ONLINE CHAT
Blahopřeji Vám pane děkane k výraznému ocenění Vaší fakulty v anketě HN. Mezi vysokými školami jste v rámci pořadí ekonomických fakult skončili těsně za FSV s velkým odstupem před ostatními. Ve vědecké činnosti jste byli dokonce absolutně nejlepší. Není podle Vás nespravedlivé, že FSV vyhrála jen díky lepšímu hodnocení mezinárodního zapojení, které je v podmínkách menší úzce specializované fakulty mnohem jednodušší než na Národohospodářské fakultě, která připravuje studenty do reálného světa ekonomiky? Držme Vám palce, ať je příště porazíte.(Martin H.)
Foto
Děkuji za přání i za projevený názor. Umístění na špičce mezi fakultami ekonomického směru mě i mé kolegy velmi těší. Znamená to ocenění naší společné snahy o vytvoření prestižní fakulty, která poskytuje nejenom akademické vzdělání, ale pomůže studentům již během studia také nahlédnout do různých oblastí národohospodářské praxe. Toho lze dosáhnout pouze neustálým zkvalitňováním pedagogického sboru, v němž jsou zároveň odborníci, kteří působí či působili na předních postech hospodářské sféry, nebo v prestižních podnicích. Nejdůležitější pro nás je, že podle hodnocení Hospodářských novin patří absolventi Národohosodářské fakulty VŠE k nejlépe uplatnitelným v praxi. A co mě také těší, že naše fakulta v oblasti vědy mezi všemi fakultami vyhrála. Děkuji všem čtenářům za jejich otázky. Bohužel vzhledem k času, nebylo možné odpovědět na úplně všechny.
Dobrý den. Co doporučujete za současné situace běžným lidem? UTRÁCET? ŠETŘIT? investovat do cenných papírů, nebo do něčeho jiného? Jak nepřijít vlivem oslabené koruny o své úspory? Předem děkuji za odpověď, Ivanka(Ivanka)
Foto
Vzhledem k tomu, že dlouhodobě vyzývám občany ČR, aby více utráceli, tak to dnes jenom zopakuji. Uvědomuji si, že utrácet mohou pouze ti, kteří na to mají a ti, kteří se nebojí, že přijdou o práci. Ekonomice také pomůže, když budou lidé utrácet více za české zboží. Samozřejmě záleží na typu domácnosti a jejích příjmech. Univerzální návod na to, aby lidé nepřišli vlivem oslabené koruny o své úspory, není. To by museli vědět dopředu a převést si úspory v českých korunách na eura. Ten, kdo to udělal, tak touto operací vydělal například při úsporách ve výši 100 000 Kč jednorázově cca 8000 Kč.
Dobrý den, pane ekonome. Pan Singer na mě nepůsobí zrovna dvakrát sympaticky. Znáte se osobně? Co si o něm myslíte jako o člověku? Přijde mi jako takový typická česká vyžírka.. A navíc ho prý dosadil Klaus..(Ladislava Uh. Brod)
Foto
Pana Singera osobně znám. Je vysoce odborně erudovaný, bohužel však v tomto opatření se neshodujeme.
Dobrý den, dá se odhadnout, kolik na této intervenci ČNB sama banka vydělala ? Můžeme se bránit?(Mirďas)
Foto
Bránit se jako občané nemůžeme. ČNB touto operací zvýšila devizové rezervy řádově o 6 miliard euro.
Dobrý den pane děkane, rád bych se Vás zeptal, nakolik bylo/je podle Vás reálné riziko deflace v České republice. Děkuji.(František, Praha)
Foto
Vzhledem k dlouhodébmu vývoji inflace, resp. celkového růstu cenové hladiny (pro laiky je někdy lepší použít růstu cen) jsem přesvědčen, že česká ekonomika na konci roku 2013 nebyl deflací ohrožena.
Dobrý den ,předem zdravím z Mělníka,chci se zeptat zdali toto opatření ,bude mít jen negativní dopad na občna,či i pozitivní do budoucna?děkui(Mrázik Petr)
Foto
Musíme rozlišit krátkodobý dopad na občana a ten je negativní. Bohužel musím však konstatovat, že ani z dlouhodobého hlediska nevidím pro občana pozitivum z tohoto rozhodnutí.
Dobrý den pane Ševčíku, existuje vůbec nějáká možnost, jak zvrátit rozhodnutí bankovní rqady? (president, premiér, poslanecká sněmovna, odvolání p.Singera atp.)? Děkuji. (Hana A.)
Foto
Může to zvrátit sama bankovní rada ČNB.
Proc ten obyčejným lidem neřekne někdo na rovinu ze kdyby to neudělali uz brzo by platili za rohlík milion jako tomu bylo v Itálii? (Karel Dvorak)
Foto
Opak je pravdou. Jedním ze zdůvodnění, proč tento krok ČNB udělala, byl strach z tzv. deflace. To je situace, kdy celková cenová hladina klesá. Deflace je opakem inflace.
