ONLINE CHAT
Přežirám se ve stresu , jde tomu nejak zabranit ( podnikam = takze jsem v permanentnim stresu = za dva roky jsem pribral cca 30 kg a jde to furt spiše nahoru ...) ? Pekny svatky ! (Tomaš Marný)
Foto
Ve stresu ROSTE potřeba energie. Navíc se mění hormonální stav organismu.... Takže raději zkuste lépe zvládat stres.... A já už se musím, bohužel loučit. Všem děkuji za milé dotazy, přeji vám všem krásné a pohodové svátky, spoustu radosti, lásky, štědrosti a pospolitosti a hodně zdraví do nového roku 2014! A někdy třeba zase na chatu nashledanou! Vaše Kateřina Cajthamlová
Co delat, kdyz cely den se jak tak kontroluji a vecer at se deje cokoliv zacnu drancovat ledničku aj ? dekuji (Tomaš Marný)
Foto
Nemůžete toho dělat mnoho. Ideálně v ledničce mějte jen potraviny vhodné pro hubnutí (ovoce, zeleninu, nízkotučné produkty, libové maso, tvaroh) a ještě lépe jezte vyváženě přes celý den a nehladověte. Jinak je PŘIROZENÉ, že po fázi celodenního hladovění vyluxujete lednici. Je to totéž, jako byste se snažil poté, co se celý den nevymočíte, vydržet to ještě i večer a další den a další.... Zkrátka "To máš marný", řekne Vaše tělo a udělá to po svém, po tisíce let navyklém a geneticky, hormonálně a instinkty zachování homeostázy naprogramovanémzpůsobu....
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat na Váš názor na Paleo dietu? děkuji(Michaela)
Foto
Pokud budete žít paleo životním stylem (konkrétně jako žena byste měla být ve skupině sběraček, rodit od první menstruace přibližně každé 3-4 roky jedno dítě, nosit je všude s sebou a mlčet, když mluví muži), pak by Vám nic jiného než jíst paleo (80% rostlinné a 20% živočišné potravy) stejně nezbylo. Nic z toho, pokud vím, paleo dieta nehlásá, takže jde jen o modifikaci proteinové diety. :-)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké byste mi poradila triky, abych se zbavili zbytečných přebývajících kil? Měřím 170 cm a mám 70 kg..Díky za odpověď :)(Lulul)
Foto
Tak za prvé je otázka, zda jde o přebývající kila TUKU. Pokud ano, tak nepomohou triky, ale změna životního stylu....viz výše. Hodně zdaru! A pamatujte: jedno kilo svalů, tuku, vody, kostry, potravy...vše váží jedno kilo. Liší se funkcí v těle a objemem... Tak rozum do hrsti a nebojujte jen "s kily", ale spíš s pohodlností a zlozvyky. :-)
Paní doktorko, jaký je Váš názor na tzv. dukanovu dietu?(Josefína)
Foto
Platí pro ni to, co jsem napsala výše o proteinových dietách...
Není to zrovna moc k tématu ale ráda bych se Vás zeptala co si myslíte o zeleném čaji :) (Mahulena)
Foto
Jako vše, i zelený čaj a jeho konzumace závisí na věku, zdravotním stavu, aktivitách a případných cílech konzumenta. I zeleného čaje může být příliš mnoho. Obecně má nižší množství drogy než káva a fermentované čaje, je-li správně připravován obsahuje víc antioxidantů než čaj černý, je-li pit s mírou, je zdraví prospěšný... Jako vše, o čem tady dnes chatujeme.
existuje vůbec cukroví, po kterém se neztloustne? (mayamaya)
Foto
U všeho záleží na složení, množství a frekvenci konzumace. Cukroví, po kterém se neztloustne, je to, které rozdále návštěvám poté, co jste ochutnali jen jeden kousek. :-)
Dobrý den paní doktorko, kdesi jsem četl, že lžíce medu před spaním pomáhá při hubnutí a snižuje chuť na sladké. Je to pravda?(František)
Foto
Lžíce medu JE SLADKÁ, ale není tučná. Při hubnutí nepomáhá o nic lépe než ovoce (spíš méně), ale ulevuje od chutí, které má každý, kdo má trápení, případně kdo omezuje přílohy přes den.... Tam je lžíce medu na noc opravdu spíš hloupost...důležité je jíst včas a dostatečně přes den, ne to dohánět medem před spaním.
Dobry večer chtela bych se zeptat jsem 2 roky po porodu a vaha mi jde porad nahoru mam chute večer hlavne lecim se krevnim tlakem ted budou Vanoce fakt kazdy rika ze uz jsem tlusta.(Marta)
Foto
Pokud stoupá váha a to v rámci týdnů či dnů, může se jednat o zadržování vody v těle vinou onemocnění ledvin, které se mohlo odmaskovat pod vlivem zátěže ledvin v těhotenství - a projevuje se i zvýšením krevního tlaku. V tom případě je nutné nechat si ledviny vyšetřit a zachovat se podle doporučení lékaře. Pokud váha stoupá v rámci měsíců a Vy jíte hlavně večer (tedy nesnídáte, málo obědvate a jen hojně večeříte), případně se zvětšil objem Vašeho břicha, zkuste nejprve upravit pravidelnost příjmu potravy přes den - 3 hlavní jídla, dostatek zeleniny, ovoce, netučné zdroje živočišných bílkovin (maso, mléčné výrobky) vejce, ryby a přidejte pravidelný pohyb. Pokud jste duševně pracující, můžete si rozdělit jídlo do 5ti porcí denně, ale zásady zůstávají stejné. Také dostatečně odpočívejte a odpusťte si alkohol, nadbytečné solení, nejezte smaženou ani příliš mastnou stravu, nemlsejte místo jídla a vyhýbejte se slazeným nápojům. Nedojídejte po dětech! Tak snad jsem na nic nezapomněla... :-)
Nejsem sice tlustá, spíše štíhlejší postavy, ale přesto mám takový špek na břichu který mi strašně vadí. A jak všude teď vidím to vánoční cukroví.. Pořád se přemlouvám ať to nejím, ale nejde to a bříško se mi zvětšuje a zvětšuje. A to ty Vánoce ještě ani nezačali. Jak zmírnit chuť na sladké nebo jak si zakázat jíst cukrové? A čím to je, že nejsem tlustá a břicho mám pomalu stejně velké jak nějaké baculky? Hodně posiluju, svaly tam cítím a na nich vrstva špeku.. Moc bych se ho chtěla zbavit. Děkuji za odpověď.(Ella.In)
Foto
Dobrý den, příčinou může být například nahromaděný útrobní tuk (tuk pod svalovinou břicha, mezi kličkami střevními, v játrech či slinivce břišní. Tento tuk vzniká při konzumaci živinově nevyvážené (příliš tučné) stravy, při vysoké hladině stresových hormonů vylučovaných nadledvinami (kortisol, noradrenalin, adrenalin), při nedostatku pohybu. Je otázka, zda je Vaše příško opravdu tlusté nebo nafouklé (tady může jít i o gynekologické onemocnění nebo problém s trávením laktozy či lepku)...zkrátka - poraďte se se svým obvodním lékařema řiďte se jeho doporučením!
Dobrý den, chci se Vás zeptat na to, co si myslíte o kyselosti organismu, jestli to může být důvod, proč člověk nehubne, případně zda je na odkyselení dobry zelený jíl. Co doporučujete Děkuji(Ilona Vavová)
Foto
PROBOHA! O "kyselosti" organismu a různých metodách "odkyselování" se píše v řadě reklamních textů na prodej různých dietních doplňků či zázračných "metod hubnutí".... Acidobazická rovnováha organismu ("kyselost") je jedním z nejpřesněji regulovaných metabolických dějů v těle a výkyvy této rovnováhy OKAMŽITĚ i DLOUHODOBĚ tělo kompenzuje. Orgány, které se v této regulaci "angažují" především jsou plíce a ledviny. Představa, že onemocnění cukrovkou, onemocnění ledvin, srdce, jater, případně plic lze "diagnostikovat" z kyselosti moči a "léčit" předpisem dietního doplňku a že výsledkem bude zhubnutí nadbytečné tukové tkáně je opravdu trestuhodné ohlupování laiků. Proti ALKALOSE je organismus chráněn daleko méně než proti ACIDOSE, ale většina tělesných tkání i tekutin (kromě plasmy, žluči a slin) má FYZIOLOGICKY kyselé pH. A to platí i pro moč, jejíž pH nad 6může vést k přemnožení bakterií v moči nebo k vysrážení kalciových kamenů v močových cestách.....
dobry den jaky nazor mate na proteinovou dietu?jakou dietu by ste doporucilA?JE NUTNY POHYB ?(SPACKOVA)
Foto
Vysokoproteinové diety a jejich vhodnost pro daného konzumenta záleží na věku, tělesné konstituci, pohybové aktivitě (bez ní se protein ze stravy prostě rozloží na chybějící glukozu a při nadbytku nevyužitého proteinu se vytvoří i tukové zásoby), jaterní a ledvinné funkci a na CÍLI konzumenta. Je-li cílem nabrání svalové hmoty, záleží i na tom, zda se jedná o ženu či muže, zda dotyčný/á v dřívější době sportoval/a, jak sportuje nyní, jaká je funkce kardiovaskulárního systému a hormonální kondici. Obecně jde o dietu vhodnou pro pacienty v rekonvalescenci a s jaterním onemocněním, více bílkovin ve stravě a kvalitní polysacharidy s omezením "volných cukrů" a živočišných tuků potřebují i pacienti s cukrovkou II.typu a lidé, kteří chtějí zhubnout. U těchto dvou posledně jmenovaných skupin je pohyb ZCELA NEZBYTNOU součástí denního režimu.....
Dobrý den paní doktorko, existuje možnost objednání k Vám do ordinace, pokud tedy ordinujete někde na klinice, mohu se objednat k Vám a přijít jako pacient nebo nepřijímáte takové klienty? A pokud ano, kolik taková návštěva stojí a jestli je vůbec hrazena pojišťovnami aspoň částečně? Děkuji za odpověď.( Konečná)
Foto
Dobrý den, paní Konečná, podívejte se na www.cajthamlova.cz, tam najdete odpovědi na většinu svých otázek (v sekci FAQ i to, že pojišťovna naše poradenství nehradí). Děkuji za dotaz.
Jak si přes Vánoce nezvýšit cholesterol, dědičný? Děkuji za odpověď J. Nová(J. Nová)
Foto
Dědičně zvýšená hladina cholesterolu vyžaduje léky podle typu onemocnění a stravu bohatou na nenasycené mastné kyseliny (ideálně rybí tuky), omezení tuků živočišných (dle výzkumů se to netýká samotných vajec) a dostatek pohybu. Snad Vám odpověď pomohla.
Mrs.Kathy-půvabná to woman.(Džony)
Foto
Mr.Džony-příjemně lichotící man.
Do kolika hodin si muzu vzit kouky cukrovi(hana-)
Foto
Pravděpodobně myslíte "kousky"...záleží kolik cukroví sníte CELKEM za celé Vánoční svátky, před nimi a po nich. U jakékoli potravy záleží vždy na tom, co jíte a co děláte KROMĚ konzumace té které potraviny. Pokud budete jíst JEN cukroví, nevyjdete ani na krok z domu, tak je vlastně už skoro jedno, zda budete jíst cukroví ráno, v poledne či večer... A ještě malá otázka pro Vás: jak tučné je Vaše cukroví? Pokud chystáte sušené ovoce, sněhové pěčivo bez tuku nebo zázvorky z celozrnné mouky a ostatní strava není samé smažené a salát nacpaný majonézou, pak můžete takové cukroví v rozumném množství (1-2 kousky) až do doby 4 hodiny před usnutím. :-)
Dobrý den ! Pořád mluvíte jen o hubnutí ! Já potřebuji přbrat !!(Jan Stacke- Zlín)
Foto
Přečtěte si mou odpověď Pepovi...třeba Vás inspiruje.
