Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jasper umíral, měl mokvající rány po celém těle. Po exmajitelce jdou policie i úřady

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
31. července 2020
06:15

Koně, nemocné a zanedbané tak, že jí tři z nich navrhli veterináři odebrat, měla ve svém chovu Veronika Egerová (33) z Chomoutova na Olomoucku. Jedno hříbě, které na tom bylo nejhůře, ještě před návštěvou kontrolorů darovala. I když bylo na umření, nová majitelka Milena Smištíková jej zachránila. Následky už ale bude mít koník nadosmrti.

 

Když se slečna Milena hříběte jménem Jasper Piškot ujala, nevypadalo vůbec dobře. Z veterinární zprávy, kterou mají Blesk tlapky k dispozici, vyplývá, že koník ležel, vstát mohl jen s dopomocí. Byl velmi zesláblý, měl matnou srst a po celém těle mokvající rány. Největší ránu o velikosti 10 x 15 centimetrů měl na noze, kterou měl oteklou a odlehčoval ji.

V takovém stavu byl Jasper, když se ho slečna Milena ujala V takovém stavu byl Jasper, když se ho slečna Milena ujala | Milena Smištíková

Podezření veterinářky

Koník byl navíc plný parazitů. „Dle mého posouzení došlo u předchozího majitele k vážnému dlouhodobému zanedbání péče o zvíře. Vzhledem k jeho původnímu celkovému zdravotnímu stavu lze vyslovit silní podezření na týrání,“ uvedla v závěru zprávy veterinářka Věra Štěpánová.

V takovém stavu byl Jasper, když se ho slečna Milena ujala V takovém stavu byl Jasper, když se ho slečna Milena ujala | Milena Smištíková

Ve dne v noci

Slečna Milena, která si zubožené hříbě vzala z lítosti, se okamžitě pustila do jeho léčby. „Myslím si, že by jinak pošlo. Už po dvanácti dnech u nás vypadalo mnohem lépe. Starali jsme se o něj ve dne v noci každé tři až čtyři hodiny,“ řekla. Rány, které původní majitelka zdůvodňovala alergickou reakcí na třezalku v seně, ošetřovala mastmi a antibiotiky. Nikdo příliš nedoufal, že koník přežije. „Ani já tomu nevěřila, ale zabojoval a dal to. Jsem šťastná,“ dodala.

Trvalé následky

Nyní má koník, který už dva měsíce žije spokojeně ve výběhu s klisnou slečny Mileny, zahojenou i největší ránu na noze. Následky už ale bude mít napořád. „Bude na ni kulhat, nebude se na něm moc jezdit. Pryč bych ho ale nikdy nedala, bude žít u nás jako náš společník,“ řekla.

Slečna Milena Jaspera zachránila Slečna Milena Jaspera zachránila | Jana Ulrichová

Případ má policie

O původní majitelku Jaspera Veroniku Egerovou se zajímají nejen veterináři, kteří jí pro týrání navrhli tři koně odebrat, ale i policisté. Ti ji prověřují kvůli zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Jdou po ní i úředníci olomouckého magistrátu, protože přístřešky a ohrady pro koně má postavené načerno.

Sarka H. ( 14. prosince 2022 10:47 )

Zachranila tim ze okrada lidi,prodava veci,ktere nema. Timpadem se dopousti podvodu a opravnene pujde do tepla! Pokud nemam na to,abych vlastnila,ci zachranovala kone fibance,tak to nedelam. Jsou jini,kteri jsou schopni byt sbirkami ci vlastnimi prostredky toto financovat!

.tg.bb ( 1. srpna 2020 12:14 )

Bábu by měl kopnout do hlavy nějaký kůň.

nemocna ( 31. července 2020 11:39 )

takové bestií pořezat rány po těle a nechat jí na slunci at se hmyz o ní pomalu postará, červy prohlodají až na kost a vytrpí si stále bolesti, zakázat cokoliv chovat!!!

adeso ( 31. července 2020 10:17 )

takovou babu bych pomalu utýral.

Zobrazit celou diskusi