou obdrží od sester IVF u nás v centru). K předání spermatu je nutná identifikace (s sebou kupř. občanský průkaz nebo pas).
Vážený pane primáři, proč bych si měl nechat zmrazit sperma, nestačí chodit pravidelně na kontroly? Děkuji, hezký en Bořek.(B.Sláma)
Foto
Pravidelné kontroly jsou samozřejmě v pořádku. V případě, že by se prokázalo, že dochází ke zhoršování hodnot spermiogramu, je na místě zvážit jeho zamražení pro využití do budoucna. Obecně se teď ale snažíme lidem vysvětlit, že preventivní zmražování pohlavních buněk (social freezing) je správná věc. Pokud byste měl zájem o vyšetření či zmržení buněk, rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo laboratoř 420 234 770 283, kde Vám i poradí v případě dotazů.
Petře jaký byl váš nejlepší sportovní zážitek v minulém roce (kromě vlastních výkonů) a jaký mimosportovní? Díky a hezký den!(Vlasta Kan.)
Foto
Sportovní zážitek - vítězství Vávry Hradílka na MS v Tróji. Mimosportovní zážitek - focení pro klinické centrum Iscare s Lucií Váchovou :-)
Chtela bych se zeptat s jakejma sportovcema nejvice kamaradite? Dik(LUCY666)
Foto
Mám kamarády napříč mnoha sporty, nejčastějji se potkávám s Vávrou Hradílkem, Davidem Svobodou, Mirkou Knapkovou, a dalšími.
Petře, co příští olympiáda? :-) (NOWAYCOM98)
Foto
Je to můj velký sportovní sen, zúčastnit se třetí olympiády v řadě a konečně také uhrát nějaký pořádný výsledek!
Petře zdravím, cítíte nějaké změny co se týče sportovních výkonů? Přece jen předpokládám, že jste prodělal chemoterapii apod. Ať se daří, B.(Bonny)
Foto
Bohužel ano, stále ještě nejsem tak fit, jak bych si představoval, resp na takové výkonosti jako před nemocí. Ale jsem zdravý, všechny kontroly vychází dobře a to je nejdůležitější. A hlavně věřím, že se mi to ještě podaří a vrátím se ještě jednou zpátky do světové třicítky.
Přispívá na zmražení spermií a vajíček pojišťovna, když je to teď takové téma? Kolik se vlastně jednorázově odebírá vajíček na zmražení a jaká je cena? Děkuji(marcela)
Foto
IVF cyklus je u pojištěnců hrazen za určitých podmínek (věk do 39-40 dle pojišťovny (VZP 40), počet transferovaných embryí atd.) a to pouze čtyřikrát za život ženy. Nicméně některé laboratorní metody si hradí pacienti sami, jak muži, tak ženy. Přikládám odkaz na oficiální ceník našeho centra http://www.iscare.cz/cenik_ivf.html.
Kolik můžu mít dětí z jednoho zamraženého vzorku? (Lukáš)
Foto
To záleží na množství odebraných vzorků. Standardně to děláme tak, že muže nejdříve vyšetříme na kvalitu jeho spermií a podle toho určíme, kolik vzorků budeme potřebovat - pokud jsou spermie méně pohyblivé, je potřeba vzorků zamrazit více. Záleží pak na každém muži, kolik vzorků si nechá zamrazit, pokud by chtěl mít například větší jistotu. Pro další informace se podívejte na www.socialfreezing.cz.
Má proces zmražení vajíček (resp. odebrání) pro ženu nějaká rizika? Přece jen je zákrok invazivnější než u mužů. Hezký den.(Lucie)
Foto
Odběr vajíček probíhá po předchozí hormonální stimulaci vaječníků, tak, že se jehličkou přes pochvu odsávají vajíčka z vaječníků. Optimální věk je pro zamražení je do 30 let. Nicméně, zamražení vajíček lze provést i v pozdějším věku (do cca 38 let). Pro podrobnější informace bych doporučoval navštívit naše centrum.
Dobrý den Petře, nechal jste si spermie zamrazit až po tom, co vám nemoc diagnostikovali nebo už před tím? Je vůbec ještě čas (případně jak dlouho), když už nemoc propukne? Díky za odpověď.(Filip)
Foto
Po tom, co mi diagnostikovali rakovinu mi nikdo neřekl, že následná chemoterapie může zničit moje reprodukční schopnosti. Dozvěděl jsem se to v podstatě náhodou a hned jsem si pak spermie nechal zamrazit. Proto se teď snažím s ISCARE apelovat na mladé lidi, aby si nechali pohlavní buňky raději zamrazit preventivně, a vyhli se tak možnosti, že jednou nebudou moct mít děti.
