Většina espézetek na luxusních autech žádnou velkou kreativitou neoplývá. Většinou jde o kombinaci shluku stejných číslic a písmen. Po Praze se tak prohání například černý Mercedes s SPZ AAA 66666, bílé BMW X6 s poznávací značkou 7X7 77X77 nebo bílý Mercedes GLA A45 s SPZ AL1 11111.

Espézetku VIP 00007 zase údajně používá firma, která po Praze majetné klienty rozváží. Na Václavském náměstí pak byl viděn tmavý Chevrolet Suburban s registrační značkou X0X XXXXX. Zkratka XOX se užívá v internetovém slangu místo výrazu Hugs & Kisses čili Objímám a líbám tě.

S VIP značkami se zkrátka roztrhl pytel, a tak se z toho brzy stal byznys. Mladý podnikatel Kristián Hruban z Čáslavi si například nechal zaregistrovat espézetky typu: MAS ERAT1, ANO 02011 či F0R MULA1, které teď nabízí k prodeji. Používá k tomu chytrý trik. „Registrační značku lze prodat společně s vozidlem, které lze zpětně odkoupit. Registrační značka je také převoditelná mezi vlastními vozidly,“ popsal mladý podnikatel jednomu z bohatých »zájemců«, které oslovil. Znamená to, že značku prodá i s autem, nový majitel ji pak může převést na jakékoli své auto a šikovný obchodník od něj auto zpět odkoupí.

Máte fotku vozu s originální SPZ na přání? Pošlete nám ji na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
8 fotografií