Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk tlapky vysvobodily zbídačenou bernardýnku Týnu. Mrzla v kotci, neviděla jídlo

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
22. ledna 2019
10:41

Zavřená v kotci na okraji Kozojed na Jičínsku žila léta fena bernardýna Týna. Byl na ni žalostný pohled. Tým Blesk Tlapek ji tam našel zanedbanou, se zanícenýma očima. Reportérky se kvůli ní spojily se záchranáři z SOS for Pets, kteří fence okamžitě vyjednali dočasný domov. Zbývalo ještě přesvědčit majitelku, aby se Týny vzdala.

Majitelka Týnu dostala podle svých slov od kamarádky, která ji prý zachránila z nevhodných podmínek. Myslela to zřejmě dobře, na mohutného silného psa ale prostě nestačila. „Sousedka má pořád psa na volno a ona, když ho viděla, strašně táhla. Neudržela jsem ji, bála jsem se, aby se něco nestalo,“ vysvětlovala Blesk tlapkám, proč Týna, kterou prý původně měla v bytě, skončila nakonec zavřená venku v kotci.

Takhle jsme Týnu objevili, zavřenou v kotci s nemocnýma očima zalepenýma hnisem Takhle jsme Týnu objevili, zavřenou v kotci s nemocnýma očima zalepenýma hnisem | Jana Ulrichová

Majitelka ji darovala

Týna tam měla sice čisto, měla vodu a v hrnci rohlíky namočené zřejmě v polévce, chyběl jí ale pohyb a kontakt s lidmi. Měla přerostlé drápy a silně zanícené oči, takže téměř neviděla. Piškoty hledala podle šustění sáčku, ty, které upadly na zem, neviděla. Blesk Tlapky její majitelku přesvědčily, aby se jí na základě darovací smlouvy vzdala. Záchranáři z SOS for Pets pro ni druhý den přijeli a převezli ji do dočasné péče, kterou zajistila Jana Lišková z Psího domova u Lišky ve Střílkách.

Problém s očima

Hned po převozu absolvovala fenka veterinární prohlídku. I když původní majitelka tvrdila, že jde o starého psa, ukázalo se, že 54kilogramová Týna je mladá, zhruba 4letá. „Krevní testy má v pořádku, má ale starý zánět na mléčné liště. Na oči dostala antibiotické kapky a mast, po kterých se jí vidění lepší. Čeká ji ale zřejmě ještě operace spodních víček,“ řekla Jana Lišková, která se teď o Týnu stará.

Majitelé se Týny vzdali na základě darovací smlouvy. Předali ji záchranářům z SOS for Pets Majitelé se Týny vzdali na základě darovací smlouvy. Předali ji záchranářům z SOS for Pets | Jana Ulrichová

Je to pohodářka

Týna je v dočasném domově spokojená, užívá si hlavně dosud nepoznaného pohodlí gauče, a procházek. „Venku se drží zatím u mě, spíš se i bojí,“ řekla Jana Lišková. Jinak je podle ní Týna pohodářka, která s sebou nechá manipulovat. Nesnáší ale jiné psy. Kdy bude moci odejít do nového, už trvalého domova, není ale zatím jasné. Záležet bude na délce její léčby, která potrvá nejméně dva měsíce.

Po převozu hned absolvovala Týna prohlídku u veterinářky Po převozu hned absolvovala Týna prohlídku u veterinářky | Psí domov u Lišky, z. s.

Jak pomoci?

Pokud by chtěl někdo spolku Psí domov u Lišky sídlícímu ve Střílkách na Kroměřížsku na léčbu zachráněné Týny přispět, najde všechny potřebné informace na https://psidomovulisky.webnode.cz nebo na facebooku Psí domov u Lišky z. s. Příspěvky lze posílat na číslo transparentního účtu 2001202367 / 2010.

 

naidka ( 22. ledna 2019 14:36 )

Paní přecenila své schopnosti, když si myslela, že zvládne velkého psa, i když možná snaha byla. Může být ráda, že si ochránci bernardýnku odvezli a zajistili jí léčbu a lepší podmínky.

Zobrazit celou diskusi