Čtvrť vznikla ve 20. letech minulého století. A to když se Praha začala ve velkém rozvíjet. Na stavbu ministerstev, úřadů i bytů pro úředníky muselo přijet velké množství zedníků a dalších řemeslníků. A právě ti se zde usídlili.

Byli to lidé, kteří přicházeli z venkova. A pro ně i ty nejchudší byty někde na Žižkově byly finančně nedostupné. Obsazovali proto neúrodná nebo špatně zemědělsky a stavebně využitelná místa,“ řekl průvodce z portálu Praha neznámá Pavel Ryska.

Dnes tu žijí čtyři druhy obyvatelstva – potomci starousedlíků, dále zahrádkáři, ilegální obyvatelé a v neposlední řadě bezdomovci. „Ti se často vloupou do nějakého objektu a většinou ho pak podpálí. Stává se, že nějaký majitel domku, který sem chodí jednou za týden krmit králíky, přijede a vyhání z domku obyvatele, kteří se tam mezitím vloupali. Oni se vymlouvají na to, že mysleli, že objekt byl opuštěn. Díky těmto lidem zde značně stoupla kriminalita a místní říkají, že už to rozhodně není to, co to bývalo dřív,“ dodává Ryska.

Podívejte se na pořad Selfie z Prahy, kde uvidíte, jak to v chudinské čtvrti v Praze 10 vypadá:

Video
Video se připravuje ...

Špína a smrad: Tady natáčeli Obecnou školu! A záhadné prkno, které řídí celé metro. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček