„Lidé nám často volali, co dělat s fritovacím olejem. Proto nás napadly popelnice na recyklaci. Olej je totiž mimořádně škodlivá látka pro přírodu i pro vodu a ulpívá na stěnách kanalizačních trubek, které se poté zanášejí,“ řekl Blesk.cz místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Na deseti místech druhé městské části jsou teď nově černé popelnice s hnědým víkem a otvorem. Do nich mají lidé vhazovat dobře utěsněné plastové lahve s použitým olejem. Aby na první pohled popelnice poznali, vyjímá se na nich i velký nápis Sběr potravinářského oleje.

I přesto ale řada lidí tápe, jak olej správně recyklovat. „Volal nám člověk, že popelnice na oleje je zamčená a co s tím tedy má dělat? Řekli jsme mu, ať to vhodí otvorem nahoře. A on odpověděl: A kde mám sebrat klíč na otevření?“ vzpomíná místostarosta Vondrášek na jeden z bizarních telefonátů.

Jiní se ptají, zda mají olej lít přímo do popelnice. „To v žádném případě. Všude je návod, ať ho lidé nalijí do plastové lahve. Ale samozřejmě ho tam nemohou lít horký, protože to by flaška nevydržela. Musí počkat, až vychladne,“ radí Vondrášek.

Použitý olej poté specializovaná firma doveze do rafinérie, kde ho zrafinuje. Projekt recyklace olejů funguje už například v Českých Budějovicích a má úspěch.

Popelnice na olej najdete v těchto místech Prahy 2:

Pod Slovany – Plavecká (Nové Město)

Koubkova 1 (Nové Město)

Václavská 20 (Nové Město)

Sekaninova 30 (Nusle)

Sázavská 13 (Vinohrady)

Vinohradská 38 (Vinohrady)

Londýnská – Záhřebská (Vinohrady)

Polská 4 (Vinohrady)

U Kanálky 8 (Vinohrady)

Vratislavova 16 (Vyšehrad)

Olej mají lidé vhazovat v plastové lahvi otvorem v horním víku.
Autor: Praha 2