Poté, co Praha zrušila tradiční slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí, začali lidé tento krok kritizovat. „A co nákupní centra, také je zavřete?“ ptá se na Facebooku například Linda Lin. Najdou se ale i zastánci tohoto kroku. „Je to dlouholetá tradice, ale nemá takovou hodnotu, aby se riskovaly životy statisíců lidí,“ píše Lubomír Kašpar.

Strom se měl slavnostně rozsvěcet v sobotu 28. listopadu. Primátorka Krnáčová ale nyní rozhodla, že tuto tradici letos přeruší. 

Na doporučení městské a státní policie jsem se i přes svůj osobní nesouhlas rozhodla pro tento rok tradiční rozsvícení vánočního stromku zrušit. Osobně to vnímám jako přehnané bezpečnostní opatření. Od všech kritiků tohoto rozhodnutí bych ale chtěla vědět, jak by se na mém místě zachovali oni,“ uvedla Krnáčová.

Praha ale vymyslela náhradu – strom se bude za zvuku hudby rozsvěcet během sobotního podvečera každou hodinu. Možná je tak úterní rozsvícení pouze zkouškou na celou akci. 

Konec tradice, přijde ramadán?

Když Praha na svém Facebooku toto rozhodnutí oznámila, začali ho lidé horlivě sdílet a komentovat. Najdou se jak kritici, tak zastánci tohoto kroku.

Praha letos poprvé poruší tradici rozsvěcení vánočního stromu Primátorka Adriana Krnáčová k rozhodnutí zrušit tradiční...

Posted by Praha.eu on 23. listopad 2015

Lidi se tam stejně budou shlukovat od doby, kdy se začne smrákat. Takže řešení nula,“ rozzlobila se Michaela Kop.

Musela by se zavřít i obchodní centra, náměstí, památky a tak dále. Všude je hodně lidí. Takže to rozsvícení bych normálně udělal,“ poznamenal Michal Čapek.

Tak bychom mohli rovnou zrušit Vánoce a slavit třeba ramadán,“ navrhuje pro změnu Míra Vašek.

Lukáš Vrána označuje zrušení tradice za populistické gesto slabosti. Teroristé podle něj mohou zaútočit i kdykoliv během trhů. Podle Sáry Čípové tím jen dáváme najevo strach. „Češi byli vždycky usedlý národ, měli bychom se vzchopit a začít se projevovat,“ dodala.

„Útok byste svedli na Krnáčovou“

Mezi zastánce kroku, aby se strom slavnostně nerozsvěcel, patří Lenka Klienová. „Ano, je to škoda. Na druhou stranu si představte, že máte zodpovědnost za město a bezpečí několika tisíc lidí. Kdyby při tom rozsvěcení k nějakému útoku došlo, všichni to svedou na paní Krnáčovou a tak dále. Nedivím se, že si to nevezmou na triko,“ sdělila.

Elena Švagrová také tvrdí, že bezpečnost je na prvním místě. „Riziko je možné, ne že ne,“ uvedla.

A například Monika Kámen vítá, že se strom bude rozsvěcet každou hodinu. „Pro lidi, jako já, je to dobré. Nestihnu to v pět, tak to stihnu v šest, ale jen možná, spíš v sedm,“ raduje se.

Video
Video se připravuje ...

Takhle cestoval vánoční strom do Prahy. Sláva nebude kvůli terorismu. David Malik, Matěj Šrám