Hlasování bylo opravdu těsné. Z 40 zastupitelů podpořilo záchranu mostu 23. Právě dvacet tři hlasů bylo minimem pro schválení. Proti byl pouze jeden, dvanáct se hlasování zdrželo a čtyři ani nehlasovali. Ukázalo se totiž, že je most možné opravit a zachovat. Shodují se na tom Kloknerův ústav, ČVUT, IPR i TSK. Vše tak stojí na politické vůli, zdali budou chtít most zachovat, nebo ho zboří.

Schváleno! Zastupitelstvo Prahy 8 právě podpořilo petici za záchranu Libeňského mostu. Dost jsem se v této věci angažoval, takže mám radost :-)

Zveřejnil(a) Tomáš Tatranský dne 24. únor 2016

 

Vyhráno však ještě není, dnes ve čtvrtek kolem 17:00 přijde to hlavní, jednání Zastupitelstva HMP na Magistrátu na kterém se znovu chopíme slova. Po včerejšku je náš mandát ještě silnější a víra ve vítězství zdravého rozumu vyšší. Má to smysl něco dělat,“ hodnotil jednání zastupitelů architekt Petr Kučera, který za zachování mostu bojuje.

Most, který spojuje Holešovice a Libeň, vychází z návrhu slavného architekta Pavla Janáka. Podle magistrátních posudků je v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Oprava a rozšíření by měly vyjít na zhruba dvě miliardy korun. V roce 2009 vydaly úřady stavební povolení, o čtyři roky později jeho platnost prodloužily. Stavět se ale stále nezačalo.

Návrh na prohlášení mostu za památku podal již v roce 2004 Národní památkový ústav. Ministerstvo ale tehdy most za památku neprohlásilo s odkazem na to, že jej nelze opravit a zachovat přitom jeho památkové hodnoty. Aktuální podnět podal v lednu Adam Scheinherr za iniciativu Libeňský most nebourat, nerozšiřovat. Opravu namísto demolice podporuje i městská část Prahy 7.