Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zájem o umělecká díla zdarma byl obrovský: Free Art Friday přilákal stovky lidí

Autor: Eva Fornálová - 
7. března 2016
21:00

Možnost odnést si umělecké dílo zdarma přilákala na výstavu Free Art Friday stovky lidí. Čtvrtý ročník, který proběhl v pátek 4. března v prostorách Venuše ve Švehlovce, představil více než sto začínajících umělců. Nadšenci do umění se mohou na další Free Art Friday těšit už letos na podzim. 

Hnutí Free Art Friday původem z Velké Británie vzniklo v roce 2006, kdy začínající umělci na sociální síti Flickr sdíleli fotografie svých uměleckých děl s označenými místy, kde jsou fotografie k odebrání zdarma. 

Cílem je dostat začínající umělce do povědomí lidí. Chceme, aby umění bylo pro každého, proto i na Free Art Friday si jej návštěvníci odnáší domů zcela zdarma,” vysvětluje koncept akce zakladatelka Free Art v Praze Lucie Bártová. Na myšlenku pražského Free Art Friday přišla umělkyně v době, kdy se jí začaly obrazy doslova hromadit v bytě.

Prodávat je nemám odvahu a ani si neumím určit částku, neboť má díla jsou velmi niterní záležitostí, jsou spjata s mým životním příběhem, mou podstatou,” vypraví svůj příběh zakladatelka Lucie Bártová, které bylo líto schovávat si obrazy za skříně a pod postel, až se jednoho dne rozhodla vytvořit českou obdobu britské akce.

„Mezi vystavujícími byli jak umělci, kteří se svými díly živí, tak ti, kteří tvoří zejména pro sebe jako určitý druh psychoterapie,” popisuje širokou škálu vystavovatelů pořadatelka Lucie Bártová.   


O akci se zvyšuje zájem i ze strany umělců. Zatímco prvního večera Free Art Friday se zúčastnilo 25 umělců, tentokrát počet přesáhl 150. „Původně jsem zamýšlela, že si sama přijdu vybrat nějaké dílo. Nakonec jsem ale zjistila, že se nejedná jen o výstavu obrazů a fotografií a tak mě napadlo, že bych tak mohla představit své šperky,” vypráví Lenka von Hinterdort, která tvoří značku Ustřiženy.

 „Zájem veřejnosti byl obrovský, až z toho šel strach. Vystavené kousky se rozebraly všechny. Umělci byli nadšení, někteří získali nabídky do galerií,” zhodnotila páteční událost pořadatelka Lucie Bártová.

Díky obrovské návštěvnosti se tak téměř bojovalo o jednotlivá díla. Zájemců o to odnést si domů obraz bylo totiž mnohonásobně více než vystavovaných děl. Ale aby se náhodou nestalo, že během večera návštěvník, který si zamluvil obraz, odešel kvůli netrpělivosti a dílo tak zůstalo neudané, zapisovala se jména zájemců během večera pod sebe.

A tak ačkoli člověk přišel se zájmem o dílo jako druhý, měl šanci při nepřítomnosti prvního zájemce, obraz získat.  „Neměl jsem trpělivost vystát si tu šílenou frontu s číslem obrazu. Přítelkyně se dostala až k cíli, ale už byla třetí v pořadí. Takže jsme se spíše kochali obrazy a o umění si šli poté povídat do nedalek hospůdky,” vypráví návštěvník Karel Muller.

Video Free Art Friday bylo i hudebním zážitkem. - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Další akce Free Art Friday se uskuteční v říjnu.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi