Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kruté majitelce množírny čivav z Plzně hrozí pět let. Mrtvé psy zakopávala na zahradě

Aktualizováno -
26. dubna 2019
11:56
Autor: Kateřina Lang, David Vaníček - 
26. listopadu 2018
05:02

Žádná podmínka, ale tvrdý trest za mřížemi. Tisíce milovníků a ochránců zvířat z celé země s nadějí ve spravedlnost upínají zrak na případ obviněné majitelky plzeňské množírny čivav Ivy Wastlové (48). Po několika měsících vyšetřování ji policie žene před soud, předala spis s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství, potvrdila Blesk tlapkám mluvčí policie Plzeň - město Veronika Hokrová. Wastlové hrozí pět let. A všichni slušní pejskaři doufají, že si je odsedí v base.

Je to největší kauza nelegálních množíren v Česku. Obzvlášť nechutná a vůči němým tvářím obzvlášť krutá. Iva Wastlová v plzeňském paneláku v Brněnské ulici množila 79 psů v klecích, tyranizovala sousedy zápachem. „Klece byly naskládány v několika řadách nad sebou. Jedna fenka během zásahu policie dokonce začala rodit,“ řekl právník spolku Hlas zvířat Robert Plicka.

Na zahradě byla mrtvá psí těla

Další šílenosti se pak odehrávaly v domku v Sedlci, který měla Wastlová jako odkladiště neprodejných zvířat. Tam policie našla 17 zbídačených a podvyživených čivav, jezevčíků a dva hovawarty. Na zahradě pak mrtvé psy, kteří její »chov« nepřežili, zakopávala.

„Na místě jsme nalezli větší množství psích těl,“ řekla Hana Rubášová z plzeňského ředitelství policie. A přestože po ní šla policie, pokusila se ještě zabavené psy dohledávat v chovných stanicích a vyhrožovala pracovníkům. „Hrozně mě to překvapilo. Běhala kolem domu a fotila si moje psy na zahradě. Řekla mi, že jsem jí ukradla tři čivavy. Byla jsem ve velkém šoku, a tak jsem zavolala policii,“ řekla Blesk tlapkám Ingrid, jedna z dobrovolnic.

Video  Množírna čivav na Plzeňsku: Týrání psi trpěli v rodinném domku  - FTV Prima
Video se připravuje ...

„Zavřete ji do cely metr krát metr“

Policie Waslovou obvinila loni na podzim. Teď vyšetřování ukončila a podala návrh na obžalobu. „Dnes, po dalších provedených úkonech trestního řízení a po vypracování znaleckých posudků a odborných vyjádření, podali plzeňští kriminalisté návrh na podání obžaloby na státní zastupitelství. Žena je obviněná z týrání zvířat a neoprávněného podnikání,“ řekla Blesk Tlapkám mluvčí policie Veronika Hokrová

A mezi milovníky zvířat to spustilo bouřlivé volání. „Zavřete ji do cely metr krát metr,“ myslí si Věra Malkusová a spolu s dalšími milovníky zvířat doufá, že Wastlová nedostane jen podmínku.

„Pět let je málo pro takovou zrůdu,“ píše Maja Kulenovic v diskuzi. „Věříme, že v tomto případě dosáhneme historicky prvního odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za množírnu zvířat,“ doufá právník Plicka, jehož spolek se významně přičinil o to, že úřady a policie vůbec chovatelce překazily plány. Jen jim to bohužel trvalo měsíce.

Co jsou Blesk tlapky

Blesk tlapky jsou projektem Blesku. Tým reportérů se pouští do tvrdého boje s množírnami! Vydává se po stopách zoomafiánů, kteří v Česku denně »vyperou« milionové částky nelegálním obchodem se zvířaty, trpícími v nelidských podmínkách. Blesk tlapky chtějí přimět zákonodárce k prosazení tvrdého postupu proti nelegálním překupníkům a tyranům zvířat. A také spojit všechny slušné pejskaře z celé země a zastavit trápení zvířat.

ki33 ( 26. dubna 2019 23:51 )

Za tolik vražd jen 5 let? Je mi z těch zákonů na blití. Zastřelit před nastoupenou jednotkou by bylo málo. Doživotí za tolik zničených životů. Za to týrání. ***.

1946 ( 26. dubna 2019 22:06 )

Nějaký zákon o množírnách se má projednávat ve sněmovně. Uvidímě.

valouskovajana ( 26. dubna 2019 21:17 )

Můžu se zeptat, proč užíváte slovo demence, když nevíte, co to znamená? Vaši rodiče určitě neměli doktorát a jsou nevzdělaná havět.

mazliva.samicka ( 26. dubna 2019 21:10 )

Ty nemáš rodiče?..Ty ses jenom tak vyskytla viď?

anunaki ( 26. listopadu 2018 12:59 )

aby jste se z těch důchodců a dětiček neposrala, lidí je jak sraček a jenom dělají bordel a ještě chtějí,aby je stát živil a čekají na příspěvky

Zobrazit celou diskusi