ONLINE CHAT
Je mi 27 let. Všude čtu o zmrazení vajíček. Měla bych si je nechat zamrazit? Jak se potom dají použít?(Simca)
Foto
Pokud uvažujete o zamražení vajíček, jste právě v nejvhodnější věkové skupině. Musíte podstoupit hormonální stimulaci pomocí injekcí, které trvají asi 2 týdny, následně Vám budou vajíčka odebrána v krátké celkové anestezii, vetšinou se podaří získat kolem 15 vajíček a tato jsou pak zamražena pomocí tzv. vitrifikace. Následně mohou být vajíčka uchovávána řadu let. Pokud se ženě nepodaří otěhotnět přirozenou cestou, mohou být tato vajíčka použita pro umělé oplození. Vajíčka v 27 letech mají podstatně lepší kvalitu než bude kvalita vajíček například o 10 let později, ale nevýhodou je, že se jedná o poměrně nákladný zákrok a pokud se Vám podaří otěhotnět v budoucnu přirozenou cestou, může se stát, že nikdy zamražená vajíčka nevyužijete. Pokud neuvažujete o otěhotnění dříve než ve 40 letech, potom bych Vám zákrok a zamražení vajíček doporučila.
Dobrý den, chci se zeptat,jak dlouho trvá v průměru trvá ovulace u ženy? Je to u každé ženy stejné nebo co to ovlivňuje? děkuji(Kikina81)
Foto
Ovulace je krátkodobý proces, většinou k ní dochází 14.den cyklu a vajíčko je schopno oplození zhruba 24 hodin. Okamžik ovulace je v každém cyklu a u každé ženy jiný.
Chtěla bych se zeptat, jak léčíte neplodnost, když je chyba na straně muže? (Pavlina)
Foto
Dle závažnosti poruchy, můžeme doporučit inseminaci, umělé oplození s využitím metod ICSI, IMSI, PICSI, u některých mužů je třeba získat spermie operační cestou z varlat nebo nadvarlat.
Dobrý den manželovy spermijky nejsou úplně fit. Můžeme je nějak otestovat? (Kate Z.)
Foto
Dobrý den, je možné vyšetřit podrobně pihyblivost i morfologii spermií (tzv. diagnostické IMSI), je možno posoudit funkční zralost spermií, dále je možno zvážit test DNA fragmentace spermií.
Máme za sebou s manželem již tři neúspěšné umělé oplodnění. Jaká je pravděpodobnost, že otehotnime? Je mi už 39 let. Jaké jsou úspěšnosti na vaší klinice? (Jirina)
Foto
K posouzení šancí na otěhotnění bych potřebovala znát více detailů, úspěšnost umělého oplození ve 39 letech se na naší klinice pohybuje kolem 35-40%.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím je způsobena příliš bysoká hladina FSH. Je mi 35 let, mám 2,5 letou dceru (po 2 měs. užívání Clostibegytu) a chtěli bychom ještě jedno dítě. Brala jsem teď Clostilbegyt 6 měsíců a hladina FSH byla poté ještě vyšší než na začátku. Může to souviset s psychikou? Můj gynekolog mi na to neuměl odpovědět. Děkuji za odpověď. Lucie(Lucie )
Foto
Dobrý den, hormon FSH (folikulostimulační hormon) řídí činnost vaječníků, jeho hladiny rostou s věkem ženy. Hodnoty však kolísají podle fáze menstruačního cyklu. Doporučila bych Vám vyšetření na hormonální hladiny kolem 2.dne menses a doplnit vyšetření na hormon AMH ultrazvukové vyšetření ke stanovení počtu folikulů ve vaječnících. Hormonální hladiny mohou kolísat také v souvislosti se stresem a psychikou, většinou se, ale jedná o výkyvy jiných hormonů, než FSH.
Kolik stojí umělé oplodnění? (GitaP)
Foto
Na naší klinice stojí jeden cyklus umělého oplození 35 000 CZK. Celkové náklady na umělé oplození ale zahrnují i léky ke stimulaci vaječníků, celkové náklady tedy dosahují od 50 tis do 75 tisíc CZK, v závislosti na konkrétním případě. Výkon je zčásti hrazen zdravotními pojišťovnami do 39 let věku.