Víte určitě, že guvernér hlasoval pro toto opatření? Pokud vím, poměr hlasů byl 3 : 2 ve prospěch tohoto opatření a on jako guvernér musí toto opatření hájit. Ale nikdy neřekl, že pro něj hlasoval. Proč tedy to házet na hlavu jen jemu a ne celé bankovní radě?(Libuše Nová)
Foto
Tak jak znám všechny členy bankovní rady, tak si troufnu Vás poopravit. Poměr byl 4:3 a podle analýzy ve sdělovacích prostředcích, je zřejmé, kdo tento krok obhajuje. Neobhajuje ho Kamil Janáček, Pavel Řežábek, mimochodem jsou oba členy Vědecké rady Národohospodářské fakulty VŠE a na naší fakultě vyučují. A neobhajuje ho ani Eva Zamrazilová, taktéž u nás přednáší.
Objem vývozu ČR loni stoupl o 30%, největším exportérem byla Škoda AutoAutomobilka Škoda. Auto kvůli zvýšení cen surovin a materiálů zdražuje své vozy. Oslabení koruny je podle Škody pouze jedním z důvodů zdražování. Tak vydělávají exportéři nebo ne?(Mílan)
Foto
Někteří exportéři vydělávají.
Hezký den pane Ševčík, jen prosím krátce.Nejsou reakce některých periodik přehnané?Pokud oslabením koruny zdražím import,musím logicky pomoci naší výrobě.Nedovezem německé jogurty,logicky jich vyrobíme víc u nás.atd.Zlepšíme export.Mně je jednání guvernéra ČNB sympatické.(Alexandr)
Foto
Média si svá témata vybírají sami, ale nejsem si jistý tím, že dovezeme méně německých jogurtů a u nás jich vyrobíme více. Osobně proti guvernérovi samozřejmě nic nemám.
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, zda rozhodnutí ČNB podléhá nějakému kontrolnímu orgánu. Chápu, že ČNB je nezávislá instituce, ale přece její pravomoce nemohou mít negativní dopad pro občany na většinu importovaných produktů ve prospěch exportu. To může Rada ČNB sama bez konzultace s Ministerstvem financí nebo s vládou stanovit hodnotu eura třeba i na 50,- Kč?(Helena)
Foto
ČNB je politicky i ekonomicky nezávislá a musím konstatovat, že až na exces s intervencí lze její činnost hodnotit v poslední dekádě pozitivně.
Za jak dlouho ocekavate navrat kurzu na stejnou uroven jako vloni??(Stanley)
Foto
Bude záležet na dalším vývoji politiky ČNB a na tom, jak to vyhodnotí investoři, bankéři, jak se bude vyvíjet česká ekonomika a na celé řadě dalších faktorů.
Dobrý den pane Ševčíku. Mám vaše názory ráda a věřím vám. Komu to prospělo s tou korunou a eurem? Vývozu ? Ale to je přeci dvousmečné, když dovoz nám všem rapidně zdražil. Tak to nějak nechápu a nejsem sama. Díky.(Jana V.)
Foto
Oslabení koruny neprospělo domácnostem a vývozu jen částečně, především těm firmám, které nemusí nakupovat suroviny a meziprodukty v zahraničí. Ano, dovozové zboží se pro nás zdražilo a bohužel musím konstatovat, že se ještě i zdraží, pokud ČNB nepřehodnotí své zásahy a nenechá korunu, aby se její kurz vyvíjel přirozeně na bázi vztahu nabídky a poptávky, to znamená tržně konformně.
Pane Sevciku dobre si pamatuju vase predpovedi o budoucnosti slovenska po rozdeleni. "Slovensko na kolenou a slovenske penize budou bezcenne v katastrofalni inflaci" . Slovakum sla z vas hlava kolem. Neslysel jsem ze by ste se v teto otazce opravil nebo snad omluvil. Z ceho jste vychazel pri svych "predpovedich" kdyz se nevyplnili? (Joannes)
Foto
Předpovědi se vyplnily, kurz slovenské koruny po rozdělení Československa oslabil dlouhodobě řádově o 25 - 40%. To rozpětí je dáno vývojem kurzu mezi českou a slovenskou korunou. Nehovořil jsem o tom, že Slovensko bude na kolenou, ale že bude mít vyšší inflaci než byla inflace v ČR, což se potvrdilo a zároveň jsem hovořil o tom, že bude mít dlouhodobě vyšší nezaměstnanost, což se potvrzuje již celé dvě dekády.
může být za to trestně odpovědný? Navíc mohl své příbuzné a známé informovat, aby veškeré své úspory směnily za eura a tak snadno získat 10 procent zhodnocení.(Ivan ze Zlína)
Foto
Trestně odpovědný těžko. Nechce se mi věřit, že kdokoliv z bankovní rady by byl tak neprofesionální.
