Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Revoluce ve vyúčtování za energie: Konec nepřehledným fakturám!

Proč dodavatelé nezlevní plyn? ... když takhle prudce klesla cena na burze.
Proč dodavatelé nezlevní plyn? ... když takhle prudce klesla cena na burze.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: David Budai - 
5. července 2016
06:21

Vyznáte se ve faktuře za plyn a elektřinu? Nebo ji jen se skřípěním zubů zaplatíte a podrobný rozpis raději nestudujete? S novým účtem čekejte změnu! Každý bude vědět, za co přesně platí.

Od začátku července platí nová vyhláška týkající se vyúčtování energií. Energetický regulační úřad (ERÚ) nařídil dodavatelským firmám, aby do každoročního přehledu začaly přidávat několik důležitých údajů. Ty mají domácnostem usnadnit orientaci vtom, kolik přesně za plyn a elektřinu platí.

A zároveň firmám ukládá, aby ve faktuře nezahrnovaly spotřebitele spoustou zbytečných čísel, ve kterých se většina z nás nevyzná. „Vyhláška přináší zásadní zjednodušení, které všem spotřebitelům pomůže zorientovat se v tom, kolik za co platí. Vyúčtování bude nově obsahovat tabulku shrnující cenu za spotřebu a cenu za stálé platby, včetně přepočtů na jednotky. Přehledně a na jednom místě,“ řekla Blesku předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Lidé se totiž jejího úřadu často ptají, proč se ve fakturách například nedočtou, kolik korun platí za kilowatthodinu spotřebované elektřiny. Doposud se to ze záplavy nejrůznějších příplatků a doplatků, například na obnovitelné energie, opravdu dozvěděli jen těžko. Nový přehled bude proto mimo jiné cenu za kilowatthodinu obsahovat.

Co je nového

Vyúčtování bude chodit ve stejných termínech jako doposud, navíc ale bude obsahovat několik novinek, které usnadní orientaci. Základem budou dvě tabulky s přehlednou spotřebou včetně nejrůznějších poplatků. Vyúčtování tepla se nová pravidla nedotknou, protože jeho distribuci zajišťují menší lokální sítě. „U tepla nelze vytvořit jednotné celostátní podmínky trhu,“ vysvětlil mluvčí úřadu Vladimír Černý.

Novinkou je také jasné přepočítání spotřeby energií na měsíční průměr, který bude možné každoročně na faktuře porovnávat. Na první zkouknutí tak odběratel uvidí, zda se něco oproti předchozímu roku změnilo a jestli není například chyba ve vyúčtování.

Na každém vyúčtování bude uveden stav měřiče na začátku a konci zúčtovacího období. Tabulka bude zahrnovat údaj spotřeby přímo z elektroměru nebo plynoměru. Uvítají ho ti, kteří si údaje o své spotřebě energií pravidelně zapisují. Každý si snadno zkontroluje, jestli mu dodavatel nenaúčtoval něco navíc. Dosud byl tento údaj ukrytý do ostatních čísel a těžko dohledatelný.

Ceny energií se často mění, většinou na přelomu roku, vyúčtování však přichází až později. „Pokud tedy dojde ke změně ceny, bude vyúčtování obsahovat dvě samostatné tabulky s údaji například za srpen až prosinec a potom za leden až červenec. Každý si tak snadno porovná, jak se ceny změnily,“ objasňuje Vladimír Černý.

Současné normy stanovují, že plyn musí být účtován v kilowatthodinách, na domácích plynoměrech je však spotřeba běžně uváděna v metrech krychlových (m3). Dohledat si tuto hodnotu na vyúčtování je tedy často velmi složité. Nové vyúčtování bude obsahovat běžně používaný údaj v m3, takže si každý snadno zkontroluje, jestli ho dodavatel neošidil.

Tohle vláda zamázla

Energetický regulační úřad se původně snažil prosadit, aby se v každém vyúčtování objevila také podrobná informace o smlouvě. Spotřebitelé by díky tomu měli vždy na očích, jaký typ smlouvy mají uzavřen.

Dále by se dozvěděli, kdy jim končí smlouva na dobu určitou nebo jak dlouhá je výpovědní lhůta u smlouvy na dobu neurčitou. To by usnadnilo třeba přechod k jinému dodavateli. „Bohužel to legislativní rada vlády shodila ze stolu,“ uvedla šéfka ERÚ Alena Vitásková.

zadnice ( 1. srpna 2016 11:02 )

Nevěřím že to bude přehledné, to si k firmám stát nedovolí! Přehledné to bylo před listopadem: Kolik odebráno tolik zaplatit a souhlasilo to s měřidly!!!

Zobrazit celou diskusi