Zdravím paní doktorko Višňová, chtěla bych se Vás zeptat, je mi 45 let a chtěla bych otěhotnět, jaký doporučujete postup při umělém oplodnění?(Vaše jméno)
Foto
Dobrý den, bohužel ve 45 letech je již úspěšnost umělého oplození s využitím vlastních vajíček velmi nízká. Neznám Váš konkrétní případ, ale asi bychom Vám nabídli využití darovaných vajíček. Úspešnost umělého olpození s darovanými vajíčky by byla ve vaší věkové skupině 64-75 % v závislosti na počtu a kvalitě embryí.
Hledáte dárkyně vajíček? Co musím udělat abych mohla darovat? (nicki)
Foto
Jsme velmi rádi, když se mladá a zdravá žena rozhodne stát se dárkyní vajíček, aby pomohla jiné ženě k dosažení těhotenství. V prvním kroku se musíte objednat na úvodní vyšetření, abychom Vám celou problematiku vysvětili, upozornili Vás na rizika a provedli nezbytná vyšetření. Kontakt k objednání můžete najít na našich webových stránkách: www.ivf-cube.eu
Četla jsem o genetických testech při umělém oplodnění. Jak se dělají? Lze jimi vyloučit nebezpečí všech genetických chorob? Je mi 35 let a s manželem nemůžeme otěhotnět, mají tyto testy význam? (Veronika)
Foto
V rámci umělého oplození je možné geneticky vyšetřit vzniklá embrya a vyloučit u nich genetická onemocnění. Musíme však vědět, která genetická onemocnění konkrétní rodinu postihují, která konkrétní onemocnění hledáme, tato vyšetření jsou tedy nutná tam, kde je jeden z rodičů, případně oba přenašečem konkrétního závažného onemocnění. Bohužel ještě dnešní medicína není schopna vyloučit všechny choroby a mutace, které existují, různých onemocnění a dispozicí k onemocněním jsou miliony. Pokud se jedná o dvojici zdravých partnerů, bylo by třeba, aby oba partneři nejprve sami podstoupili genetickou konsultaci a vyšetření, u embryí můžeme ověřit pomocí tzv. array cGH, zda je karyotyp (počet chromozomů) u embryí v normě, můžeme tak vyloučit např. embrya s Downovým syndromem a podobná onemocnění.
Jsem 37 letá žena a zaujal mne Váš test plodnosti. Co je jeho obsahem? Ma pro mě vůbec význam? (Simona)
Foto
Jedná se o stanovení ovariální rezervy, tedy odhad zásoby - počtu vajíček ve vaječnících, konkrétně jde o odběr krve na vyšetření hormonálních hladin, odběr je načasovaný do tzv. časné folikulární fáze menstruačního cyklu, dále stanovení hodnoty hormonu AMH (antimülleriánský hormon), dále se provádí ultrazvukové vyšetření vaječníků s cílem stanovit tzv. antral follicle count, tedy počet zásobních folikulů a 3D ultrazvuk dělohy na ověření tvaru a prostornosti dutiny děložní. Následuje vysvětlení výsledků a stanovení prognózy a šancí na otěhotnění přirozenou cestou. V některých případech je možné doplnit i test průchodnosti vejcovodů pod ultrazvukem. Pokud ještě nemáte děti, tak má pro Vás tento test určitě význam a doporučuji podstoupit jej co nejdříve a graviditu již dlouho neodkládat.
