Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kozy a koně v rozestavěném domě: Veterináře štve týrání, úřady mají „klídek“

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
30. dubna 2019
11:00

Už měsíce vězní Marie Vránková (59) svá zvířata v rozestavěném domě v Malých Číčovicích u Prahy. Kozy jsou zavřené v prvním patře, v přízemí žijí koně. Podle veterinářů jde o týrání, už loni v listopadu proto navrhli zvířata odebrat. Úředníci se na to ale vykašlali, jak ověřily Blesk tlapky.

Zvířata žijí na pozemku a v domě mezi sutí a harampádím. Kromě koní a koz je tam i pes, několik koček a drůbež. Krajská veterinární správa, kterou na otřesný chov upozornili dobrovolníci ze spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek, udělala v Číčovicích několik kontrol, a konstatovala, že jde o týrání.

Kozy žijí v patře domu, na příchozí vykukují z balkonového okna Kozy žijí v patře domu, na příchozí vykukují z balkonového okna | Jana Ulrichová

Veterináři: Zvířata musí pryč

„Vzhledem k tomu, že chovatelka nepředchází poškození zdraví zvířat, omezuje výživu zvířat podáváním nevhodného krmiva, omezuje napájení zvířat a zvířata chová v nevhodných podmínkách, byl stav vyhodnocen jako porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Otto Vraný. Dodal, že na Městský úřad v Černošicích proto podali návrh na umístění zvířat do náhradní péče.

V tomto domě zvířata žijí už řadu měsíců, kozy v patře na balkoně, koně v přízemí V tomto domě zvířata žijí už řadu měsíců, kozy v patře na balkoně, koně v přízemí | Jana Ulrichová

Nabídku pomoci úřad zatím nevyužil

Spolek Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek okamžitě nabídl černošickým úředníkům pomoc s umístěním zvířat včetně koz a koní. „Naši nabídku přijali, od té doby se ale neozvali. Každý měsíc se jim připomínáme a upozorňujeme, že naše nabídka stále platí. Bohužel, paní, která to má nyní na starosti, je pokaždé buď v terénu, nebo na obědě, nebo nemá prostě čas,“ řekla Kateřina Ondičová ze spolku.

Reportérky Blesk tlapek se na odbor životního prostředí Městského úřadu v Černošicích rozjely, od úředníků chtěly slyšet, proč zvířata nechali trpět v tak otřesných podmínkách celou zimu. Nikdo z odpovědných to ale nebyl sto vysvětlit.

Zdejší úřad obdržel podnět od krajské veterinární správy, ale z časových a organizačních důvodů je celý případ doposud v šetření před zahájením správního řízení,“ uvedla pouze Hana Haugvic, vedoucí oddělení. Více se o případu odmítla bavit stejně tak jako její nadřízená, vedoucí odboru Markéta Fialová.

Úředníci z odboru životního prostředí považují zřejmě podobné zacházení se zvířaty za normální. Pokud urychleně nezasáhnou, podají na ně Blesk tlapky stížnost pro nečinnost.

Kolem domu je neskutečný nepořádek, mezi odpadky tam žije pes, několik koček a drůbež Kolem domu je neskutečný nepořádek, mezi odpadky tam žije pes, několik koček a drůbež | Jana Ulrichová

Majitelka zmizela

Reportérky Blesk tlapek chtěly mluvit i s majitelkou zvířat, nepodařilo se jim ji ale sehnat. I když má v rozestavěném domě v Číčovicích trvalé bydliště a má tam hlášené i všechny své živnosti, nezdržuje se tam a nepřebírá si ani poštu. K zastižení není ani na adrese v Makotřasech, kde má registrovaný druhý chov. I tento objekt je opuštěný.

 

Jarabak ( 2. května 2019 14:38 )

Svět se zbláznil. MeToo, politická korektnost, týrání. Aby to bylo
k tématu, tak to týrání, ale je to ze stejného těsta. Vy už taky vidíte
týrání všude. Mám v akváriu rybičky. Pomóoc, týrání! Nemají takový
prostor, jako v příroděěěě! Na zahradě mám kočku. Byla přes noc
venku. Pomóc, týrání, možná ji byla zima a měla hlad. Ach nééé,
zločin, pošlete tam zásahovku. (pro malou, myslící řást ČR podotýkám,
že jí zima samozřejmě nebyla a hlad neměla, ale pro chrinické odhalovače
týrání to bude jistě jinak)  

Zobrazit celou diskusi