Dobrý den, zajímalo by mě, komu přednostně doporučujete zmrazení spermií. Rozhoduje třeba věk, onemocnění v rodině nebo životní styl? (Lucie)
Foto
Preventivní zamrazování se doporučuje zejména v případech, kdy se plánuje jakákoliv léčba (zejména onkologická), který by mohla mít za následek snížení počtu či kvality zárodečných buněk. Rovněž se preventivní zamrazování doporučuje těm, kteří pracují v rizikovém prostředí, kde jsou například vystaveni působení chemických látek a radiačnímu záření. V současnosti je především v západní Evropě trend tzv. social freezing, tedy preventivní zmražování pohlavních buněk u mladých lidí, kteří chtějí mít jistotu "zachování rodu". Stále se zvyšuje počet neplodných párů, rizikem jsou také úrazy či onemocnění, tak jako se to stalo u Petra. Preventivní zmražení dá člověku jistotu, že i v případě odložení početí na pozdější dobu bude mít šanci pořídit si rodinu. Pro více informací se podívejte na web www.socialfreezing.cz, kde se dozvíte rovněž více o možnostech vyšetření a zamražování.
Dobry den. Už 5 let neberu antikoncepci. Chtěli bychom s manželem miminko. Já chodím na kontroly ale manžela jsem však nikdy nikam nedonutila. Kam ho mám vzít, aby zkontrolovali, jestli je ta chyba ve mě nebo v něm? Potřebujeme nějaké doporučení od obvodního lékaře? Děkuji. Vanda (Vanda)
Foto
V našem centru si může partner nechat vyšetřit spermiogram jakýkoli pracovní den od 8-15 hod. a to bez předchozího objednání. Nutná je pouze 3-4 denní pohlavní abstinence. Žádanka od obvodního lékaře by byla výhodou, ale v případě, že nebude k dispozici, vyšetření můžeme provést i tak. Partner pak může spermie dát přímo na místě. K předání spermatu je nutná identifikace, takže je potřeba mít s sebou občanský průkaz nebo pas. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po konizaci děložního čípku a s partnerem bychom chtěli ještě miminko. Jakou mám šanci, že ještě otěhotním? (Anonym)
Foto
V současné době se provádí ošetření čípku velmi šetrně, čímž se snižuje riziko předčasných porodů, takže otěhotnět normálně můžete.
Dobrý den, chci se zeptat, co vše potřebuji k návštěvě CAR, kolik cca stojí IVF a jaká je pravděpodobnost úspěchu? Děkuji za odpověď. L. (Laila)
Foto
K první návštěvě CAR doporučuji přinést výsledky doposud provedených vyšetření. Zbylá potřebná vyšetření se provedou v CAR. IVF cyklus je u pojištěnců hrazen za určitých podmínek (věk do 39-40 dle pojišťovny (VZP 40), počet transferovaných embryí atd.) a to pouze čtyřikrát za život ženy. Nicméně některé laboratorní metody si hradí pacienti sami, zároveň v současné době jsou na stimulační léky doplatky, které se pohybují mezi 2 000 až 8 000 Kč. Průměrně u nás v klinickém centru ISCARE pacientky hradí mezi 15 -20 tis Kč. Přikládám odkaz na oficiální ceník našeho centra http://www.iscare.cz/cenik_ivf.html. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
Dobrý den, beru prášky na štítnou žlázu. Může to mít vliv na otěhotnění? Děkuji. (Novakova)
Foto
Léčba štítné žlázy ve srovnání s neléčeným stavem výrazně zlepšuje možnost otěhotnění. Tablety obsahují hormon štítné žlázy, který je tělu vlastní, tudíž pro organismus není nebezpečný (dodává se hormon, kterého se tělu nedostává).
dOBRÝ DEN pETŘE, Jsem Vaše velká fanynka a je super, že po prodělání tak těžké nemoci se snažíte o osvětu. Co byste považoval za úspěch Vašeho snažení? A na co se máme těšit, budou třeba nějaké akce na veřejnosti, kam bychom mohli přijít vyjádřit naši podporu? Velmi děkuji za odpověď.(Markéta Rothová)
Foto
Děkuji! Úspěch bude, když to zachrání aspoň jeden lidský život. Cíl je zachránit těch životů co nejvíce. A vůbec - změnit vnímání mužského zdraví ve společnosti. Akcí bude mnoho, zatím se rozjíždíme. První možnost vidět náš projekt bude v květnu při PIM (Prague International Marathon). Kromě činnosti nadačního fondu se angažuju jako tvář klinického centra ISCARE, které se zabývá podobnými tématy, jako můj NF, aktuálně se hodně věnujeme trendu social freezingu, tzn. Snažíme se přesvědčit mladé lidi, aby si nechali preventivně zamrazit pohlavní buňky.
Dobry den pane doktore, chci se zeptat, zda mohu otěhotnět, když mám pupeční kýlu a jak moc velké riziko by to bylo? (Karolína)
Foto
Můžete otěhotnět. Riziko záleží na velikosti pupeční kýly. Doporučuji se před otěhotněním poradit s chirurgem, aby pupečníkovou kýlu vyšetřil a rozhodl o dalším postupu. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.
Vážený pane primáři, je mi 31 let. Někdy v pubertě mi jedna paní doktorka řekla, že mám "pánev vytočenou doprava", že si nemám do budoucna "dávat nohu přes nohu"a že bych mohla mít potíže při porodu. Nyní se již rok s partnerem snažíme o dítě, ale zatím se nedaří. Je dle Vašeho názoru možné, že by opravdu ona "pánev vytočená doprava" měla špatný vliv na početí a pozdeji na porod? Děkuji za odpověď.(Lucie)
Foto
Domnívám se, že pravděpodobně ne. Nicméně, pokud nemůžete otěhotnět, doporučuji kompletní vyšetření, vč. vyšetření pánve.
umeleoplodnene dite ma spatnou naladu a nekdy i charakter,proc a da se predchazet a jak?(Nguyen)
Foto
Proces mimotělního oplození nemění a neovlivňuje genetickou informaci rodičů, takže pokud má dítě špatnou náladu a charakter, rozhodně není příčinou mimotělní oplození ale genetická informace rodičů.
Dobrý den, jaká je možnost otěhotnění pokud má partnerka alergii na partnerovo sperma. Zdravotní stav partneru je jinak v pořádku.Děkuji(Barča)
Foto
V tomto případě se může jednat o tzv. imunologický faktor neplodnosti, který je nutno řešit v součinnosti s imunologem v některých případech stačí nasadit vhodnou léčbu (prednison), v jiném případě je nutno podstoupit mimotělní oplození a spermii jehlou aplikovat přímo do vajíčka.
Zajímalo by mě, jaký bylo to zamražování, respektive posyktnutí vzorku? Kamarád byl kvůli kontrole a prej ho to dodnes děsí ty podmínky..(Skywalker)
Foto
Ano, bohužel to nebylo nic příjemného. I na to bych se chtěl se svým nadačním fondem zaměřit a vylepšít prostředí místností, kde muži odevzdávají vzorek spermatu. Například právě v ISCARE se už na tohle zaměřili a vytvářejí pro své pacienty speciální místnost, která jim poskytne klid a potřebný komfort.
Dobrý den Petře, držím palce v životě i ve sportu! Chtěla jsem se zeptat, jak to s Vámi dopadlo, co se týče možnosti mít děti? Pomohlo Vám to zamražení? A plánujete brzy rodinu?(Veronika B.)
Foto
Zamražení mi jistě pomohlo, díky němu jsem si zachoval možnost počít děti. Proto se snažíme ve spolupráci s klinikou ISCARE o osvětu a přesvědčit mladé lidi, aby si pohlavní buňky nechali zamrazit preventivně. Ve světě je to velký trend, kterému se říká social freezing. Jinak já stále pevně věřím, že chemoterapie nijak nepoškodila mé reprodukční schopnosti a budu moci počít děti přirozenou cestou. Ale na vyšetření se teprve chystám.
Ahoj, slyšel jsem, žese snažíte mužům otevřít oči v tom, aby pravidelně chodili na kontrolu. Jak mám přesvědčit svého přítele, aby šel taky na vyšetření? Je to paličák :-) Pilka.(Pilka)
Foto
Odkažte ho na můj web www.rakovinavarlat.cz nebo mu dejte přečíst jakýkoliv článek s moji maličkostí. Bylo mi 24let, žil jsem zdravě, vrcholově sportoval, nepil alkohol, nekouřil, jedl zdravě, nikdy jsme neměli rakovinu v rodině,…a najednou, jen díky šťastné shodě náhod jsem šel na preventivní vyšetření k urologovi a ejhle - druhý den už jsem měl po operaci a za 4týdny jsem šel na první chemoterapii. Nikdy nevíme, co v nás může být a jestli někdo nechce jít na preventivní prohlídku, ať už z jakéhokoliv důvodu, je to velká hloupost a může stát v i život. Bohužel víme, že mnoho chlapů má špatný přástup ke svému tělu a chceme to změnit pomocí projektu STK PRO CHLAPY, který brzy odstartuje náš nadační fond.
Zdravím Petře, jaké to bylo, když jste zjistil, že máte rakovinu? Co vám nejvíc pomohlo se s tím vyrovnat a co byste doporučil těm, kterým se to nedejbože stane? Díky a držím palce!(Zůzaa)
Foto
Není to samozřejmě nic příjemného, je to obrovský šok. Nejdřív jsem si několik vteřin opravdu myslel, že to musí být jen sen. Jenže nebyl Nejvíce mi pomohlo pozitivní myšlení, co kterého jsem se snažil okamžitě “přepnout”. Prakticky řečeno - řekl jsem si: “ber to pozitivně, je super, že se na to přišlo teď a ne až za několik měsíců nebo let, kdy už by mohlo být pozdě…”.
Dobrý den, je v dnešní době více neplodných párů než dřív nebo jen média zkreslují informace? Pokud ano, ví se, jaký je důvod? (Aneta P.)
Foto
Dobrý den, zkreslující informace to není. Je prokázáno, že stoupá počet párů, které mají problémy s početím, neplodnost se zvyšuje jak u mužů tak u žen. Na jednu stranu je to kvůli životnímu stylu, který negativně ovlivňuje počet a pohyblivost spermií u mužů, na druhou stranu působí také fakt, že páry odkládají početí prvního dítěte do pozdějšího věku, kdy se šance zmenšuje. I z těchto důvodů se snažíme o osvětu mezi mladými lidmi, aby se nechali vyšetřit, zjistili jak jsou na tom, a také aby si preventivně nechali zamrazit pohlavní buňky. Informace o rizicích a možnostech v oblasti zamražování najdete na www.socialfreezing.cz.
Dobrry den, pokud se pri ivf rozhodnu pro 2 embryjka, je vetsi sance, ze se alespon jedno uchyti a nebo spis jen sance, ze se chyti obe a budou to dvojcatka?(tereza)
Foto
S větším počtem transferovaných embryí obecně vzrůstá úspěšnost a šance na otěhotnění, ale bohužel vzrůstá riziko vícečetného těhotenství. V našem zařízení, v případě, že transferujeme 2 embrya a žena otěhotní má šanci, že bude mít dvojčata kolem 25 procent. Proto v současné době preferujeme transfer 1 embrya a zbylá embrya zamrazit.
Ačkoli to není prokázáno, získal jste Vy sám za léta praxe dojem, že užívání hormonální antikoncepce od brzkého věku (kolem 16 let) nepřetržitě do dospělosti, nějak ovlivní u ženy možnost početí? Existují studie, které by tuto teorii spolehlivě vyvrátily? Děkuji a přeji hezký den, Martina(Martina)
Foto
O takových studiích nevím, ale zároveň neznám ani studie, které by něco takového potvrzovaly. Dlouhodobé užívání antikoncepce může být po jejím vysazení krátkodobě opravdu důvodem neplodnosti (tzv. post pills amenorea). Nicméně, po několika měsících dochází k úpravě cyklu a tím k možnosti otěhotnět.
Dobrý den, rok se snažíme počít a stále se nám nedaří. Při prvním otěhotnění nebyl problém, ani v těhotenství. Nic se nezměnilo, a počít nám nelze.Co s tím?(Hana K.)
Foto
Pokud se rok snažíte neúspěšně otěhotnět, doporučuji následné kroky: nechat si vyšetřit hormonální profil, podstoupit ultrazvukové vyšetření a nechat partnera vyšetřit spermiogram. To vše byste měla provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem popř. navštívit některé z center asistované Reprodukce. Rádi Vás přivítáme v našem centru asistované reprodukce ISCARE, Budova Lighthouse 1. patro, Jankovcova 1569/2c, Praha 7. Pro objednání můžete volat přímo sestřičky IVF na tel 420 234 770 279, které Vám i rády poradí v případě dotazů.