Návrh předložený primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) původně počítal pouze s omezením počtu heren o necelou stovku na 215 provozoven. Zastupitelé její předlohu prostřednictvím pozměňovacích návrhů zásadně upravili.

Novela bude platit od 1. ledna příštího roku, poté už nebudou vydávány a prodlužovány hernám licence. Rušení provozoven má být postupné.

„Provoz hazardu je spojen s řadou sociologických a patologických jevů. Několikrát jsme probírali návrhy městských částí a snažili jsme se jim vyjít vstříc,“ řekla na úvod jednání o hazardu Krnáčová. Její návrh ale počítal pouze se snížením počtu heren, nikoliv s jejich kompletním zrušením.

To kritizovali nejen opoziční, ale donedávna i koaliční zastupitelé. „Toto není návrh omezení hazardu, ale výsměch,“ řekl k návrhu Krnáčové předseda pražské ODS Filip Humplík. Návrh na kompletní zrušení heren pak přednesl v rámci několikahodinové diskuse opoziční zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09).

Zastupitelé vedle zrušení heren rovněž rozhodli o zákazu hazardu na celém území Prahy 4, nebudou tam moci být ani kasina. Tady mělo být podle původního Manhartova pozměňovacího návrhu zachováno 21 kasin, starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) ale na jednání prosadil úplný zákaz hazardu.

Zákazu heren předcházel návrh na odvolání Krnáčové

Schválení materiálu předcházela několikahodinová diskuse. Při ní zastupitelé nejen vznášeli protinávrhy, ale zároveň kritizovali primátorku Krnáčovou. Opoziční zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09) řekl, že pokud nebude schválena jí předložená verze, měla by rezignovat. Předseda pražské ODS Filip Humplík pak její odvolání navrhl. Zastupitelé návrh neschválili.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů. To tehdy vedlo k nárůstu počtu tzv. videoloterijních terminálů, které město zakázat nemohlo. Počet heren se snižoval i v následujících letech.