Pracovní název Lítačka vzbudil před měsícem, kdy magistrát projekt představil, emoce – a to jak pozitivní, tak negativní. Tým primátorky Adriany Krnáčové (ANO) poté zanalyzoval příspěvky na sociálních sítích a 52 procent jich pro Lítačku vyznělo kladně. I proto nakonec karta tento název definitivně dostala. 

Původně Krnáčová slibovala, že vznikne odborná komise složená z marketingových expertů a lingvistů, kteří název vyberou. To se ale nestalo.

Mezi dalšími návrhy na sociálních sítích nebyl žádný favorit, který by ohrožoval Lítačku,“ uvedl poradce primátorky pro sociální sítě Marek Prchal.

Video
Video se připravuje ...

Krnáčová: Lítačka nám bude fungovat. Jinak je to kus plastu Blesk - Matěj Smlsal

Červenou střídá zelená

Karta má převážně zelenou barvu s několika prvky. „Inspirací byla notoricky známá grafika, kterou se kreslí mapy MHD ve všech městech světa. My jsme se snažili grafiku různě kroutit, aby to nebylo nudně popisné. Barvy jsou zejména zelené, ale aby to nebylo nudně zelené, tak jsme přidali i odstíny do fialova až tyrkysova,“ uvedl Martin Marušinec ze studia Touch Branding, kde návrh vytvořili.

Úplně první exemplář Lítačky vlastní primátorka Adriana Krnáčová. Cestující ji začnou dostávat od 1. března ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Od začátku března zároveň už nikdo neobdrží Opencard.

Jakmile vám skončí platnost Opencard, dostanete zdarma Lítačku. Pokud ale toužíte po zelené kartě co nejdříve a platnost červené vám vyprší až za dlouho, můžete si za 100 korun požádat o Lítačku. Kupon, který máte zakoupený, vám přehrají na novou kartu automaticky.

S Lítačkou do MHD i do knihovny

Lítačka bude fungovat jak v MHD, tak jako průkazka do knihovny. I proto má na zadní straně čárový kód. Naopak platit s ní za parkování, jako to jde s Opencard, nepůjde.

„Náklady na Lítačku se nevyšplhaly ani na dva miliony korun. Karta Opencard stála 1,7 miliardy. To je důvod, proč jsme se rozhodli pro nový systém. Nikdo nás nemůže vydírat a se systémem si můžeme dělat, co chceme,“ pochvaluje si primátorka Krnáčová.

Fotogalerie
9 fotografií