Dobrý den paní doktorko, na vašich stránkách píšete o klinických studiích. O čem tyto studie jsou? Je to bezpečné? Mám za sebou dvě umělé oplodnění bez úspěchu a chtěla bych jít na třetí. (Jessie)
Foto
Dobrý den, naše klinika je zapojena do několika mezinárodních studií, většinou se jedná o studie s novým typem léků nebo kultivačních embryí před jejich zavedením do rutinní praxe. Všechny tyto studie musí nejprve schválit Státní Ústav pro kontrolu léčiv, Etická komise a pojišťovna, právě, aby bylo ověřeno, že účast ve studii je pro pacintku zcela bezpečná, a že pacientka je přesně poučena o cílech studie. Například ve Vašem případě, pokud byste splňovala kritéria pro zařazení (věk, hmotnost, hormonální hladiny, počet vajíček atd.), by bylo možné zvážit zařazení do studie, která sleduje použití léku podporujícího uhnízdění embryí v děloze. Do této studie cíleně vyhledáváme ženy, které byly již alespoň 2x, maximálně však 6x na umělém oplození a i přes dobrou kvalitu vajíček a embryí se nepodařilo nikdy dosáhnout otěhotnění. Další informace a podrobná vstupní kritéria najdete na našich webových stránkách: www.ivf-cube.cz
Jsem 12 let vegetariankou, nyni mi je 35 a chtela bych mit dite, zatim se nedari (3/4 roku) lekarka mi tvrdi, ze bych mela zacit jist maso, je to pravda?(Katka)
Foto
Není mi známo, že by byla prokázána spojitost mezi vegetariánstvím a neplodností. Po 3/4 roce snahy o otěhotnění bych Vám doporučila podstoupit hormonální vyšetření, ultrazvuk a partnerovi vyšetřit spermiogram.
Je mi 39, mame jedno dite a premyslime s manželem jeste o jednom. Jaka je statisticka sance, ze se mi podaří otehotnet spontánně?(Sandy8)
Foto
Neznám konkrétně Váš případ, Váš zdravotní stav, ale v průměru je šance na otěhotnění kolem 35 %.
Dočetla jsem se o vašem výzkumu plodnosti, jak jsme jako Cesi na tom?(Jiřina D.)
Foto
Náš výzkum se týkal hlavně mýtů o plodnosti, neboť jsme zjistili, že řada žen a mužů má zkreslený názor na šance na početí a domnívá se, že není problém otěhotnět i v pozdější věku, myslím ve věku ženy nad 50 let. Zkoumali jsme také znalosti laiků o úspěšnosti a limitech umělého oplození a opět o vlivu věku na úspěšnost umělého oplození a zjistili jsme, že nemalý počet lidí bezmezně věří v neomezené možnosti dnešní high tech medicíny a zdravého životního stylu a předpokládá, že medicínský pokrok v rámci asistovné reprodukce umožňuje otěhotnění každému nezávisle na věku.
Dobrý den, s manželem plánujeme oplodnění a chtěla bych se zeptat, jestli se ceske IVF kliniky v necem lisi, krome ceny. Zda se pouzivaji rozdilne technologie umeleho oplodnění?(Milada)
Foto
Většina klinik v České republice disponuje špičkovým vybavením a lékaři a embryologové u nás jsou na vynikající úrovni. Samozřejmě se vyskytují určité rozdíly v používaných technologiích a zkušenostech, pro rozhodnutí se pro konkrétní kliniku je rozhodující, jak se budete cítit spokojeni s přístupem personálu, jaké má klinika reference a co říkají zkušenosti jiných pacientů. Řada klinik má velký počet pacientů ze zahraničí, což je také významný ukazatel kvality pracoviště.
Dobrý den. Je mi 27 let, o dítě se zatím s partnerem nesnažíme a soustředíme se spíš na naší práci... Občas si ale říkám, že už by byl čas... Partner je o rok starší. Má stresovou práci, občas pije, ale i sportuje. Mám ale obavu, aby časem nebylo pozdě, pokusit se o dítě. Nemáme už nejvyšší čas? V jakém věku se doporučuje otěhotnět? A neměli bychom si zajít na kliniky kvůli otestování plodnosti? (Klarka)
Foto
Dobrý den, v 27 letech se nacházíte v období nejlepší plodnosti, vy i partner, pokud chcete zjistit, zda máte čas ještě těhotenství odkládat, bylo by vhodné podstoupit test plodnosti, tedy u Vás hormonlní profil z krve a ultrazvukové vyšetření u partnera vyšetření spermií.