Hasiči dostali informaci o požáru v 01:32. Na tísňovou linku ji oznámil vrátný budovy, který měl noční službu. Nejprve byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, který byl později zvýšen na mimořádný, tedy nejvyšší stupeň.

Na místo se sjelo 20 jednotek hasičů, z toho 12 profesionálních a osm dobrovolných. Další dobrovolní hasiči nahradili své profesionální kolegy na stanicích, aby nezůstaly prázdné, dodala mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

 

Z pravé části střechy při pohledu z Václavského náměstí stále stoupal sloup dýmu, plameny již nebylo vidět. „Oheň už se dále nešíří, momentálně probíhá dohašování ohnisek, rozebírání dřevěných konstrukcí a vyhledávání,“ řekl novinářům ve 3:30 velitel zásahu Miloš Němec. Oheň podle něho zasáhl dřevěnou konstrukci střechy.

Video
Video se připravuje ...

Požár Národního muzea Policie ČR

„Požár postihl pravou stranu od kopule směrem k Vinohradům. Sedlová střecha, která se v místech nachází, zhruba z poloviny shořela, řekl velitel hasičského zásahu pro Blesk.cz. Na otázku, zda se v Národním muzeu pracovalo přes noc, nedokázal odpovědět. „Nevím, na místě nikoho nenašli,“ dodal.

Magistrála byla před šestou hodinou zprovozněna. „Magistrála ve směru k hlavnímu nádraží je zcela průjezdná, v opačném směru hasiči před 06:00 zprůjezdnili dva pruhy, v jednom stále zůstávají hasičské vozy,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Video
Video se připravuje ...

V noci zasahovalo u požáru Národního muzea 150 hasičů David Klempíř

Proč začalo hořet Národní muzeum?

Do nemocnice byl převezen pracovník ostrahy muzea, který požár nahlásil, protože se nadýchal kouře. Původně se objevily informace o tom, že je jeden dělník pohřešován, ty však firma Metrostav provádějící rekonstrukci budovy později vyvrátila.

Podle ředitele muzea mohla být příčina požáru spojena se stavebními pracemi při rekonstrukci. „Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém,“ řekl novinářům generální ředitel muzea Michal Lukeš. Škody budou podle něho známy během dne.

„V posledních několika dnech tady dělníci stavěli lešení okolo muzea,“ řekl reportérovi Blesk.cz vrátný z protějšího hotelu. Že by se pohyboval na lešení ale někdo v noci, nezaregistroval.

I velitel hasičského zásahu zmínil lešení kolem stavby: „Kvůli němu jsme se špatně dostávali s žebříkem nahoru,“ řekl k nočnímu zákroku.

Video
Video se připravuje ...

V noci zasahovalo u požáru Národního muzea 150 hasičů David Klempíř

Zhotovitelem stavby je sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení podle vedení muzea nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. „Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na jednu miliardu Kč,“ uvedlo Národní muzeum v tiskové zprávě.

Uzavření pojistky potvrdil Metrostav, který za celé sdružení M-P-I komunikuje s médii. „Rozsah škod způsobených požárem a jeho hašením se bude teprve vyčíslovat. Souvislost požáru s probíhající rekonstrukcí nelze potvrdit ani vyloučit. Na stavbě jsme zavedli protipožární opatření a čtyřiadvacetihodinovou požární hlídku. Dopad požáru na harmonogram a výslednou cenu rekonstrukcí zatím nelze stanovit,“ sdělil mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Podle ministra kultury nejsou škody tak rozsáhlé 

Škody, které v noci způsobil požár podstřeší Národního muzea v Praze, nejsou tak rozsáhlé, jak se zprvu zdálo. „Hořelo podstřeší, které tak jako tak musí projít rekonstrukcí. Ani voda hasičů nenadělala v historických sálech větší škody. A to včetně maleb,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) poté, co si historickou budovu prohlédl.

Za nejdůležitější pokládá to, že nikdo nebyl zraněn. V této souvislosti poděkoval hasičskému záchrannému sboru za profesionální práci. „V noci zasahovalo 129 mužů z devatenácti jednotek,“ poznamenal.

Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala loni. Budova z roku 1891 v novorenesančním slohu je nyní obehnána lešením. Generální oprava má skončit v říjnu 2018.

Fotogalerie
26 fotografií