Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč je Pražská plynárenská nejdražší? Radní dělají mrtvé brouky

Autor: Richard Veselý - 
5. dubna 2016
21:35

Proč je v hlavním městě nejdražší plyn v Česku? Proč má Pražská plynárenská, kterou vlastní město, marže až 164 %? Na to se Blesk ptal radních hlavního města. Jenže…! Nikomu se nechce moc odpovídat. To za to nikdo nemůže, nikdo to nechce změnit?

Blesk se od začátku roku pouští do nehorázných marží dodavatelů plynu. A jak se chová Pražská plynárenská? Má v základním ceníku nejdražší plyn v Česku, marže až přes 160 procent, dává desítky milionů korun na odměny členům orgánů společnosti…!

To je způsob podnikání firmy, která je přitom ze sta procent vlastněná městem a měla by místo maximalizování zisků na úkor Pražanů spíš zajišťovat dodávku plynu za rozumné ceny! Radní to ale přehazují na jiné, odírání Pražanů Pražskou plynárenskou řešit asi nechtějí... Také vedení firmy zaujalo »pozici mrtvého brouka«, a přestože je de facto placené z peněz Pražanů, odmítá cokoliv vysvětlovat. Blesk dal všem možnost vyjádření a toto je výsledek!

Plyn distribuovaný Pražskou plynárenskou je podle srovnání základních ceníků na 167. místě ze 168 tarifů. Na rozdíl od okolních států, kde je často marže na plyn regulována na 15–20%, si Pražská plynárenská účtuje navíc někdy až neuvěřitelných 164 %. Počítáno ve srovnání s tím, kolik v současné době stojí plyn na energetické burze a kolik reálně účtují Pražanům!

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Prostřednictvím svého asistenta Martina Vodičky primátorka Blesku přislíbila, že se situací v Pražské plynárenské bude zabývat. Žádná další reakce ale ani po dvou týdnech nepřišla.

Primátorka Adriana Krnáčová Primátorka Adriana Krnáčová | Foto: A. Malachovský, D. Černovský

Radek Lacko (ANO), radní a předseda představenstva městské společnosti Pražská plynárenská Holding, která akcie Pražské plynárenské vlastní

Člověk, který je za město tím hlavním odpovědným!

Pan radní nejdříve několika stručnými větami odpověděl na první otázky Blesku, poté předběžně přislíbil osobní rozhovor, který ale den poté odmítl. Vzápětí vydal tiskovou zprávu, kde oznamuje, že kauzu nebude nijak komentovat. Od té doby je ticho po pěšině… Pane radní, požadujeme pořádné vysvětlení. Neschovávejte se! Chceme konkrétní kroky, které povedou k zastavení odírání Pražanů!

Radek Lacko Radek Lacko | Foto: A. Malachovský, D. Černovský

Eva Kislingerová (ANO), náměstkyně primátorky

„Vzhledem k tomu, že se Vaše dotazy týkají podrobné cenové politiky Pražské plynárenské, poskytne Vám relevantní odpovědi obchodní ředitel Pražské plynárenské,“ napsala Blesku její asistentka Jitka Bendová.

Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová | Foto: archiv Blesku

Jana Plamínková (Trojkoalice SZ, KDU-ČSL, STAN), radní

„Pražskou plynárenskou nemám ve své kompetenci. Obraťte se prosím na radního Lacka.“

Radní Jana Plamínková Radní Jana Plamínková | Foto: archiv Blesku

Libor Hadrava (ANO), radní

„Dovoluji si Vám zaslat informaci, že Váš dotaz gesčně přísluší panu radnímu Lackovi, očekávejte odpovědi z jeho sekretariátu,“ odpověděla asistentka radního Kateřina Kubešová.

Radní Libor Hadrava Radní Libor Hadrava | Foto: archiv Blesku

Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky

„Pražskou plynárenskou nemám ve své gesci, nejsem ani členem dozorčí rady, tudíž se necítím být kompetentní odpovídat na zaslané dotazy.“

Náměstek primátorky Petr Dolínek Náměstek primátorky Petr Dolínek | Foto: archiv Blesku

Jan Wolf (Trojkoalice SZ, KDU-ČSL, STAN), radní

„Odpovědí na některé další otázky bych vyjadřoval jen svůj osobní názor a tímto názorem bych mohl nepatřičně ovlivňovat chod a hodnotu společnosti,“ napsal v reakci na otázky Blesku radní Jan Wolf. „Další otázky vámi kladené se netýkají rozhodovací pravomoci akcionáře, ale spadají zcela do kompetence obchodního managementu firmy Pražská plynárenská, a.s.,“ dodal s doporučením, aby se Blesk s dotazy obrátil na předsedu představenstva Pražské plynárenské Pavla Janečka.

Radní Jan Wolf Radní Jan Wolf | Foto: archiv Blesku

A co na to Pražská plynárenská?

Přestože na vedení této firmy odkazuje hned několik radních, ani zde se Blesk žádných odpovědí nedočkal. A to ani přesto, že otázky poslal všem členům představenstva, jeho předsedovi Pavlu Janečkovi, generálnímu řediteli Petru Zmátlíkovi, finančnímu řediteli Miroslavu Nosálovi i obchodnímu řediteli Aloisi Těšitelovi. Tiskový mluvčí společnosti Miroslav Vránek si nejdříve po telefonu vymínil pouze písemný kontakt, ale posléze v e-mailové zprávě odmítl cokoliv komentovat.

jirkaacs ( 5. dubna 2016 22:51 )

Vsechny ty radni tam pozvat a jak se to zpiva plyn trouba a neco nekde unika

jirkaacs ( 5. dubna 2016 22:48 )

panamira ( 5. dubna 2016 21:51 )

P A R C H A N T I.

Zobrazit celou diskusi