Fasáda svítí vždy od 8 do 21 hodin, během dne se na ní vystřídá několik variant hry barev. Vše řídí server a spoluautor Jakub Hybler má jako jediný na mobilu aplikaci, která umí okamžitě barvy měnit.

Tuto možnost navíc během pár měsíců získají i kolemjdoucí. Studenti fakulty totiž mají za úkol vyvinout další aplikace, které si budou moci občané stáhnout a poté jimi barvy ovládat.

Na projektu spolupracovaly dvě fakulty: elektrotechnická a architektury. Děkanové Ripka a Lábus se pro nápad nadchli.

„Pan děkan Ripka je podle mě osvícený člověk, který na něco chce upozornit. A to mi mluví z duše, protože já si myslím, že na fakultu elektrotechnickou se má upozornit,“ řekl profesor, sochař a spoluautor projektu Marian Karel v pořadu Selfie z Prahy.

„Vyšli jsme z toho, že budova má pět vertikál. Rastr byl daný, já akorát chtěl, aby se moduly přetáhly o dva metry nad budovu,“ vysvětlil Karel fakt, že barevné linky přesahují přes střechu.

Zajímavé také je, že se mění intenzita, jakou fasáda svítí. „Reaguje na světlo. Když se večer setmí, tak se sníží intenzita fasády, aby neprodukovala zbytečně světelný smog,“ uvedl spoluautor a vyučující na fakultě elektrotechnické Jakub Hybler.

Jak fakulta svítí, uvidíte ve zpravodajské show Selfie z Prahy. Dále se také dozvíte, proč svět šílí po pražských trdelnících:

Video
Video se připravuje ...

Svět šílí po pražských trdlech se zmrzlinou! A radikální změny v MHD – tady škrtají tramvaje! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček