Zoo nicméně žádné zvláštní opatření nechystá. Bobek proto alespoň doufá, že v Troji lidé moc střílet nebudou. „Když do zoo něco dolehne, tak to bezpochyby zvířata vyleká, ale naštěstí to nikdy neskončilo tragickými následky,“ uvedl.

Vylekaná zvířata se pak musí uklidnit většinou sama. „Nepředstavujte si, že všichni chovatelé tam jsou mezi půlnocí a jednou hodinou ráno nastoupení a čekají, aby mohli zvířata uklidňovat. Je potřeba si také uvědomit, že máme řadu chovů nekontaktních, to znamená, že nedochází k přímému kontaktu chovatelů se zvířaty,“ řekl ředitel.

Nezvykle teplé počasí, které dosud panovalo, zvířatům vyhovovalo. Mnoho jich totiž pochází ze subtropů a tropů, takže alespoň mohla více chodit ven. U zvířat z mírného pásu ale hrozí, že se jim rozhodí metabolismus.

Návštěvnický rekord těsně unikne

Teplý podzim a začátek zimy navíc lákal do zoo více lidí než v předchozích letech. I přesto se ale zahradě nepodaří o pár desítek tisíc návštěvníků překonat loňský rekord. V roce 2014 dorazilo do zoo 1,38 milionu lidí, letos jich zatím přišlo 1,31 milionu.

„Návštěvnost tento rok velmi negativně ovlivnilo horké léto. O prázdninách nám vedra ubrala velice mnoho návštěvníků a to už v zimě nejde dohnat. Popravdě jsem ani nevěřil, že letos překročíme hranici 1,3 milionu,“ řekl Bobek.

Příští rok bude zoo hlavně budovat. Jednak bude pokračovat ve stavbě Rákosového pavilonu, ve kterém se usídlí exotičtí práci, a jednak má začít výstavba pavilonu goril.

„Hned na začátku roku otevřeme manufakturu na výrobu papíru ze sloního trusu, kde si to budou moci návštěvníci i vyzkoušet. Očekáváme narození dvou sloních mláďat a chystáme i další transport koní převalského do Mongolska,“ vyjmenoval Bobek některé z plánů na příští rok.