Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gröbeho vila se otevřela veřejnosti. Další prohlídka v ní proběhne zas za měsíc

Autor: Pavel Lopušník - 
13. března 2016
14:00

Letní sídlo bohatého podnikatele, místo pobytu generála Windischgrätze, budova Hitlerjugend či Ústřední dům pionýrů a mládeže Júlia Fučíka. Gröbeho vila se v sobotu 12. března otevřela veřejnosti. Další komentovaná prohlídka proběhne zase za měsíc, a to 16. dubna.

V místech, kde dnes stojí slavná Gröbeho vila, byly dříve dvě zemědělské usedlosti. Ve druhé polovině 19. století to změnil podnikatel Moritz Gröbe. Miloval severní Itálii a jeho rodina zde s oblibou trávila letní dovolenou, proto si umanul, že si pro sebe a svou rodinu postaví letní sídlo v duchu severoitalských vil i v Praze.

Stavba, jejíž autorem je architekt Antonín Barvitius, byla dokončena 1888.  Moritz Gröbe si své vysněné vily mnoho let neužil, protože krátce poté, co byla vila hotová, zemřel.

Havlíčkovy sady ukrývají nejednu nádheru. :) #Prague#Gröbehovila#Havlíčkovysady#Czechrepublic#oldvilla#19thcentury#welovePrague

Fotka zveřejněná uživatelem Iveta Mikesková (@cosetteantoinette),Úno 23, 2016 v 11:24 PST

Po Gröbeho smrti zůstala krásná stavba k užívání jeho ženě a dětem. Ti tu ovšem nechtěli být, a tak ji pronajímali. Slavným nájemníkem vily se tak stal Čechy nenáviděný generál Widischgrätze. Vila nakonec měnila i své majitele. Za války sloužila jako sídlo Hitlerjugend, po roce 1945 tu sídlili pionýři. Po roce 1989 tu byla taneční konzervatoř i pěvecká konzervatoř. V devadesátých letech se dokonce uvažovalo, že se vila promění na slovenskou ambasádu.

Zítra, v sobotu 12. března, bude další prohlídka Gröbeho vily. Na prohlídky, které se konají vždy dvě za sebou, od čtyř...

Zveřejnil(a) Praha 2 dne 11. březen 2016

Vila se veřejnosti otevírá jednou měsíčně

O slavnou vilu s bohatou minulostí je mezi Pražany velký zájem. „Prohlídky bývají plné a ještě se nám nestalo, že by nepřišli lidi,“ prozradila Blesku Veronika Bendová z městské části Prahy 2, která prohlídky spolupořádá. „Původně se vila otevírala pouze během vinobraní, které v Grébovce probíhá na podzim, ale nestačilo to. Zájem byl tak velký, že se to nedalo zvládnout. Tak jsme si řekli, že by prohlídky mohly být pravidelnější, jednou do měsíce,“ doplňuje Bendová.

Rekonstrukce za 300 milionů

Po roce 2000 vyhlásila městská část Praha 2 veřejnou soutěž o nového investora tehdy značně zchátralé stavby. Stal se jím Americký právní institut, který vilu a část parku obnovil. Rekonstrukce stála přes 300 milionů korun.  Stavba dnes slouží také jako vzdělávací středisko pro právníky z celého světa.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi