„Jsem ráda, že se po mnoha letech podařilo splnit náš závazek vůči Evropské unii. Nová linka se bude stavět za pevné ceny a v pevně daném čase, nechceme žádnou druhou Blanku,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Stavba vyjde na 5,8 miliardy korun, dalších 200 milionů bude stát provoz v prvním roce jejího fungování. Stavbu bude platit Praha a Pražská vodohospodářská společnost, z evropských fondů město peníze nedostalo.

„Hledáme samozřejmě další dodatečné finanční zdroje,“ řekla Plamínková. Podle ní se Praha dostavbou vyhne pokutě, která městu v případě nedokončení linky hrozí. Provozovatelem čistírny by měly být Pražské vodovody a kanalizace, které mají v nájmu pražskou vodohospodářskou infrastrukturu.

Na Císařském ostrově už město v minulosti některé práce zahájilo. Přichystalo třeba staveniště - zbourány byly například staré a nevyužívané budovy na ostrově. Město k výstavbě zřídí také infocentrum, kde se lidé dozví podrobnosti o stavbě.

Praha bude muset zaplatit další miliardy

Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. V dalších etapách musí Praha vložit miliardy do stavby čerpací stanice, opravy staré vodní linky a technického řešení kalového hospodářství.

Vodní linky postaví konsorcium čtyř firem. Praha měla začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku.

ÚČOV na Císařském ostrově je v provozu od roku 1966. V 80. a 90. letech prošla rekonstrukcí, zejména byla navýšena její nedostačující kapacita.