Vážený pane Ševčíku, bylo nutné aby ČNB intervenovala? A je zásah už tak vážný, že musí některá média až neurvale a na ČBN útočit? (V. Hanuš)
Foto
Dlouhodobě považuji ČNB za nejstabilnější ekonomickou instituci v této zemi. Bohužel však část vedení ČNB (Bankovní rady) rozhodla v nesprávný čas, nesprávně o intervencích, které oslabily naší korunu.
Musela ČNB oslabit korunu? Komu tím prospěla?(sirhcahc)
Foto
Podle mého názoru nemusela. Pomohla tím částečně některým exportérům.
Dobrý den pane docente, co si myslíte o dnešním bankovním systému a kdy myslíte, že se zhroutí? Dle mého (a nejen mého) názoru to bude již brzy, kvůli předlužení bank a států a věčnému žití "na dluh". Dále bych se Vás chtěl zeptat, co si myslíte o Základním nepodmíněném příjmu - s kolegou jsme spočítali, že pokud by se sečetli veškeré sociální dávky, tak by to dalo na základní nepodmíněný příjem pro všechny lidi starší 18ti let - např. ve výši 5-10 tisíc Kč/měsíčně - tudíž by odpadl veškerý sociální aparát. Děkuji za odpověď, mějte se hezky, Vladimír(Vladimír)
Foto
Bankovní systém se v dohledné době nezhroutí, ale potřeboval by zajisté systémové změny, které se ovšem nebudou líbit ani vlastníkům bank, ani těm, kteří by o nich mohli rozhodovat pomocí legislativních změn, tedy politikům. Ano, chronické zadlužování vyspělých států, které trvá již třetí dekádu, je částečně spojeno s neufinancovatelným sociálním státem. Tuto situaci zavinili opět politici, mnohdy zásahy, které nebyly odborně podloženy a byly často populistické.
Když tento krok ČNB měl pomoci ekonomice exportérům,tak měl přijít o nějaký rok dřív,když jsme byli informováni,že dochází k mírnému oživení ekonomiky.Byl nutný tento krok ČNB k poměru exportu a importu?A nebo si máme myslet,že to bylo některým ušito namíru. Rád si poslechnu. Díky.(Lubomír SVOBODA)
Foto
Nemyslím si, že by oslabení koruny všem exportérům vyhovovalo. Máme řadu exportérů, kteří napřed musí suroviny, meziprodukty dovézt. Těm se toto prodraží a při vývozu mají mnohdy zafixované ceny na určité období dopředu. Takže ani těmto moc opatření ČNB nepomůže. Mohu však říci, že kdyby k intervenci nedošlo, tak například pohonné hmoty nakupujeme v současné době řádově o korunu až korunu padesát levněji. A kdo si zaletí třeba teď na 10 dnů do Egypta, tak ho to bude stát o 1500 - 3000 Kč více.
Dobrý den, studuji vysokou školu, takže jsem docela v obraze co se ekonomiky týká, ale přesto jsem do dnešního dne nepochopila, proč ČNB intervence realizovala až teď, když už je to nejhorší období krize za námi. Jste téhož názoru, že tím opět přispěla k zastavení ekonomiky? Protože intervenovala v době před vánocemi, kdy lidé většinou hojně nakupují, nevidím pozitivní následek intervence, ale spíše období vánoc a v novém roce se spotřeba domácností opět zastaví. Je podle Vás intervence adekvátní situaci, která byla? Podle mě ne.(Marienka)
Foto
Intervenci ČNB nepovažuji za adekvátní situaci v naší ekonomice. Nemyslím si, že toto opatření by mohlo pomoci domácí ekonomice. Je to další negativní signál pro spotřebitele, to znamená, že se může dále omezit spotřeba domácností, ale i investice. Mezi sektory, které budou negativně zasaženy, patří například i veřejný zdravotní systém, protože část technologií, ale i léků je nakupována v zahraničí a tyto nákupy se díky intervenci prodraží, což se negativně projeví v hospodaření jak nemocnic, tak pojišťoven. Navýšení nákladů nebude jenom v řádu stamilionů, ale jednotlivých miliard.
Dle některých článků jednali zástupci bank ve prospěch EU a neprospěch CR. V jiné době, příp. v jiných státech by tohle bylo hodnoceno jako vlastizrada.(Valek)
Foto
No, za vlastizradu bych to nepovažoval, ale faktem je, že naprosté většině občanů ČR intervence nepomohla. Pomohla pouze těm, kteří mají úspory v eurech. Dokonce si myslím, že intervence není kladně hodnocená v Evropské centrální bance (ECB).
