Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšil o množírnách: Babiš má skluz, ale prozřel. Skončí kšefty se zvířaty?

Autor: Jakub Kopřiva, Ivo Horváth, Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
9. února 2019
09:50

Byznys množíren, ve kterých štěňata vyrůstají v Česku ve velmi nevyhovujících podmínkách, by v Česku měl dostat tvrdou ránu. Když projekt Blesk tlapky zmapoval několik případů lidí, kteří mají zvířata jen na kšeft, ožilo téma i mezi politiky. A k předchozí iniciativě TOP 09 se po rozhovoru pro Blesk přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila má sice skluz, ale že se připojil i on, je podle něj dobře.

Co říkáte na poslední reakci premiéra k vaší novele trestního zákoníku?

Jsem rád, že pan premiér prozřel a změnil názor. Andrej Babiš dosud nepodporoval zařazení naší novely trestního zákoníku k projednávání v Poslanecké sněmovně. Ten průtah, který trvá půl roku, způsobilo i hnutí ANO.

Nejste naštvaný, že to jde až poté, co na problém upozornil Blesk?

To mně nevadí. Pro mě je důležité, abychom opravdu řešili problém zvířat. Ten vnímám v rovině etiky, a nikoli politicky. Pokud hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem teď změní názor a přestane blokovat projednání novely trestního zákoníku, jsme ochotni tam zapracovat některé připomínky, aby novela byla přijatelná pro více poslanců.

Nemyslíte si, že premiérovi hlavně vadí, že politické body za vyřešení problému s týráním zvířat by mohl mít i někdo jiný než jeho hnutí?

I když je to pro pana premiéra spíše otázka politická, my chceme, aby ta novela byla co nejdříve přijata. A jsme připraveni se i s hnutím ANO bavit o tom, jak tu novelu upravit.

Premiér mluví také o veterinárním zákonu…

Nic nebrání, aby vedle trestního zákoníku, který už je ve Sněmovně, ministerstvo zemědělství projednávalo novelu jiného zákona – toho veterinárního. Ale z toho, co jsem vyčetl, se obávám, že se do Parlamentu dostane nejdříve někdy před létem. Veterinární novela má podle mě oproti naší novele trestního zákoníku minimálně půlroční zpoždění.

Video  Epicentrum: Na majitele množíren je právo krátké, musíme přitvrdit, říká Pospíšil  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jdeme po tyranech

Blesk tlapky upozorňují na problematiku množíren od samého začátku. Informovaly o plzeňské množitelce Ivě Wastlové (48) i o pražské překupnici Ivetě Brixové (46), které už policisté za týrání zvířat stíhají.

O jak špinavé kšefty jde, teď Blesk tlapky demonstrují na případu Petry Cendelínové Němcové, nyní Novákové (35), ze Světnova u Žďáru nad Sázavou, která množí psy bez průkazu původu. Podle krajské veterinární správy je týrá, protože je chová v nevhodných podmínkách. Opakovaně ji proto pokutovala a nyní s ní vede i řízení kvůli klamání spotřebitele, protože křížence vydává za čistokrevná plemena.

Video  Blesk tlapky usvědčily množitelku ze Světnova z překupnictví. Koupily od ní štěně, o kterém tvrdila, že ho má pro radost  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

HyHy ( 9. února 2019 23:24 )

Marmelády volí Bureše.

HyHy ( 9. února 2019 23:20 )

Kloňasbuzno, ty seš větší buzna než oni.

HyHyi ( 9. února 2019 23:07 )

Moje řeč.

HyHy ( 9. února 2019 17:54 )

Jiříček Ovčáčků je na tom hůř, už jsou hošani v chomoutu. Míro přejme jim to.

ameae ( 9. února 2019 16:18 )

Začínám se přiklánět k názoru většiny, že jsi skutečně duševně postižený.

Zobrazit celou diskusi