Už tradičně vychází v Radničních novinách Prahy 2 rubrika Diskuse. V ní zástupci všech stran odpovídají na určitou otázku. Ta tentokrát zněla: Kam by měly směřovat prostředky získané z prodeje obecního bytového fondu?

Čtenáři tu najdou vyjádření jak koaličních stran ODS, TOP 09 a OSB, tak opoziční Strany zelených a ANO. Prostor vyhrazený pro ČSSD ale nahradil obrázek z Prahy 2 a informace: „ČSSD nedodala příspěvek na uvedené téma“.

Předseda zastupitelů ČSSD v Praze 2 Michal Tobrman ho ale napsal. Redakční rada, kterou tvoří jak zástupci koalice, tak opozice, ho však odmítla vydat.

„Článek vyjadřuje znechucení nad současnými poměry na radnici a znechucení se promítá i do textu, který je pro vládnoucí koalici nepříjemný. Jde o cenzuru,“ řekl Blesk.cz autor článku Michal Tobrman.

Ten v textu, kde odpovídal na otázku, jak naložit s penězi z privatizace, mimo jiné napsal: „Existuje mnoho důležitějších otázek, které s tím souvisí. Proč se největší koaliční strana rozhodla po téměř 20 letech privatizovat? Proč na každém zastupitelstvu odklepne byty s bezmála 50procentní slevou?“ ptá se Tobrman a dodává, že mu je z politických hrátek zle.

Místostarosta: Článek byl mimo mísu

Podle místostarosty Jana Korsesky (ODS) ale nemůže být o cenzuře řeč. Uznává však, že lepší by bylo článek vydat.

„To, co poslal, bylo absolutně mimo mísu. Já bych ale článek klidně otiskl, ať lidé vidí, že pan Tobrman píše něco, co tam nepatří. Nicméně redakční rada se k tomu postavila jinak. Kolega Tobrman ale dostal okamžitě nabídku v dalším čísle o tom polemizovat,“ řekl Blesk.cz Korseska.

Podle něj měla o článku rozhodovat přímo rada městské části, ne jen ta redakční. „Přece jen je to plátek městské části,“ dodal.

Tobrman možnost polemiky, kterou mu teď nabídli, v příštím vydání využije. „Sice mi přijde trochu úsměvné vysvětlovat náš postoj k článku, který občané v Praze 2 neuvidí, ale rád tento prostor využiji,“ uvedl.

Analýza: Radniční noviny bývají neobjektivní

O novinách, které vydávají radnice po celém Česku, dlouhodobě koluje pověst, že jsou nakloněny vládnoucím stranám. To ostatně potvrdila i analýza občanského sdružení Oživení, která vyšla v září.

„Problém cenzury obsahu obecních zpravodajů je stále aktuální a přítomný ve stejném rozsahu jako v roce 2006. Obsah periodik referujících o činnosti úřadu a orgánů samosprávy je stále stejně silně názorově nevyvážený ve prospěch aktuálního politického vedení samosprávy, a většina periodik tak neslouží deklarovanému účelu,“ zhodnotilo Oživení svůj výzkum.

Takto Radniční noviny Prahy 2 vyšly:

Místo článku zastupitele ČSSD vyšel obrázek.
Autor: Reprofoto Radniční noviny