Hned několik e-kurzů budou muset absolvovat zaměstnanci pražského magistrátu. Kromě základních úřednických lekcí, které odpovídají požadavkům ministerstva vnitra a zákonu o úřednících, i ty, které učí chování a práci s textovými programy.

Zaměstnanci se budou učit pracovat s programy MS Office Word 2010 a MS Office Excel 2010. V řadě úřadů a firem se běžně používá verze 2007 či nižší, novější verze ale nabízí funkce, o kterých lidé často nevědí.

Další e-kurz bude zaměřený na oblast měkkých a psychosociálních dovedností. Za těmito slovy se skrývá schopnost komunikovat, řešit konflikty, umět budovat tým. Právě tyto schopnosti občas na magistrátu, především u vrcholných představitelů, chybí – primátorce vlastní hnutí vyčítalo, že neumí komunikovat, radní zase požadovali odvolání náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice).

Zaměstnanci se ale díky e-kurzům naučí orientovat i v problematice osobních údajů.

Průběžné vzdělání zaměstnanců magistrátu jakožto úředníků územních samosprávných celků je stanoveno zákonem a probíhá již dlouhodobě. Prozatím se úředníci účastnili převážně prezenčních vzdělávacích akcí. Magistrát se snaží reflektovat aktuální potřeby zajištění tohoto zákonného požadavku vzdělávání a doplnit pro okruh určitých kurzů a školení dostupnější a časově flexibilnější formu, to jest e-kurzy na internetu,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha 3 učí zaměstnance česky

Zatímco na magistrátu se budou učit s Wordem, Praha 3 pro změnu zdokonaluje své zaměstnance v českém jazyce. Jak v září informoval Blesk.cz, za 10 lekcí zaplatí čtvrt milionu korun.

„Mám potvrzeno, že jde o kurz pro všechny zaměstnance úřadu, kterých je asi 200 nebo 250, a že to je deset školicích dnů. To znamená jeden den v rozsahu šesti hodin za 25 tisíc, což považuji za hodně předražené,“ kritizuje lekce zastupitel Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených).

Podle mluvčí městské části Ivy Vojtkové pořádá Praha 3 lekce proto, že zákon o úřednících ukládá absolvovat během tří let 18 vzdělávacích kurzů.

V Kuřimi chodili na kurzy sebeobrany

Mnohem netradičnější kurzy připravilo v roce 2013 vedení radnice v Kuřimi svým úředníkům. Posílalo je na kurzy sebeobrany.

V posledním roce rapidně narostl počet případů napadení, kdy často nebylo daleko k fyzickému útoku. Dříve to byly dva až tři případy ročně, loni to bylo asi deset případů,“ uvedla tehdy tajemnice kuřimského úřadu Alena Zimmermannová.

A například v Brně posílal magistrát úředníky na kurzy komunikace a asertivity. Pracovníci zažívali útočné klienty především při problémech s registrem vozidel.

Kam v Praze na ovoce zdarma? Proč z Blanky udělají lezeckou stěnu i rozhlednu? A jaké muzeum může vzniknout na Letenské pláni? Podívejte se na nový díl pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha nabízí ovoce ZDARMA! V Blance bude letecká stěna! A kolik věží má Praha? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček