Indukce nastává u většiny dopravních staveb. Jde o jev, kdy nové trasy přilákají například i ty řidiče, kteří předtím do města autem ani nejezdili.

Blanka vytvořila prostor pro to, aby lidé autem vykonávali i cesty, u kterých to dříve nepovažovali za praktické,“ popsal Blesk.cz dopravní expert Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat.

Logicky se tak pohybuje více aut nejen v tunelech, ale i na povrchu. Řidiči navíc vidí, že doprava v některých ulicích prořídla, a proto jimi jedou raději, než aby se obtěžovali dojet k vjezdu do tunelu.

Podle Fillera je proto chyba, že město otálí s dopravními opatřeními na povrchu, mezi která patří i snižování počtu jízdních pruhů.

„Je to výsledek, před kterým jsme varovali. Blanka bez doprovodných opatření znamená postupem času více aut pohybujících se po Praze,“ zlobí se Filler.

Jedinou ulicí, kde se zatím k omezení dopravy schyluje, je Veletržní v Praze 7. Silničáři už „smazali“ staré čáry a malují nové. Od příštího týdne se bude jezdit v obou směrech jen v jednom pruhu.

„Cílem je řidičům vnutit nutnost používat tunely. Takže nám jde o zamezení průjezdu tranzitních aut,“ přiznal místostarosta Prahy 7 pro dopravu Ondřej Mirovský (zelení).

Blanka nic nespasí, varoval i náměstek

Politici i dopravní experti ještě před otevřením Blanky varovali, že její význam se nemá přeceňovat. „Sama Blanka nic nespasí, je potřeba vybudovat pražský vnější okruh,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz i náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Podle dopravního odborníka Fillera ale město na dobudování vnějšího okruhu čekat nemusí. „Praze 7 se převážně ulevilo, Praze 6 převážně přitížilo a centru Blanka nepomohla, i když pro to byla skvělá příležitost. Je to paradox, že městský okruh od Lihovaru po Pelc-Tyrolku, vedený v nejtěsnější blízkosti centra, stále mnoho politiků a expertů nepovažuje za obchvat centra. Opravdu nechápu, jak mohou to, že nyní centrum nelze zklidnit, odůvodňovat čekáním na okruh v sedm kilometrů vzdálených Malešicích, když tu máme obchvat celkem za 70 miliard, vzdálený jen jeden a půl kilometru od centra,“ diví se.

Podívejte se i na aktuální díl zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Uvnitř luxusního Orient Expressu! A koho »uctili« pomníkem z odpadků? Matěj Smlsal, Matěj Šrám