Noční odvolání čtyř pražských radních podle politologů jednoznačně znamená konec magistrátní koalice. Téměř roční vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, SZ, KDU-ČSL) nebyla úspěšná, míní odborníci. Koaliční zastupitelé se zatím zdráhají říct, že se koalice rozpadla. O konci spolupráce mluví STAN a zelení.

Situaci jednoznačně hodnotím jako konec koalice,“ řekl politolog Jan Outlý. Působení koalice, která začala metropoli vládnout loni v listopadu, nelze označit jako úspěšné. „Zprvu je normální, že se musí nové subjekty usadit, takže jsem počáteční rozmíšky nepřeceňoval,“ uvedl Outlý. „Po téměř roce lze ale mluvit o fatálním selhání,“ doplnil. Připomněl mimo jiné špatný mediální obraz koalice.

O konci koaliční spolupráce mluví i politolog Rudolf Kučera. „Dosud vládnoucí strany se pochopitelně budou chtít u moci udržet co nejdéle, konec koalice ale nelze zvrátit,“ tvrdí. Situaci na pražském magistrátu považuje za „nepředstavitelně chaotickou“. „Je skutečně velmi obtížné se v dění orientovat,“ doplnil.

Způsob boje o magistrát připomíná Švejka

Podle politologa Zdeňka Zbořila na nočním jednání zastupitelstva zřejmě převážily emoce nad racionálním uvažováním a osobní boj porazil ten stranický. „Z venku vidíme pouze osobní invektivy. Z toho, co vím, to chápu právě jako boj o moc a vliv. Způsob jednání mi připomněl Švejkovu větu: Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku,“ řekl Zbořil.

Zda ANO, ČSSD a Trojkoalice mohou překonat rozpory a zda budou schopny se dohodnout na opětovné spolupráci, podle něj není jasné. „Otázka je, co se bude dít, až jim přestane ve spáncích bušit krev,“ řekl. Rovněž prý není v tuto chvíli jasné, zda ze situace může vyjít posílena opozice, dosud prý totiž nevystupovala jednotně.