Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví koalice ve složení TOP 09, Trojkoalice, ODS, Piráti a nezávislí s tím, že ODS by ji mohla jen podporovat z opozičních lavic. Humplík už několikrát připustil, že v radě ani zasednout nemusejí.

Proč nechcete do rady?

My neříkáme, že nechceme do rady. My říkáme, že jsme schopni podpořit nějaký smysluplný projekt, který bude vycházet i z našich programových priorit. A není nutné, abychom byli v radě.

Neměli byste ale v koalici menší slovo, kdybyste neměli ani jednoho radního?

No určitě. A je to věc, která je pochopitelně o dlouhém vyjednávání. Rozhodně neříkáme, že tohle je perfektní a nejlepší varianta. Navíc my jsme nikdy neřekli, že takovou koalici podpoříme. My se o programových věcech dneska poměrně bavíme a dochází k průnikům, ale na druhou stranu schůzka všech subjektů dohromady ještě neproběhla. A třeba nevíme, s jakým programem přijdou zelení.

Vás v radě nechtějí Piráti, protože v srpnovém referendu rozhodli, že koalici s ODS nesmí uzavřít. Co vám vlastně vytýkají?

Mám pocit, že to je spíš historické usnesení, které nedokážou revokovat. Na přímý dotaz vlastně… Přiznám se, v současné chvíli nevím. To poslední bylo, že nám vyčítají Pavla Béma, který ale není ani součástí rady, ani vedení ODS. Nerozumím tomu, ale chápu, že to je historická nevraživost a věc, se kterou šli do voleb. Takže to možná nemohou měnit.

A to jim nedokážete vysvětlit, že Pavel Bém už je minulost, že jste takzvaně nová ODS?

Já mám pocit, že jsme právě na tato témata narazili, povídali jsme si o tom, ale rozumím tomu, že oni mají nějaké věci, přes které nejede vlak. A třeba se to změní, třeba ne. V současné chvíli ale počítáme s tím, že se to nezmění. Mrzí mě to.

Nastínili Piráti, že by se pokusili to referendum nerespektovat?

Ne, žádný takový nástin tam nebyl.

Další schůzka se koná příští týden. Tam se sejdete všechny subjekty – ODS, TOP 09, Trojkoalice, nezávislí a Piráti. Mohla by se už koalice vyrýsovat?

Já bych byl rád optimistou, ale nejsem. Nedokážu si představit, že by na první schůzce všech subjektů koalice vznikla. Myslím že se budeme bavit o věcech, které jsou dál.

Nezapomeňte na to, že koalice vzhledem k podmínce Pirátů nemá dostatečný počet hlasů. A ve chvíli, kdy se budeme bavit o případné podpoře ODS této koalici, tak to musí být opravdu dobře programově prodiskutováno. My jsme připraveni projekt podpořit i z opozice, ale musí to vycházet z programových priorit, které jsou ódeeskové.

Máte reálný odhad, kdy by koalice mohla vzniknout?

Praha spí, žádné nové projekty nevznikají. To znamená všichni s tím chtějí pohnout co nejdříve dopředu. Pro mě to ale není priorita dnů. Já budu raději součástí smysluplného projektu.

Máte informace, že by některá ze stran, se kterými se teď domlouváte, jednala ještě o jiném koaličním projektu?

Projekt ODS, TOP 09 a Trojkoalice je jediným, o kterém vím, že je v současné chvíli na stole. Teď je otázkou, kdo by byl tím dalším partnerem. V současné době se nejvíce bavíme s Piráty. Pak se vedou ještě další diskuze na magistrátu, ale není to nic, co by směřovalo k něčemu zásadnímu.

Zřejmě jisté ale je, že primátorka Krnáčová nevydrží.

Myslím, že i vzhledem k tomu, že to naznačují už i někteří lidé z ANO a snaží se vyvolat diskuze o jejím odvolání, to tak je.

Kdyby z ANO vznikli nějací odpadlíci, přibrali byste je případně do koaličního projektu? Jsou vůbec v ANO lidé, se kterými byste se bavili?

Určitě jsou. Já ani nemám osobní averzi vůči paní Adrianě Krnáčové. Já si myslím, že to je důstojná paní, se kterou si rád povídám a má jen ty dva problémy, že není dobrou manažerkou a nezná Prahu, což je v pozici primátorky strašlivé. Ale na druhou stranu spolu dokážeme normálně diskutovat. Není to tak, že bych apriori nějakým způsobem říkal: S ANO nikdy ne. Ale určitě nejsme těmi, kdo chtějí zakládat koalici na základě přeběhlíků.