„TSK jsem zadal úkol, aby smlouvu vypovědělo. V nájemní smlouvě je tříměsíční výpovědní lhůta, takže do července se to stihne. Malostranské náměstí je historický skvost, ne parkoviště,“ řekl v pátek Dolínek.

 

Parkoviště v dolní části Malostranského náměstí
Autor: Archiv Blesku

 

Na náměstí pak bude moci Praha 1, a stejně tak její obyvatelé, pořádat různé akce včetně trhů. Jednou z možností, jak prostor oživit, je rovněž rozmístění stolků a židliček – s projektem rozmístit do ulic stolky a židle nedávno přišel Institut plánování a rozvoje (IPR) společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou.

 

 

Praha rovněž chystá celkovou revitalizaci náměstí. V současné době magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou následně předloží ke schválení pražským radním. „Na tomto základě se bude rozhodovat o dalším postupu,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že magistrát nyní rovněž řeší například převod finančních prostředků na investice v rámci obnovy.

 

Dolní část Malostranského náměstí s parkovištěm a zastávkami tramvají
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

 

Proti zrušení parkoviště v uplynulých dnech protestovali někteří poslanci. Právě politici ze sněmovny zdejší parkoviště využívají. Podle Dolínka ale parkoviště zmizí navzdory jejich protestům. „Domluvili jsme si ale schůzku, na které se sejdou zástupci Prahy, radnice Prahy 1, IPR a sněmovny, a budeme na ní řešit parkování poslanců,“ řekl Dolínek.

 

Poslanec ČSSD Roman Váňa, který nápad zkritizoval, v pátek pro Blesk.cz řekl, že se chce s Dolínkem o úpravách pobavit, nikolo ho ale přesvědčovat. „Jenom říkám, že to, co by tam mělo být, by mělo odpovídat významu toho místa,“ uvedl pro Blesk.cz s tím, že lepší je stávající stav než architektonický návrh, který je podle něj jen předlážděným náměstím bez aut. 

 

 

Praha chystá celkovou rekonstrukci náměstí. Odborná porota již v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala vítězný návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Architekti sjednocují prostor náměstí, snižují počet parkovacích míst a přidávají posezení a místo pro sochařské dílo a fontánu. Mění také umístění komunikací a tramvajové tratě.

 

Parkoviště v horní části Malostranského náměstí
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

 

Vypsáním soutěže město reagovalo na tlak lidí, kterým se současný vzhled náměstí nelíbí. Nesouhlasí hlavně s tím, že starobylé místo pod Pražským hradem slouží právě jako parkoviště. Místní dokonce kvůli tomu sepsali petici, pod kterou sebrali na 5000 podpisů.

 

Fotogalerie
6 fotografií