Dobrý den, pane docente. myslíte si, že by za současných podmínek mělo smysl uvažovat o přijetí eura?(nespokojený volič)
Foto
Určitě ne. Já tvrdím, pokud budeme muset euro přijímat, tak co nejpozději a nejraději bych však byl, aby se euro nepřijímalo vůbec. Projekt eura je čistě politický projekt, ne ekonomický a někdy používám na svých přednáškách větu: "Euro nikoliv dočasně, ale trvale nazdar a už ani korunu z našich veřejných rozpočtů nazmar."
Dobrý den. Jezdili jsme s rodinou na nákupy do Německa - cenově to bylo výhodné a ta kvalita.. Jezdíme dál, nedá se nic dělat, ale už to tak výhodné neni. Krok pana Singera nás vůbec nepotěšil. Je šance, že se kurz koruny proti euru zase změní? Za 25,50 už asi jen tak nebude :-/ Jezdíte taky za nákupy za hranice? :-)(Adela)
Foto
Ano, většině zákazníků, kteří nakupovali v zahraničí se toto již tak nevyplácí.
Dobrý den. Co si myslíte o současném zdražování? Singer tvrdil, že se nic nezdraží, Babiš nám pak všem potvrdil, že zdraaží z potravin skoro všechno. Bude kvůli tý nesmyslný intervenci dál všechno zdražovat?(Windowshopper)
Foto
Nebude zdražovat úplně všechno, ale ke zdražení v důsledku intervencí došlo, dochází a bude ještě nějaký čas docházet. U těchto opatření platí, jak v ekonomické teorii, tak v hospodářsko-politické praxi určité časové zpoždění.
Dobrý den, pane Ševčíku. Co si myslíte o tom, že do rady ČNB usedne končící premiér Rusnok? Není to tak trochu trafika? Navíc dohozená rovnou prezidentem Zemanem? Děkuji za odpověď, s pozdravem Rudolf S.(Rudolf S.)
Foto
Myslím si, že to může být odměna za práci pro pana prezidenta Zemana...
Dobrý den - pamatuji si pana velkoanalytika Singera jak za dob Deutche Marky předpovídal její kurz na 29 kč a nedlouho potom byl kurz cca 20 Kč. Myslíte že podobně s přehledem vede i ČNB??(Ing. Radoslav Duchač)
Foto
Celkově považuji pana Singera za velmi dobrého ekonoma, znalého, ale bohužel intervence, za které teď pléduje, si myslím, jsou velkou chybou, dokonce si troufnu říct jednou z mála chyb ČNB v poslední dekádě, ale za to velkou chybou.
Dobrý den pane Ševčíku, můžete, prosím, vysvětlit i pro normální lidi, proč k intervenci došlo a proč ČNB vyhlásila, že bude regulovat korunu cca 1,5 - 2 roky? Děkuji.(Marek B.)
Foto
Musím se Vám přiznat, že pohnutky k intervencím jsem nepochopil a vysvětlení, které dávají někteří členové bankovní rady nejsou adekvátní tomuto opatření. Vůbec taky nechápu, proč sdělují, že chtějí regulovat korunu rok a půl až dva roky. Nerozumím tomu ani z toho důvodu, že všechny členy bankovní rady jsem až dosud považoval za ekonomy, kteří byli protržně orientováni, mnohdy plédovali proti regulacím a nakonec rozhodli o takové regulaci, kterou bohužel negativně pocítí téměř všechny domácnosti a velká část firem.
Nešlo by pana Singra zažalovat za obecné ohrožení,když tisícum chudým lidem zdražil potraviny,jsem duchodkyně a přidali mě 37kč.děkuji(Marie Valjentová)
Foto
Podle mého názoru za obecné ohrožení ho zažalovat nelze, ale pokud vím ze sdělovacích prostředků, nějaké žaloby byly již podány, ale ne za obecné ohrožení.
Přeju hezky den,chci se zeptat na Váš názor na to jak minulý týden prohlásil guvernér ČNB,že se dotkne jeho ůprava rodin jen dvěma stovkami že česká rodina utratí za měsíc 30000korun.Co říkáte na takovouhle šílenou blbost,kde žije pan singer,ať se vrátí na zem apřemýšlí kolik rodin v republice vůbec má 30000kč měsíčně,Jsou takoví lidé úplně někde mimo obraz a dívají se na věci úplně jinak.Taky s těma milionama co má se to mluví a dělá vše taky jinak,ať aspoň neštvou ,slušně řečeno většinu národa. Děkuji Tomášek(Tomášek)
Foto
Také si myslím, že ne každá rodina utratí za měsíc 30 000 Kč. Pan guvernér může mluvit o určitém segmentu rodin a ani tak si nemyslím, že by se rodin střední vrstvy dotkla umělá úprava kurzu pouze 200 Kč měsíčně.