Přímý přenos ze zahájení adventu na Staroměstského náměstí můžete sledovat ZDE >>


Vánoční strom na Staroměstském náměstí se měl slavnostně rozsvítit první adventní víkend, konkrétně v sobotu 28. listopadu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ale rozhodla, že tuto tradici letos přeruší.

„Na doporučení městské a státní policie jsem se i přes svůj osobní nesouhlas rozhodla pro tento rok tradiční rozsvícení vánočního stromku zrušit. Osobně to vnímám jako přehnané bezpečnostní opatření. Od všech kritiků tohoto rozhodnutí bych ale chtěla vědět, jak by se na mém místě zachovali oni,“ uvedla Krnáčová.

Praha ale vymyslela náhradu – strom se bude za zvuku hudby rozsvěcet během sobotního podvečera každou hodinu. 

Bezpečnostní opatření na každém rohu

Přípravy na tradiční vánoční oslavy v historickém jádru města poznamenaly teroristické útoky 13. listopadu v Paříži, které nepřežilo nejméně 130 lidí. Právě proto organizátoři sáhli k mimořádným bezpečnostním opatřením. „Nemůžeme riskovat, že v davu někdo vystřelí petardu a vznikne panika,“ řekl Libor Votruba ze společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Kromě toho, že se nebude slavnostně rozsvěcet strom, počítají organizátoři se zvýšením počtu členů bezpečnostní agentury, která bude na průběh akce dohlížet. Návštěvníkům Staroměstského náměstí organizátoři doporučují, aby zvážili účast s dětmi mladšími šesti let. Stejná výzva platí i pro handicapované. V době mezi 15:00 a 19:00 by lidé neměli na trhy vjíždět s kočárky. Do Pařížské ulice a na náměstí bude platit zákaz vjezdu pro auta.

Atmosféra zůstává

Na stromě, který letos pochází z České Lípy, jsou zlaté hvězdy a 600 vánočních koulí. Na špici zaujímá místo kometa. Podle designérky Kateřiny Hájkové se na trzích i stromě rozzáří celkem 20 tisíc LED diod.

Letošní trhy se ponesou v duchu staročeských Vánoc. Pořadatelé čerpali inspiraci u malíře Josefa Lady. Návštěvníci tak v adventní vesničce s desítkami stánků potkají selky v krojích, kocoura Mikeše nebo ponocného, kterého znají z ladovských obrázků.

Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají do 6. ledna. Od zahájení mají nabitý program. Po celé sobotní odpoledne se bude střídat jedno vystoupení za druhým. Očekává se vysoká návštěvnost.

Rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí můžete na Blesk.cz sledovat živě od 13 hodin.