Hezký den, zdravím Vás. Mám zásadní dotaz: Jak překovávat o svátcích chuť na jídlo a nejíst víc, než mé tělo potřebuje? Vím, že bych se měla zabavit nějakou činností, pohybem, jíst jídla s nízkým GI, ale máte ještě nějakou speciální radu? Děkuji za motivační odpověď.(Iveta)
Foto
Dobrý den, též zdravím! Vánoce jsou doba odpočinku, ale též řady stresů, aby vše vyšlo, jak má. Ze všeho vyjmenovaného máte za jedna, zkuste přidat radost, smích, trochu dětské zvědavosti, časné spaní a omezit přílišný alkohol, zkuste mlsat až po jídle a denně strávit alespoň 2 hodiny venku místo u televize - a třeba se povede nepřibrat nelichotivé špíčky... Držím palce!
Dobrý den paní doktorko, mám opačný problém, než většina národa. I když jím dost (k obědu svíčková se 6) vážím při výšce 186 cm jen 65kg. Byl jsem vyšetřen na štítnou žlázu, nic nenašli. Psal jsem si 14 dní vše co sním, příjem mám větší než výdej (nesportuji). Podezřívali mě z anorexie, také se neprokázala (jím rád a dost :). Závěr lékaři učinili jediný, mám moc rychlý metabolismus. Je mi 34 let a když se fakt snažím (prostě se přežírám) naberu na 70 kg, když začnu jíst "normálně" zase shodím. Napadá vás v čem by mohl být zakopaný pes? Velikost oblečení XS, kterou mám mi skutečně přjde jako extrém. Předem děkuji za odpověď a moc Vám fandím.(Pepa z Prahy)
Foto
Dobrý den, Pepo, příčinou hubnutí může být nesprávná funkce trávicího traktu (napadá mě porucha vylučování žaludeční kyseliny, porušená jaterní funkce), onemocnění srdce a cév, ledvin, deprese, neurotické stavy, nedostatek pohybu, špatné složení stravy (pokud se "přežíráte" nevhodnou stravou, nepřiberete správně, ale třeba jen tuk... Nepíšete kolik Vám je let, zda studujete, jak vypadají Vaši příbuzní... zkrátka těch důvodů, proč nelze přibrat je spousta. Po internetu bez znalosti toho, co již lékaři zjistili, se radit příliš nedá... Ale možná jsem Vám dala pár námětů, na co se zaměřit.
Už jste přestala kouřit?(věra m.)
Foto
Ne.
Zdravím,kdybych jedla teď ve věku át jako v mládí tak bych neprošla dveřma.Jím zdravě, poloviční porce oproti v mládí 5x denně malé porce a 3x týdně rotoped 30min.Stejně se váha nehne dolů.V PC jsem se dočetla, na noc si dát lžíci medu v horké vodě a tělo začne hubnout a nebude taková chuť na sladké následující den.Zajímá mně váš názor jak je to s tím medem a proč se nehubne i ve věku át. Děkuji za odpověď,hezký den.(Božena)
Foto
Dobrý den, věk náct a cet se proti věku sát liší jednak pohybovou aktivitou, mírou stresu, schopností relaxovat a "pouštět věci z hlavy". Tělo se navíc vyrovnává se stárnutím a případnými počínajícími nemocemi - regenerační schopnosti se poněkud mění... Problémem současné doby je hektický životní styl, mnoho vzájemně se vylučujících priorit, hodně virtuálních strachů a málo pohybu. Ženy ve věku sát v minulosti strávily většinu svého bdělého času v pohybu, chůzí. Průměrné "pochůzky" ještě za minulého režimu ženě zabraly cca 4hodiny denně...teď to porovnejte se svými 30minutami 3x týdně... Navíc ženy v tomto věku měly v rodině i ve společnosti významné postavení - opět narozdíl od dnešní doby... Co se medu na noc týká, je to lepší varianta než TUČNÁ sladkost, ale pokud máte večer chuť na sladké a máte cukrovku , trápí Vás obezita nebo nespavost, med to nezachrání. Spíš zkontrolujte množství polysacharidů a bílkovin ve stravě přes den (existují výživové tabulky na internetu, které Vám v tom pomohou( a pokud upravíte příjem živin k optimu, chuť na sladké přejde. Mimochodem lépe než med večer zafunguje kousek mrkve či ovoce, pokud chcete prospět svému zdraví...
