Policisté věděli, že někteří taxikáři v Praze si za dvoukilometrovou cestu naúčtují klidně i tisícovku. Museli ale vymyslet, jak jim to dokázat. Jak zjistilo Aktuálně.cz, do akce se zapojili detektivové, figuranti i nic netušící turisté.

Taxikářům se muselo prokázat tolik předražených jízd, aby se jednalo o trestný čin. Pokud by byla škoda nižší než pět tisíc korun, šlo by jen o přestupek. Detektivové tedy museli řidiče neustále sledovat, na jednoho taxikáře jich připadlo celkem v průměru deset.

Pomáhali jim jak figuranti, tak skuteční turisté, kteří pak na letišti těsně před odletem za přítomnosti tlumočníka a soudce stvrdili rukou psanou výpověď, kolik za cestu zaplatili. Ta má hodnotu jako pozdější výpověď u soudu.

Když jízdy testovali figuranti, museli si dávat pozor na triky taxikářů. Ti, pokud chtějí předražovat, si totiž občas ověřují, zda jde o skutečného turistu. Například tím, že na člověka promluví česky a sledují jeho okamžité reakce. Pokud cestujícího vyhodnotí jako opravdové turistu, kterého nebude složité okrást, zapnou turbo zrychlující taxametr, nebo se rovnou dohodnou na ceně, která je ale pochopitelně přemrštěná.

Úředník taxikáře před kontrolami varoval

Policisté nakonec budou vyšetřovat šest taxikářů a bývalého úředníka jako organizovanou skupinu. Zjistili totiž, že k byrokratovi se sbíhaly informace o chystaných kontrolách na nepoctivé taxikáře. Úředník pak dával řidičům za úplatky vědět, ať si dají pozor.

Vzhledem k úspěšnosti akce se dá očekávat, že policisté budou provádět tajné kontroly i nadále.

Podívejte se, jak zátah probíhal:

Video
Video se připravuje ...

Zátah na nepoctivé taxikáře Video David Malík