Sešli jsme se a deklarovali vůli pokračovat ve vyjednávání. Potkáme se příští týden na dalším vyjednávání," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Setkání podle ní bylo vstřícné a koalice zatím stále existuje.

Krnáčová se vrátila do vyjednávacího týmu ANO po nemoci, kvůli které nebyla přítomna pátečnímu jednání. Kvůli její nepřítomnosti jednání opustili předčasně zástupci Trojkoalice.

Jak minulý týden exkluzivně informoval Blesk.cz, Krnáčová skončila dokonce na kapačkách. Kromě stresového vypětí se na ní podepsala ï přechozená chřipka. Kvůli bolesti zad se dokonce nemohla hýbat.

Už ve čtvrtek 5. listopadu se sejdou pražští zastupitelé. Koalice ale na program jednání žádné nové body zařazovat nebude, a to ani body týkající se případné dovolby radních – po říjnovém zasedání zastupitelů zůstalo v původně jedenáctičlenné radě jen sedm lidí. 

Ve čtvrtek bude probíhat zastupitelstvo pracovně a bude jen dotažen již schválený program. Pravděpodobně stáhneme některé body z programu, ale to si řekneme ještě před začátkem jednání,“ uvedl předseda klubu ČSSD Karel Březina.

Rada by mohla být kompletní v lednu nebo únoru. „Já nepředpokládám, že v nejbližší době se vůbec budou personálie řešit. Také jsme si tam dnes řekli, dokonce to zaznělo z úst kolegy z ANO, že je možné, že se rada vrátí do plného složení v lednu, únoru,“ řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice).

ANO a ČSSD v pondělí podepsaly společnou deklaraci, v níž uvedly, co chtějí do budoucna požadovat. S devíti body v úterý seznámily Trojkoalici. Podle Březiny byla deklarace reakcí na páteční jednání zástupců koalice, ze kterého předčasně odešli zástupci Trojkoalice.

Variant sestavení koalice je několik

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada – od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že bude domluvena nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

V 65členném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Co přesně znamená přezdívka Krnda? To odhalila primátorka Krnáčová ve zpravodajské show Selfie z Prahy. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Svět se směje Praze: Lidé se zasekávají v uličce. A Krnáčová o své »Krndě«. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček