Podle unijních pravidel musí Evropská komise schválit každou investici přesahující 50 milionů eur (1,35 miliardy korun), jiné typy projektů jsou schvalovány na národní či regionální úrovni. Trojice nyní potvrzených dopravních staveb přitom spadá do minulého programového období 2007 až 2013.

Dostavba 8,34 kilometru Pražského okruhu mezi Vestcem a Lahovicemi, do které z kohezních fondů půjde 145,5 milionu eur (skoro čtyři miliardy Kč), je podle komise potřebná. Přenesením dopravy dál od centra města totiž zvýší bezpečnost i kvalitu ovzduší.

Letecký pohled na Pražský okruh
Autor: Blesk - David Malík

Dalších více než 69,6 milionu eur (téměř 1,9 miliardy korun) z evropských peněz pomůže se stavbou silnice R I/35 mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou. Podle komise je těchto důležitých osm kilometrů posledním úsekem propojujícím Liberec a státní hranici s Německem a Polskem. V budoucnu by se I/35 měla navíc stát čtyřproudou komunikací.

Dokončení rychlostní silnice R6 mezi Lubencem a Bošovem je pro Česko prioritní projekt a významný je i kvůli celoevropské dopravní infrastruktuře, uvedla v pondělí komise. Na dokončení dvou fází projektu, předpokládané už letos v listopadu, přispívá částkou 65,9 milionu eur (1,8 miliardy korun).

Fotogalerie
5 fotografií