„Po roce spolupráce dospěli partneři k závěru, že zelení stojí programově i ideově mimo půdorys zamýšleného koaličního projektu,“ uvádí se v tiskové zprávě, kterou poskytl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Výhrady vůči práci členů Strany zelených se podle starosty hromadily v průběhu celého roku. „Bohužel se zelení kolegové uchylovali až příliš často k zelené ideologii namísto zdravého rozumu,“ uvedl Kolář k důvodům, proč se strany rozhodly se zelenými ukončit spolupráci.

Rada bude i nadále devítičlenná, z čehož budou nově dva radní neuvolnění, tedy neplacení. Do funkcí mají být podle Koláře zvoleni na nejbližším jednání zastupitelstva, které se koná 27. listopadu.

Zelení vypovězení koaliční smlouvy nerozumí. „Všechny naše materiály doposud předložené radě byly schváleny. Výpovědi nepředcházelo žádné dohadovací řízení ani jednání o výhradách vůči zeleným. Tento nečekaný krok koaličních partnerů si vysvětlujeme tak, že vedení se chystá učinit rozhodnutí v oblasti hospodaření s majetkem, u kterých by zelení byli na obtíž,“ řekla Petra Kolínská (zelení), místostarostka Prahy 6.

„Praha 6 je nejzelenější částí hlavního města a účast zelených ve vedení městské části byla garancí toho, že tomu tak bude i nadále. Zelení jsou třetí nejsilnější klub na radnici, v posledních volbách jsme posílili o polovinu mandátů. I proto nepovažujeme postup koaličních stran za nerozumný,“ uvedl Antonín Nechvátal (zelení), radní Prahy 6.

Některé gesce se budou slučovat

Koalice se chystá změnit rozdělení kompetencí mezi radní a sloučit některé gesce, které jsou nyní podle Koláře nepřirozeně odděleny. Vedení radnice plánuje například zavést účinnější systém v oblasti úklidu a péči o městskou zeleň.

Hodlá také účinněji hájit zájmy Prahy 6 a jejích občanů v oblasti dopravy, kterou v některých oblastech negativně ovlivnilo nedávné otevření tunelového komplexu Blanka. Právě dopravu a životní prostředí měli v dosavadní radě na starosti zástupci Strany zelených.

Volby v šesté městské části vyhrála TOP 09 před ANO a třetí ODS. Vítězná strana obsadila křeslo starosty a místostarostky, kterou je Eva Smutná. Dalšími místostarosty byli dosud Martin Polach (ANO), Petra Kolínská (SZ) a Jan Lacina (STAN). Členy rady byli také Jaromír Vaculík a Milena Hanušová za TOP 09, Roman Mejstřík (ANO) a Antonín Nechvátal (SZ).