Hezký den přeji paní doktorko, je mi 53 let a za poslední dva roky jsem přibrala 20 kg. Jím docela pestrou stravu a rozhodně nejsem gaučový povaleč. Nedaří se mi ale přibírání zastavit nebo dokonce zhubnout. Někde dělám chybu a už jsem z toho zoufalá, mám z toho stres a v noci špatně spím. Začínám mít tendenci nejíst skoro nic a to je asi špatně......Poradíte, prosím?(Alexandra)
Foto
Dobrý den, Alexandro, děkuji za dotaz. Je možné, že je za přibíráním skryt nějaký stres nebo hormonální změny kolem přechodu, může jít i o nějaké onemocnění (vysoký krevní tlak, počínající cukrovka, hormonální nerovnováha, onemocnění trávicího traktu...), možná jíte velmi málo v porovnání s tím, co Váš organismus ve skutečnosti opravdu potřebuje, problémem může být i rozvržení jídla během dne, nedostatečný pitný režim... Platí pro Vás to, co jsem uvedla v předchozí odpovědi - zajděte k lékaři a zkuste si udělat přehled o tom, co byste měla jíst a co jíte. Problém může být i ve zvolené fyzické aktivitě. Ve Vašem věku lépe "fungují" rychlé procházky než třeba zumba, spinning nebo squash... Držím palce!
Dobrý den,jak odlehčit vánočku ,děkuji a hezké svátky přeji, Lída(Ludmila)
Foto
Vánočka je typicky tučné vánoční pečivo, s typickou chutí. Nejlépe ji "odlehčíte", když si k ní vezmete ovoce a nenamažete ji máslem. :-)
Hezký den,je mi 56 let,měřím 157 cm a vážím 63kg,nepřejídám se a chodím cvičit dvakrát v týdnu,po jedné hodině,někde dělám chybu,protože se mi nedaří shodit kg,chtěla bych se dostat na váhu 56kg,vím,že jsem už babičkou,ale nechci být širokorozchodná babička,prosím poradíte mi,moc děkuji Eva Pařilová 775116124 e.kozlov@seznam.cz(Eva Pařilová)
Foto
Dobrý den, ta hlavní chyba je možná v nastavení nerealistického cíle vzhledem k věku a tělesné stavbě. Může být i další problém - nedostatek pohybu (cvičení 2hodiny týdně, pokud je JEDINOU pohybovou aktivitou, je opravdu HODNĚ MÁLO). Nepíšete, zda jste někdy v dospělosti (a ve kterém věku) "snovou váhu" vůbec měla, nevím nic o stavbě Vašeho těla, ani o zdravotním stavu, nepíšete, zda jíte 3x denně, nevím, zda v jídle není nadbytek tuků a nedostatek bílkovin, polysacharidů, vitaminů a vlákniny. Kilo svalů a kilo tuku váží stejně, ale má jiný objem, proto doporučuji spíš se měřit v pase (měla byste tam mít maximálně 88cm), zajděte si k lékaři na preventivní vyšetření, přidejte každodenní pohyb na čerstvém vzduchu (alespoň půl až třičtvrtě hodiny chůze v každém počasí) a čtěte složení potravin, které nakupujete. Pokud ani to nepomůže, navštivte některého výživového poradce a začněte si dokumentovat svou stravu z hlediska obsahu bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Váš věk není limitující. Držím palce.
Dobrý den, jak dieteticky hodnotíte toastový chleb bílý opečený v toasteru ? Je to velmi nedietní ? Děkuji(Michal York)
Foto
Záleží na tom, o JAKOU dietu se Vám jedná. Bílý chléb lehce osušený v toasteru je vhodný pro odlehčovací dietu při průjmech, žlučníkových obtížích, při virozách, ve stravě batolat atd...
Jídlo je vždy buď vždy dobré a nebo zdravé a nechat si bourat tradice jenom proto že je nyní v módě být vyzablý?Proč?(Vlasta Svoboda)
Foto
Samozřejmě vyzáblost vůbec zdravá není. Kult vyzáblosti provází lidstvo ve vlnách tisíce let a vždy byl spojen s představou duchovna, éteričnosti, křehkosti. Dnešní kult už, bohužel, ztratil i tento rozměr a je jen formální. Pokud se svátků týká, jejich "kult" přejídání je toutéž vyprázdněnou tradicí. Takže summa summarum: užijte si svátky po svém, protože od toho jsou!