Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kozy a koně už nebudou živořit v rozestavěném domě. Blesk tlapky udeřily a úředníci jednají

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
11. května 2019
10:02

Měsíce věznila Marie Vránková (59) svá zvířata v rozestavěném domě ve středočeských Číčovicích. Kozy měla na balkoně v patře, koně v přízemí. Kočky, pes a drůbež živořili uprostřed harampádí, kterým má pozemek zavalený. V pátek konečně úředníci zasáhli. Odebrat se ale povedlo jen část zvířat. Navíc odmítli pomoc spolku, který na týrání upozornil, a zvířata tak namísto dočasné domácí péče skončila v kritizovaném útulku.

Na neuvěřitelný chov upozornili už loni na podzim zvířecí záchranáři ze spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek. Krajská veterinární správa konstatovala, že jde o týrání, a navrhla zvířata odebrat a Marii Vránkové chov zcela zakázat. I když se zvířecí záchranáři pravidelně připomínali a nabízeli pomoc s umístěním všech zvířat, pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Černošicích nezasáhli a zvířata nechali v domě hrůzy živořit celou zimu. Rozhýbali se až poté, co se o případ začaly zajímat Blesk tlapky.

Odvézt se podařilo všechny kozy Odvézt se podařilo všechny kozy | Alexandr Malachovský

Zraněná úřednice

V pátek na místo dorazili s policisty a krajskou veterinární správou a začali konečně zvířata odebírat. Pomoc spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek ale na poslední chvíli odmítli, protože se jim nelíbilo, že jeho zástupkyně poskytla Blesk tlapkám rozhovor. „Měli jsme připravené všechno, umístění pro koně i kozy, veterináře na odběr krve a přispání koní, ale paní Haugvic, která má případ na starosti, den před odebráním vše zrušila,“ popsala Kateřina Ondičová ze spolku.

Odvoz zvířat si úředníci zajistili narychlo sami, zřejmě ale ne příliš odborně, protože hned na začátku odebírání kopl jeden z koní pracovnici městského úřadu tak, že ji musela odvézt záchranka.

Koně nezvládli

Během dopoledne stihli pak odebrat úředníci jen několik koček a psa, kteří skončili v často kritizovaném útulku Bouchalka, i když spolek Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek pro ně nabízel domácí péči. Odpoledne začali odebírat i koně.  To se jim ale nepodařilo, protože zvířata byla divoká, nesocializovaná, a tak nakonec odvezli jen stádo koz. Na místě zůstala i drůbež. Policisté pak v domě našli ještě dvě zapomenutá koťata.

Koně se nakonec odebrat nepodařilo Koně se nakonec odebrat nepodařilo | Alexandr Malachovský

Žádné informace

Majitelka zvířat při odebírání nebyla. Úředníci i tentokrát odmítli reportérkám poskytnout jakékoli informace. Odkázali je opět jen na tiskovou zprávu, kterou prý vydají v pondělí.

 

nazor ( 11. května 2019 21:28 )

Blesk v tomhle případě bodoval. Ješitní úředníci odmítli pomoc tlapek,tak mají jednu zraněnou,to jim patří,to bude papírování s tím koňským kopnutím,to bude k popukání v tom hlášení.Snad ty koně taky někdo odveze.A slepice bych nestěhovala,ty si domov vždy najdou,u nás ve Španělsku žijou na kruháku ve křoví přímo u Aldi a nikomu to nevadí.

kamcerka ( 11. května 2019 19:40 )

peyotl, další adept pro Chocholouška.

iFender ( 11. května 2019 16:21 )

Co si ta odporna a hnusna zenska myslela,ze dela neco uzitecneho?Zvirata sice nebyla totalne zanedbana videl jsem na videu a fotkach otresne pripady,ale ten bordel vsude dokola.Mozna si splnila sve prani,ale na ukor tech zivych bytosti.

jessika ( 11. května 2019 15:01 )

Koukám že se tu sešlo stádo slepic ale že bledsk tlapky už pomohly x zvířatum to uz nevidíte.např kauza CENDELINKA jedte tam a zakažte ji množit chytraci chci to videt a prijdu se podívat jak ji odebíráte 50 psu včetně štenat

jessika ( 11. května 2019 14:59 )

uklidnete se to co udelali blesk tlapky to vy jste sedel jeste na hajzlu

Zobrazit celou diskusi