Rekonstrukce porodnice proběhla jak z vlastních prostředků nemocnice, tak z prostředků státu, přičemž celkové náklady činily 30 milionů korun. „Modernizace gynekologicko-porodnického a novorozeneckého oddělení přinese výrazné zvýšení komfortu rodiček a jejich novorozených dětí, ale i žen po gynekologických zákrocích,” uvedl ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš. Díky rekonstrukci by se měly také výrazně zlepšit pracovní podmínky pro personál oddělení.

Nemocnice garantuje přátelské prostředí pro matku i dítě

Ročně se v nemocnici narodí zhruba dva tisíce dětí a v rámci gynekologicko-porodnického oddělení proběhne na sedm tisíc specializovaných vyšetření. Thomayerova nemocnice v pražské Krči je rovněž nositelkou titulu Baby Friendly Hospital, který garantuje přátelské prostředí jak pro matku, tak pro dítě. Celý nemocniční areál, který vznikl v letech 1926–1928 je památkově chráněný, a tak vedení nemocnice muselo výstavbu nejdříve konzultovat s památkáři.

Rekonstrukce oddělení vyšla na 30 milionů korun.
Autor: Thomayerova nemocnice

Prohlídku nemocnice absolvoval i ministr

U slavnostního otevření nového gynekologicko-porodnického oddělení nechyběl ani ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten v nemocnici také absolvoval prohlídku a dostal se i na místo, kde by měl během několika let vyrůst zbrusu nový pavilon centrálního urgentního příjmu, který Thomayerově nemocnici citelně chybí. „Jako lékař velice silně vnímám, jak důležité je pro psychiku pacientů prostředí, ve kterém jsou ošetřováni, a pro práci zdravotníků co možná nejmodernější vybavení. Proto mezi mé priority patří zajistit peníze na to, aby nám české nemocnice přestaly padat na hlavu,” řekl ministr zdravotnictví.

Centrální příjem by měl být schopen v budoucnu ošetřit 120–250 akutních pacientů denně a jeho výstavba by měla vyjít zhruba na 800 milionů korun. Navíc se jedná o vládou schválenou strategickou investici.