„Podle velmi prvotních informací od vyšetřovatelů vznikl požár kvůli poruše elektroinstalace odvětrávacího zařízení. Nechci ale spekulovat, je to skutečně velmi předběžná informace,“ řekl pro Blesk.cz k možné příčině požáru ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Dozvěděl jsem se to telefonicky od našeho bezpečnostního ředitele, který už byl na místě, minutu před druhou hodinou ranní. Bydlím kousek za Prahou a okamžitě jsem vyrazil,“ popsal dále Lukeš. „Vyrážel jsem velice vyděšený, první informace byly skutečně děsivé. Ale škody naštěstí nebyly tak zásadní, jak to zprvu vypadalo,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Požár Národního muzea Blesk TV

Jak zmínila jeho manželka na Facebooku, jestli má ředitel muzea nějaké noční můry, tak je to právě požár. A Michal Lukeš se jej obával 14 let, tedy od roku 2002, kdy se stal ředitelem této instituce.

„Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém,“ řekl ředitel. Škoda, kterou požár napáchal, by podle něj měla být vyčíslena během dne a bude se uplatňovat vůči zhotoviteli stavby.

Zhotovitelem stavby je sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení podle vedení muzea nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. „Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na jednu miliardu Kč,“ dodal.

Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala loni, skončit má v říjnu 2018. Cílem je zastavit zhoršující se stavební stav budovy, architektonických prvků, výtvarných děl, technického zázemí a inženýrských sítí. Od postavení v roce 1891 nebyla budova rekonstruována.

Fotogalerie
20 fotografií