Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Končí návštěva izraelského prezidenta v Praze

Autor: ČTK - 
23. října 2015
07:07

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes ukončí oficiální návštěvu České republiky. Do Prahy přiletěl v úterý večer s manželkou Nechamou a během dvou dnů se setkal například s premiérem Bohuslavem Sobotkou či předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (oba ČSSD). S prezidentem Milošem Zemanem, na jehož pozvání přijel, Rivlin mimo jiné zahájil česko-izraelský podnikatelský seminář a v Terezíně uctil památku obětí druhé světové války.

Česko platí dlouhodobě za jednoho z nejbližších spojenců židovského státu a obě vlády udržují nadstandardní vztahy. Izrael též patří k důležitým obchodním partnerům Česka. Zeman s Rivlinem se ale v Praze shodli, že vzájemná obchodní výměna by měla být dynamičtější. Potenciál vidí oba zejména v oblasti vyspělých technologií. Spolupráci by mělo usnadnit memorandum, které v Praze podepsali zástupci obchodních komor obou zemí.

Oba prezidenti ve čtvrtek uctili památku obětí druhé světové války. Položili věnce na Národním hřbitově v Terezíně, kde je pochováno asi 10 000 obětí nacismu. Rivlin se rovněž zúčastnil pietního aktu na pražském Vítkově.

Šestasedmdesátiletý Rivlin je v úřadu prezidenta od loňského července. Před Rivlinem byla naposledy v Česku hlava Izraele v roce 2009, kdy do Prahy zavítal Šimon Peres.

vi3ol ( 23. října 2015 15:35 )

 " Potenciál vidí oba zejména v oblasti vyspělých technologií"..jaké máme, co by jim nedodaly USA?? Dovezeme zas koše do metra po 100.000 za kus??..protiatomový, asi..a kam vlastně ty původní už zmizely?..ty jejich radary, stejně předražený, to bude zas kšeft!.. kdo vyvíjel lepší, než my??.. nevím, jak je to teď..

aaobcanka ( 23. října 2015 15:25 )

K výhružkám IS vůči slušnému, pracovitému, vzdělanému a skromnému národu židovskému : Jiří Karban a já, Domažlice Co nestihnul Hitler , to se snaží "dohnat" IS ... Nechápu dnešní svět. Nás Brusel a OSN označuje za rasisty a tady se otevřeně reálně hrozí genocidou celého národa Izraele, a nic není z OSN a EU slyšet. Jen Rusko se snaží, Evropa jen přihlíží a USA spolu se Saúdskou Arábií nepřímo vyzbrojují Islámský stát. Asi aby své hrozby mohl snadněji a dříve splnit ... Hanba IS !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa