Koledníci mají úředně zapečetěnou pokladničku místně příslušným obecním nebo městským úřadem. A také průkazku koledníka,“ řekl Blesk.cz Marek Navrátil z Charity ČR, která Tříkrálovou sbírku organizuje.

Loni se do sbírky zapojilo 20 tisíc tříkrálových skupin, to znamená přes 60 tisíc dobrovolníků. Děti chodí vždy v doprovodu dospělého.

V Čechách a na Moravě se styl koledování liší. „Třeba na Moravě je zvykem, že se koleduje téměř v každé vesnici a dům od domu. Pak jsou větší města, v nichž se nám nedaří zajistit tolik dobrovolníků, takže do některých ulic vůbec nejdou. A potom jsou některé české kraje i Praha, kde je tradice už opravdu málo živá. V Čechách se nám koledování dům od domu nedaří. Tam už koledníci jen stojí třeba na náměstích, u nákupních center, v metru,“ popsal Navrátil.

Ačkoliv Tři králové připadají v kalendáři na 6. ledna, potkat je můžete i v dalších dnech. Nejvíc jich má koledovat od pátku do neděle. Charita ale plánuje své koledníky vysílat do ulic až do 14. ledna.

„Ale opět se to liší kraj od kraje. Na jižní Moravě, kdybyste poslali koledníky třeba 11. ledna, tak je buď zastřelí, nebo na ně minimálně pustí psy. Ta tradice je tu živá 6. ledna a jeden dva další dny. Třeba na Ostravsku nebo v Praze se ale mohou i 14. ledna koledníci klidně objevit,“ uvedl Navrátil.

Loni vybrali dobrovolníci téměř 89 milionů korun. Peníze se vždy rozdělí mezi řadu projektů, které podporují seniory, handicapované, matky s dětmi v tísni či lidi bez domova.

Fotogalerie
6 fotografií